Neden GNU/Linux demek yerine Linux diyorsunuz?

GNU/Linux daha güzel bir isim fakat kısa olsun diye Linux deniliyor.
Mesela biz Windows/NT veya macOS/XNU demiyoruz.
Bence bir hata var bu deyimde.

GNU/Linux -> GNU araçları ile Linux çekirdeği birleşince, bir işletim sistemi belirtiyor. Bu doğru deyim aslında.

macOS/XNU -> deyince işletim sistemi ile çekirdek birleşince bir işletim sistemi oluyor. Bu olmaz sanki.

Windows/NT -> deyince de işletim sistemi ile çekirdek birleşince bir işletim sistemi oluyor. Bu da olmaz sanki.

Demek zorunda değiliz. Başka soru?
Şaka bir yana GNU Linux çok zorlama oluyor, biz hiç NT Windows diyor muyuz?
Ya da Linux/Droid vs.
İnternette araştırdım biraz. Android, Java tabanlı bir Runtime kullanıyormuş (ART) uygulamalar için. Belki ART/Linux denilebilr :D.

Linux, monolitik çekirdek yapısına sahip bir işletim sistemi çekirdeği kullanır. Monolitik çekirdek, işletim sisteminin birçok özelliğini ve işlevini tek bir çekirdek içerisinde barındırır. İngilizce Vikipedide Linux'un tanımı şu şekildedir: "Linux, Linux çekirdeğine dayanan, açık kaynaklı Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir." Aynı maddede geçen bir başka ifade: "Linux, sunucular için baskın işletim sistemi olup, ayrıca dünyadaki en hızlı 500 süper bilgisayarın tamamında da kullanılmaktadır." Yani Linux sadece bir çekirdektir, işletim sistemi değildir şeklindeki tanım tam olarak gerçeği yansıtmıyor. Torvalds'ın başlangıçta geliştirdiği şey çekirdek olsa da GNU veya non-GNU bileşenlerle dağıtım hâline geldiğinde Linux bir işletim sistemidir. Linux'u tam bir işletim sistemi hâline getirmek için tek seçenek GNU uygulamaları değildir (örneğin günümüzde GNOME'un KDE, LXDE, Budgie, Cinnamon ve daha birçok alternatifi vardır).

Geçmişte GNU uygulamaları Linux dağıtımlarında yaygın olarak kullanıldığı için, GNU topluluğu kendi yazılımlarını tanıtmak amacıyla GNU'yu Linux'un adıyla ilişkilendiriyordu. Daha açık bir ifadeyle kendi reklamlarını yapmak için GNU adını Linux'a propaganda zoruyla eklemleterek Linux'un şöhretini kullanmaya çalışıyorlardı. Hatta yanlış hatırlamıyorsam yıllar önce Stallman'ın bir blog yazarına GNU/Linux şeklindeki adlandırmayı kullanması için baskı yaptığını okuduğumu hatırlıyorum. Ayrıca Stallman, Debian geliştiricilerine de mektuplar göndererek bu konuda baskı yapmış. Günümüzde ise, bazı dağıtımlar hâlâ GNU yazılımlarını kullanıyor olsa da, GNU dışı araçlar ve alternatifler tercih edilmeye başlandı, bu yüzden GNU'nun yerini alabilecek non-GNU dağıtımlar da ortaya çıkabiliyor (Alpine Linux, vb.). Kısacası GNU/Linux şeklindeki adlandırma gereksiz.​

GNU/Linux diyorum çünkü doğrusu bu. Linux sadece çekirdek, geri kalan sistemin büyük kısmı GNU araçlarından oluşuyor. Yıllardır kullanılan, oturmuş bir ifade var ortada, lafı dolandırmaya gerek yok. İşi bilen böyle der, gerisi alışkanlık ya da inat.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı