Linux'un Windows'tan üstün olduğu noktalar

Hah bana böyle gel böyle konuş. Ben diyorum ki Linux kötü değil ve Windows'tan da iyi değil diyorum. Burada uzattıkça uzatan sizlersiniz. Habire alıntı yapıyorsunuz. Ben konuşmayayım o zaman siz alıntılayıp alıntılayıp bir şeyler yazın.
Bana göre iyi. Nedenlerini sayayım;
Dosya sistemi çok daha iyi. Kernel sürekli güncelleniyor, Windows'un NT kerneli gibi antika değil. Bir paket kurmak istiyorsanız saçma setuplarla uğraşmanıza gerek yok, birden fazla paket kurmak istiyorsanız hepsini tek bir komutla kurabiliyorsunuz, bu çok pratiklik sağlıyor mesela. Paket yöneticisi üzerinden devam edersek depolardan paket kurduğunuz için kurduğun paketin zararlı yazılım, güncellenmemiş veya bozuk olmasının da imkanı yok. Güncellemeler hiçbir şekilde reboot atmanı gerektirmiyor. Düşük sistemleri hayata döndürebiliyor. Arkaplanda gereksiz ve casus servisler çalıştırmıyor. Sınırsız özelleştirme seçeneğin var. Herhangi bir veri toplama söz konusu değil. Açık kaynaklı olduğundan kernel güvenliği çok daha yüksek seviyede. Programların çok fazla alternatifi var. Dağıtımların %99'una Lisans ücreti ödemen gerekmiyor. Kernel'in ve dağıtımların kaynak kodunu görüntüleyip, değiştirip, yeniden dağıtma hakkına sahip oluyorsun, kısacası tam anlamıyla özgür bir işletim sistemi.

Eksikleri neler?
Geliştiriciler Windows ağırlıklı olarak uygulama geliştirdiğinden bazı büyük çaplı uygulamalar (Adobe ürünleri...) ve online oyunlar (Valorant...) Linux'a destek vermiyor.
Misalen ben Battleye gibi koruması olan Online oyun oynuyorum. Linux'ta nasıl çalışacak? Linux benim sevdiğim şeyleri çalıştırabiliyor mu? Bakın Single Player için harika bir işletim sistemi. Hatta ben de zamanında defalarca geçip durdum bir ara. Benim anlatmak istediğim olay bundan ibaret. AV1 codec atıyorum misalen Linux'ta var mı? Donanım hızlandırmalı Render var mı? Büyük render programları çalışıyor mu? Böyle isteklerime cevap verebilecek bir potansiyele sahip olsa Windows yerine tabii ki Linux kullanın derim. Herhangi bir paketi yüklemek bile ufak bir komutla oluyor beyler. Niye kendinizi kandırıyorsunuz? Çift tıkla çalıştır varken buna gerek var mı?
Çalışabilen online oyunlar var ama hepsinin anti-hile koruması Linux desteklemiyor. Bu durumda Windows kullanabilirsin.
AV1 FFmpeg, VLC ve Firefox'ta destekleniyor yani evet.
Davinci Resolve var.
GNU/Linux dağıtımlarında paket kurmak için komut kullanmana gerek yok. Bugün en çok kullanılan dağıtımların uygulama marketleri var. Oraya girip tek tıkla uygulama kurabilirsin.
Bu arada diyelim ki Steam kuracaksın mod+Enter ile terminali açıp, sudo apt install steam yazıp kurmak; tarayıcıyı açıp, Steam sayfasına girip, .exe dosyasını indirip, setup'ını kurmaktan çok daha kolay, hızlı ve pratik.

Senin bunları söylemen ön yargından ve bazı konulardaki bilgisizliğinden kaynaklanıyor. Sürekli birisinin mesajını alıntılayıp cevaplamasının sebebi yanlış şeyler söylemenden ve alaycı tavrından dolayı. Hatanı söyleyenlere sürekli alay edip çıkışmışsın.

Ben de hala bazı konularda Windows kullanıyorum. Logger Pro diye bir fizik uygulaması var kullandığım, Tracker diye bir alternatifi var Linux'ta ama tüm fonksiyonlarını karşılamıyor maalesef. Bir de nadiren bazı online oyunları arkadaşlarımla oynamak için kullanıyorum. Geri kalan her işimi Linux görüyor.
 
Ben ev kullanıcısıyım oyun oynarım müzik dinlerim internette sörf yaparım kısaca bir insanın main pc olarak kullanabileceği her türlü şeyi kullanırım. Linux bana koca bir çöp parçası gibi geliyor bu yüzden. Windows ile büyüdük, Windows ile devam. Bir işletim sistemi değiştirip de özgür ve açık kaynaklı bir insan olup hayatınızdaki bütün sorunlar çözülmez bu site de kapalı kaynak o zaman Sosyal'i de kullanmayalım oldu mu böyle? Yetmiştir umarım.
Ev kullanıcısı olarak Linux sana herhangi bir engel çıkarmaz. Bu arada Sosyal de Linux sunucuda çalışıyor. 😀
 

Geri
Yukarı