Marksizm hala geçerli mi?

Marksizm, teori ve pratiğin aynı olmadığının kanıtıdır.

Bir eylemin, pratikte de uygulanabilmesi için teoride olabilecek, gerçekleşebilecek olasılıkların hesaplanması gerekir. Sevgili Marx, insan faktörünü göz göre göre atlamıştır.

Kendisine tavsiyem, ondan önceki düşünürlerin fikirlerini okumasıdır. 😀

İnsan, insanın kurdudur.
-Thomas Hobbes

"
Hala geçerli mi?" sorusuna gelecek olursak, cevabım HAYIR olacaktır. Marksist temelli ideolojiyle yönetilen ülkelere baktığımızda kapitalistten daha kapitalist olduklarını görmekteyiz.
 
Kominizm, Marksizm veya Sosyalizm bu çağın sistemi değil geçmiştede böyleydi ama yakın gelecekte olacak.
Mekatronik alanındaki gelişmeler neredeyse insan gücüne ihtiyacı bitirme noktasına gelecek.
İleride de muhtemelen çok fazla işsizlik olacaktır çünkü insan gücüne ihtiyaç neredeyse bitiyor en basitinden kendi babamın mesleği üzerinden örnek vereyim.
Babam hamurkar, ilk fırına başladığı zamanda hamurhanede ort. 10 kişi çalışarak günlük 1500-2000 ekmek anca yapabiliyorlardı o zamanlarda, çünkü herşey ellerinden geçiyordu.
Şuanda ise makineler var 3000 ekmek kadarını 3 kişiyle yapabiliyorlar. 2 Tane makine 7 kişiyi işinden etti ve üretim kapasitesini arttırdı.
Şuanda ise Ekmek fabrikaları yaygınlaşıyor 7/24 çalışabilecek kapasiteler 2 kişi ile günlük 50 bin (Daha yüksek kapasiteli yerlerde var.) üretebiliyor. Bu ise direk 15-20 fırının işini bitirmek 100' e yakın kişinin işsiz kalması demek oluyor.
Neyse lafı fazla uzattım söyleceğim şey kısaca insan gücüne ihtiyaç neredeyse bitme noktasına geliyor. Böyle bir ortamda kominist, sosyalist, marksizt herneyse ekonomi modeline geçilmesi kaçınılmaz gibi.
Şuanda bu sistem yürümez ama geleceğim sistemi kesinlik bu olacak.
 
Kapitalizm olduğu sürece kesinlikle geçerli olur. Fakat Ortodoks Marksizm ise geçersiz. Troçkizm gibi bir şey ise geçerli çünkü Marksizmi geliştirmiş bunlar.
 
Videoda eleştirdiğiniz şey, crony capitalism zaten. Crony capitalism'in de antitezi marksizm değil. Çünkü sorun regülasyondur, kapitalizm değil. Ahbap çavuşçuluğun antitezi anarko kapitalizm/serbest piyasa anarşizmidir.
 
''Marksizm sürekli olarak, hayatın yeni gerçekleri karşısında derinleşip, zenginleşen, kendi kendini aşan bir doktrindir. Marksizm'de esas olan lafızlar değil, muhtevadır. Marksizm'de değişmeyen tek şey Lenin'in deyişiyle, onun yaşayan ruhu olan diyalektik metodtur.'' der Mahir Çayan, Toplu Yazılarında.
Marksizim'i okumamış, iki tane herifin Youtube'daki videolarını izleyerek karşı çıkmaya çalışmak aptallıktır. Marksizim, şu anki dünyada; kaosun, gerilimin, özgürlüğün, kadınların, çocukların, halkların, tek kurtuluşudur. Marksizim gerçekten çok önemli bir felsefedir. Temelleri çok sağlamdır. Durağan kesinlikle değildir. Çünkü diyalektikdir. Sürekli kendini geliştirir. Ona göre yorum yapın. Ona göre öğrenin. İki tane kitap okumayla Marksizim öğrenilmez. Çok karışıktır bir doktorindir. İyi forumlar.
 
Hayır, geçerli değil, zaten çürük ve tutarsız bir fikirdi.
bunu söylediğinize göre das kapital'i yalayıp yutmuş, iktisat, sosyoloji ve psikoloji konularında oldukça bilgilisiniz.

Veya müslümanlık gibi bir dine mensupsunuz.

3. bir ihtimal daha var ama onu şimdilik dile getirmeyeceğim
 

Geri
Yukarı