Linux'un artıları

Faruk28

Hectopat
Katılım
3 Haziran 2020
Mesajlar
3.117
Makaleler
2
Çözümler
16
Linux'un artıları
Yeni kullanıcılar(Linux Mint tavsiyemdir)
- Yeni kullanıma başlayanlar biraz zorlanabilirler. Zamanla kodları öğrendikten sonra her şeyin kolay olduğunu anlayacaklar.​
Masaüstü / tasarım
- Masaüstü ve tasarım konusunda Windows Linux'un yanına bile yaklaşamaz. Hemen hemen her şeyi değiştirip özelleştirebiliriz birçok temayı paket yöneticisinden indirip fareyi kullanmadan kolaylıkla kurabilirsiniz. Modern bir görüntü isterseniz gnome tercih edebilirsiniz. Windows'a alışkınım diyorsanız kde kullanabilirsiniz. Bana hafif ve hızlı masaüstü lazım diyorsanız xfce kullanabilirsiniz. Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.​
Topluluk
- Linux'un Windows'a göre daha çok topluluğu vardır. Bir bilgi veya hata için sadece foruma girip arama yerine istediğiniz bilgiyi yazmanız yeterli olacaktır.
Ekran
- Linux'da çoklu ekran özelliği mevcuttur böylelikle birden fazla masaüstü açabilirsiniz bir yanda sosyal medya ile takılırken diğer yandan işiniz ile uğraşabilirsiniz.
Güvenlik
- Linux güvenlik açısından Windows'a göre daha gelişmiştir. Linux'a virüs bulaşma ihtimali daha azdır.
Donanım
- düşük sistemli bilgisayarlar için idealdir. Kurulumda sürücüleri destekliyorsa otomatik kurulum yapar.​
Açık kaynak
- Linux açık kaynak kodludur sistemde değişiklikler yapılabilir ve geliştirilebilir.​
Lisans ücretleri
- Windows lisans anahtarı ücretliyken Linux'da lisans anahtarı ücreti yoktur. Linux'da çoğu uygulama ücret talep etmez. Örneğin Windows'da Office programları ücretlidir bu yüzden birçok insan crack(korsan) kullanır. Linux'da openofiice, libreoffice vb. uygulamalar ücretsizdir herhangi lisans ücreti talep etmezler. Birçok dağıtımda otomatik kurulu olarak gelir.
Windows'u biraz gömmüş gibi olduk Windows'cular affedin. :)
Not: eklemek istediklerinizi ve hataları yorumda belirtebilirsiniz.
Not; beğendiyseniz beğen butonuna basabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Her başlık için yorum yapamayacağım ama bildiklerim şunlar. GNU/Linux'a virüs bulaşma ihtimali daha az değildir. Dünya topluluğunun büyük kısmı Windows kullandığı için kötü niyet arz eden herhangi bir kişi Windows'a adapte virüs üretmektedir. Güvenlik konusunda da aynı şeyler var. Açık kaynak kodludur evet ama bunun için minimum C dili bilmek gerekmektedir. Ben şahsım olarak GNU/Linux severim ama bu söyledikleriniz sadece önsöz.
 
Linux'da çoklu ekran özelliği mevcuttur böylelikle birden fazla masaüstü açabilirsiniz bir yanda sosyal medya ile takılırken diğer yandan işiniz ile uğraşabilirsiniz.
Windows'da da çoklu masaüstü var.
Linux güvenlik açısından Windows'a göre daha gelişmiştir. Linux'a virüs bulaşma ihtimali daha azdır.
Buna pek inanmıyorum, kaynak gösterebilir misiniz? Ayrıca Windows kullanan kesimin diğerlerine göre kat kat daha fazla olması sebebiyle hackerların da Windows'a yoğunlaşması normal.
Linux'da Open Office, LibreOffice vb. uygulamalar ücretsizdir herhangi lisans ücreti talep etmezler.
Bunlar Windows'da da var.
 
İşletim sistemi seçme tamamen ihtiyaca göredir. Artısı daha fazla diye Windows'a ihtiyacın varken neden Linux kullanasın. Aynı şekilde Linux'a ihtiyacın varsa Windows tercih etmezsin. İhtiyacın varsa artılarına eksilerine bakmazsın.
 
Windows'da da çoklu masaüstü var.

Buna pek inanmıyorum, kaynak gösterebilir misiniz? Ayrıca Windows kullanan kesimin diğerlerine göre kat kat daha fazla olması sebebiyle hackerların da Windows'a yoğunlaşması normal.

Bunlar Windows'da da var.
Windows'da yok demedi zaten. Linux'daki karşılığının ücretsiz olduğunu çoğunun ücret istemediğini söyledi.
 
Yazılabilecek daha bir sürü şey var. Dezavantaj konuşsak daha mı kısa olur ne? 🙂

En büyük dezavantaj yazılım desteği. Windows'a göre halen çok geride maalesef.

Windows 7 kullanman. :D
Dual Boot kullanıyordur. Ben de öyle kullanıyorum.

Her başlık için yorum yapamayacağım ama bildiklerim şunlar. GNU/Linux'a virüs bulaşma ihtimali daha az değildir. Dünya topluluğunun büyük kısmı Windows kullandığı için kötü niyet arz eden herhangi bir kişi Windows'a adapte virüs üretmektedir.
İşte ihtimal o yüzden düşüyor ya. Bulabileceğiniz 100 zararlı yazılımdan 10'u Linux ortamında çalışıyorsa düz hesap 10 kat daha düşük ihtimal denebilir. Bu tabii ki bulaşmaz, kafana göre takıl demek değil. 🙂

Güvenlik konusunda da aynı şeyler var. Açık kaynak kodludur evet ama bunun için minimum C dili bilmek gerekmektedir. Ben şahsım olarak GNU/Linux severim ama bu söyledikleriniz sadece ön söz.
Kaynak kodu incelemeseniz bile güvenliğinden emin olabiliyorsunuz yine de. Açık kaynak paylaşılan bir yazılıma zararlı kod ekleyemezsiniz. Yani eklersiniz de insanların göreceğini bile bile neden ekleyesiniz? Özellikle büyük dağıtımlarda siz okumasanız bile illa ki başkaları okuyordur. Mesela Ubuntu gibi büyük bir dağıtıma zararlı kod eklenmesi en fazla ne kadar sürede fark edilebilir? Ama Windows'ta arkada neler döndüğünü bilemiyoruz mesela.

Eski bilgisayarıma kurmak istiyorum Ubuntu'yu ama BIOS kilitli ve şifresini hatırlamıyor annemler. :)
Yanlış hatırlamıyorsam BIOS'u sıfırladığınızda şifre gidiyor olması gerek. CMOS Reset ya da BIOS pilini sökerek sıfırlayabilirsiniz. Tabii laptop ise iş biraz daha zor.
 
Son düzenleme:
GNU/Linux'un şöyle bir artısı var ki harici bir aygıtla çalışırken genel olarak sürücye ihtiyaç duymazsınız. Örneğin bilgisayara bir telefon bağladığınızda ADB veya fastboot'u kullanabilmek için x markasının y modelinin USB/ADB/Fastboot sürücülerini indirmeniz gerekmez.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı