Manjaro Harici Arch Tabanlı Dağıtım Önerisi

Evet. Saf Arch deepin temalı ve kolay kurulum.
Hazır hiçbir kurulum script'i, ISO'su saf Arch değildir. Arch Linux geliştiricileri de otomatik kurulum yapabilen grafik arayüzlü bir program ISO'ya ekleyebilirler fakat eklemiyorlar ki bunun bir sebebi var. Arch sizden bir şeyleri kurulum aşamasında öğrenmenizi istiyor. Bunun sebebi kurulumdan sonra bir problem ile karşılarşırsanız terminalde hangi config dosyası nerede ya da bu nasıl yapılıyor gibi sorunlar yaşamayın diye. Bu konuda kesinlike çok katılar ve şunu söyleyebilirim ki otomatik bir kurulumla Arch Forumlarından yardım isteyenler banlanıyor diye biliyorum. Otomatik kurulum kesinlikle tavsiye etmiyorum, Linux ve systemd hakkında birçok şeyi öğrenebilme şansına sahipken bunu bile bile kenara itmeniz çok üzücü olur. Burada sadece sizin attığınız sürüme karşı değilim, herhangi grafik arayüzü olan Arch kurulumu ve script'ine karşıyım (zen, archfi -aklınıza ne geliyorsa-). Linux terminali hayatınızı kolaylaştırmak için mevcut. Ayarların en ücra köşesinde gömülü bir ayarı yarım saat aramak yerine bir komut girerek değiştirmenize yarar. Eğer terminal yerine grafik arayüz kullanmasını tercih ediyorsanız kurulum sonrası sadece terminal ile yapılabilen birçok şeyi grafik arayüzlü bir program ile değiştirebilirsiniz, buna kimse karşı değil fakat kurulumu düzgün bir şekilde yapın.

Zaten kurulum sonrası ekstra konfigürasyon için Arch Wiki'ye göz atacaksınız. Otomatik kurulumun yaptığı config dosyaları nerede ve nasıl yapıldığını bilmediğiniz için bu konularda çok zorlanırsanız.

Eğer kurulum konusunda zorlanıyorsanız benim imzamda adım adım rehberim mevcut. Hepsini birebir Arch Wiki'deki bir çok sayfayı birleştirerek hazırladım. Gelecek bir zamanda zamanım olursa bu QEMU/KVM üzerinden Windows 10 çalıştırıp oyun oynama rehberini de yapacağım.
 
@49823 Açıkçası ben bu yorumunuza pek katılmıyorum. Arch kullanıcılarının çoğu biliyor ki bu dağıtım en azından bir bilgi birikimi veya araştırma ve azim istiyor. Sonuçta Linux terminali hakkında hiçbir şey bilmeyen birisi rehberle de kurulum yapsa ezbere kurulum yaptığı için sorun çözme konusunda ileri gidemeyecektir.

İşte bu noktada script ve ISO’lar kullanıcı dostu oluyor. Bilgisi daha az olanların da konuyla ilgili bilgi sahibi olmaları için. Beginner kullanıcı wiki üzerindeki talimatlarla kurulum yapsa bile nerede hata yaptığını bulamayabilir. Scriptlerin -genellikle- amacı bu adımları kolaylaştırmak. Arch mantığına tabiki ters ama amaçları doğrultusunda başarılılar.

Ayrıca ben de kaynak kullanmadan, kafadan Arch kurulumu yapabiliyorum, ama ben de kurduğum zaman script kullanıp sonra sistem içinde editliyorum. Nedeni ise adımları hızlıca tamamlamak :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı