Linux'a verilen destek

Arkadaşlar dünya'da ve ülkemizde Linux'a verilen destek hakkında ne düşünüyorsunuz? Ya da uygulama geliştiricileri hakkında ne düşünüyorsunuz aslında çoğu uygulamanın artık Linux deseği var olmasa bile topluluk tarafından çok güzel alternafifleri geliştiriliyor peki siz ne düşünüyorsunuz?

Yurt dışında Google ve Microsoft gibi firmalar gittikçe daha fazla GNU/Linux desteği sunuyorlar. Hatta bu alanda bir yarış içerisindeler. En son Facebook da Linux Vakfı platin üyesi oldu. Oyun sektörü hâlâ GNU/Linux´u göremiyor ama oyun dışındaki yazılımlarda destek gittikçe artıyor.

Bunun bir istisnası Apple gibi özgürlük düşmanı firmalar olabilir. Apple´ın şu ana kadar açık kaynağa ya da özgür yazılıma herhangi bir katkısı olduğunu düşünmüyorum. Sadece GNU/Linux için Swift dilini çıkarmışlardı. Onun da nedeni neyse artık.

Yurt içindeki durumu çok fazla bilmiyorum açıkçası. Aklıma ilk gelen Pardus projesi ancak bazen devlet kurumlarına işimiz düştüğü zamanlar ekranlardan, monitörlerden baktığımda Windows kullandıklarını görebiliyorum. Henüz Pardus kullanan bir yere denk gelmedim.
 
Neden anlamamakta diretiyorsunuz. Alışkanlıklar kolay kırılamıyor diyorum, MS Office Online var diyorsun. Açıklama yapmayacağım gerçekten.
Microsoft Office Online ile Microsoft Office neredeyse aynı. İkisini de kullanıyorum. Alışkanlıkla alakası yok işin yani.
 
AMD işlemcileri ile Linux uyumluluğu ne durumda? Kullanan var mı? Bütün fonksiyonlar stabil bir şekilde sağlanıyor mu? Sadece bilgi almak istiyorum.
 
Birçok Linux sürümü denedim ama hiçbirinde Windows kadar rahat edemedim. Bilgisayarım kötüyken Linux hız anlamında öne geçiyordu ama iyi bilgisayarda bence Linux’un pek bi artısı yok. Neden uğraşayım ki 5FPS fazla almak için?
 
Çünkü çok farklı. Kullanıcı dostu sayılmaz, bilgisayarı kullanacak olanlar her zaman gençler ve Linux bilenler olmuyor.
İşte bunlar çok saçma ön yargılar. İleri yaştaki insanlardan da günlük işleri için GNU/Linux kullananlarına denk gelebiliyorsun.

Eğer doğru dağıtımı seçersen Windows'tan daha kullanıcı dostu. Bunu kaç kez bu konu içinde bile anlattık. Windows'ta program kurmak için internete giriyorsun, setupu arayıp indiriyorsun, ileri ileri diyorsun anca kuruluyor. GNU/Linux dağıtımlarında uygulama marketinden veya tek komutla terminalden uygulama kurabiliyorsun.

Güncelleme konusuna gelirsek ise GNU/Linux'ta uygulama mağazasından veya tek komutla terminalden işletim sistemini, sürücüleri ve uygulamaları güncelleyebiliyorsun. Windows'ta ise hepsini ayrı ayrı güncellemen gerekiyor.

Aynı şekilde GNU/Linux dağıtımları kurulum sırasında bütün sürücüleri kurarken Windows'ta bazılarını elle kurman/güncellemen gerekiyor.

Sence hangisi daha kullanıcı dostu?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı