Neden Linux kullanan bu kadar az?

Şahsen benim Linux kullanma sebebim donanımlarımın eskiliğinden kaynaklanıyor. DDR3 bir sistemim var. Makinenin ağır çalışmaması ve ömrünün çabuk tükenmemesi gerekiyor. (-du.)

Linux'den şimdilik memnunum, işimi görüyor. Hafif bir işletim sistemi, çok yönlü bir özelleştrilebilirliğe sahip ve açık kaynak. Bilgisayarım için tam bir nimet.

Fakat bir hatayla karşılaştın mı, ters giden bir şey oldu mu; Eyvah!

Çok yakın tarihte 2006'da çıkmış bir oyunu çalıştıramadım Linux'da. Konu açtım burada, hatta bana yardım eden arkadaşlardan birisi de kurarken zorlandı. 3 saatten fazla zaman harcadım.
Terminale bunu yaz, şunu yaz diyorlar, yazıyorum sonuç alamıyoruz. En sonunda gidip dağıtım değiştirdim. Bu süreçte oynama hevesim kurudu gitti. Buna rağmen değişince de birkaç sorun çıktı da, aşinalığım olduğundan hallediverdim çabucak.

Ben günde 10 saat çalışıp eve yorgun argın gelen birisiyim. Gelip akşam bir de hatalarla uğraşmam ki! Gerçi hataları düzeltmek mi denilir yoksa eksikleri mi tamamlamak mı? Artık ne denirse...

Ne diyeyim ki şimdi?

Şimdi Windows'da olsaydım eminim oyuna bastığım anda çalışırdı.

Bilgisayarda yaptığım işler sadece yazılım ve oyun.

İkisini de, iki sistemde yapabilirim. Yıllardır Linux kullanıyorum ama ne yazık ki o an Windows'a geçmek istemedim değil. Kullanım kolaylığı açısından Windows daha iyi olduğu için daha çok kullanıcıya hitap ediyor.

17 yaşımdayken 13 yaşındaki arkadaşımı Linux Mint ile GNU/Linux dünyasına getirmiştim. Bilgisayarda sadece tarayıcıya girip anime izleyen ve birkaç oyun oynayan biriydi, teknoloji ile içli dışlı değildi. Linux'a geçişinin ilk haftasından sonra kendi yaptığı config'leri bana atmaya başlamıştı ve 2. aydan itibaren kendisinin sıfırdan yaptığı KDE temalarını bana atmıştı. Nasıl yapılacağını araştırmış, örneklere bakmış ve istediği düzeni sağlamıştı.

@gen2 hocam demem o ki 13 yaşındaki bilgisayarla arası kötü olan çocuk bile bunu yapabiliyorken reşit insanların çıkıp "Linux zor." demesi çok saçma. 13 yaşındaki bir çocuk gibi öğrenime istekli değillerse orası ayrı mesele ki zaten bu dedikleri 13 yaşında bir çocuk gibi bile olamadıklarını gösteriyorken bırakın "Linux zor." demeye devam etsinler.
Dediğin şeyin psikoloji ile de alakası var. Çocukların öğrenim eğrisi yetişkinlere göre daha yüksektir. Üstüne merakları da varsa elbette çocuklar daha iyi işler başarabilirler. Fakat bu demek değil ki yetişkinler "yetersiz". Yetişkinlerle çocukların zihinleri farklı çalışıyor.

Son düzenleme:
Yani evet, Linux'u isletim sistemine tema yapmaktan ibaret gibi dusunuyorsan zor degil.
Kolay dağıtımlarda terminale alışıp dosya düzenlemesinden bahsediyorum hocam. Daha fazla özelleştireceği iş olmaz zaten normal kullanıcıların. Bunlar 13 yaş çocuk gibi olamıyorlar korkuyorlar öğrenmekten.

Dediğin şeyin psikoloji ile de alakası var. Çocukların öğrenim eğrisi yetişkinlere göre daha yüksektir. Üstüne merakları da varsa elbette çocuklar daha iyi işler başarabilirler. Fakat bu demek değil ki yetişkinler "yetersiz". Yetişkinlerle çocukların zihinleri farklı çalışıyor.
Olay tamamen yeni şeyler öğrenme isteğine bağlı. Forumun genel kitlesinin 30 yaş ve altı olduğu zaten ortada. Gayet öğrenebilecekleri yaştalar. Daha büyük yaşta öğrenenler de var. "Zor, öğrenemem." diyerek kullanmamak sadece bir kaçma yöntemi.

Kolay dağıtımlarda terminale alışıp dosya düzenlemesinden bahsediyorum hocam. Daha fazla özelleştireceği iş olmaz zaten normal kullanıcıların. Bunlar 13 yaş çocuk gibi olamıyorlar korkuyorlar öğrenmekten.

Olay tamamen yeni şeyler öğrenme isteğine bağlı. Forumun genel kitlesinin 30 yaş ve altı olduğu zaten ortada. Gayet öğrenebilecekleri yaştalar. Daha büyük yaşta öğrenenler de var. "Zor, öğrenemem." diyerek kullanmamak sadece bir kaçma yöntemi.

Yani terminalden bir iki dosya editlemek kolay is de, once ne yaptigini bilmek lazim yoksa sistemi eline alman da mumkun. Bilmiyorum kullandığın sistemdena yapiyorsun ama eger ben bunca degisiklikten sonra sistemimi hiçbir turlu acilamaz hale getirip de elime alirsam hepsini bastan yapmam uzun zaman alir. Mesela sistemim sahip oldugu bir Firmware bugindan dolayi T.C.'yi kullanamiyordu bunun yuzunden performans kaybediyordum. Internetin altini ustune getirdim, arastirdim kernel 6.0 icin uretilmis fix buldum patch halinde, bunu 6.4 kernele base edebilmek icin kernel kodunu alt ust etmek zorunda kaldim yuzlerce satir kodu puzzle cozer gibi degismis kernel koduna entegre ettim defalarca kez kernel derledim bazi yerleri yanlış yapmisim duzeltmem gerekti basit bir is de degil. T.C.'yi calisir hale getirmem saatlerimi aldi. Ardindan sağ olsun teknoloji harikasi pipewire kullandigim TSC konfigurasyonunu begenmedi bilgisayarimdan yankilanan ossuruk sesleri cikmaya basladi mecburen Pipewire'i uzun bir sure tekrar gormeme niyetiyle sutlamak zorunda kaldim Pulseaudio'ya geri donmek icin de bolca bir paket yeniden derlemem ve konfigure etmem gerekti. Bence bunlar kolay isler degil. Tamam sag tik sol tik bir yere kadar da gercekten bir sorun yasadiginda cozmek her zaman kolay olmuyor ve Linux ve sorunlar birlikte geliyor zaten. Programlar Windows'taki kadar ozveriyle gelistirilmiyor cogu zaman ve test edenlerin sayisi, test asamasinin kalitesi de Windows'a gore daha dusuk. Haliyle karsilasabilecegin tonla sorun var. Oyle her sorun format atarak cozulmuyor. Insanlarin Linux'tan ne anladiklari ve nasıl kullandiklarini bilmiyorum ama benim kullanim alanimda gayet zor bir isletim sistemi Linux.

Yani terminalden bir iki dosya editlemek kolay is de, once ne yaptigini bilmek lazim yoksa sistemi eline alman da mumkun. Bilmiyorum kullandığın sistemdena yapiyorsun ama eger ben bunca degisiklikten sonra sistemimi hiçbir turlu acilamaz hale getirip de elime alirsam hepsini bastan yapmam uzun zaman alir. Mesela sistemim sahip oldugu bir Firmware bugindan dolayi T.C.'yi kullanamiyordu bunun yuzunden performans kaybediyordum. Internetin altini ustune getirdim, arastirdim kernel 6.0 icin uretilmis fix buldum patch halinde, bunu 6.4 kernele base edebilmek icin kernel kodunu alt ust etmek zorunda kaldim yuzlerce satir kodu puzzle cozer gibi degismis kernel koduna entegre ettim defalarca kez kernel derledim bazi yerleri yanlış yapmisim duzeltmem gerekti basit bir is de degil. T.C.'yi calisir hale getirmem saatlerimi aldi. Ardindan sağ olsun teknoloji harikasi pipewire kullandigim TSC konfigurasyonunu begenmedi bilgisayarimdan yankilanan ossuruk sesleri cikmaya basladi mecburen Pipewire'i uzun bir sure tekrar gormeme niyetiyle sutlamak zorunda kaldim Pulseaudio'ya geri donmek icin de bolca bir paket yeniden derlemem ve konfigure etmem gerekti. Bence bunlar kolay isler degil. Tamam sag tik sol tik bir yere kadar da gercekten bir sorun yasadiginda cozmek her zaman kolay olmuyor ve Linux ve sorunlar birlikte geliyor zaten. Programlar Windows'taki kadar ozveriyle gelistirilmiyor cogu zaman ve test edenlerin sayisi, test asamasinin kalitesi de Windows'a gore daha dusuk. Haliyle karsilasabilecegin tonla sorun var. Oyle her sorun format atarak cozulmuyor. Insanlarin Linux'tan ne anladiklari ve nasıl kullandiklarini bilmiyorum ama benim kullanim alanimda gayet zor bir isletim sistemi Linux.

Hocam burada insanların atmaları gereken ilk adımdan, cesaretten, öğrenme isteğinden bahsediyoruz. Bu insanlar elbet basitlik sunan dağıtımlar ile başlar ve çoğu da orada takılmaya devam eder çünkü normal kullanıcı olmayı seven kişilerdir. Zaten onlar için her şeyin hazır sunulduğu birçok dağıtım var, onlar kolaylık arıyorken kernel muhabbetlerine sokmak doğru olmaz. Hata yaşadıkça da öğrenmeye başlarlar herkes gibi ancak tek yaptıkları "Hayır zor, Windows'a nasıl dönerim?" diye ağlamak. Bu nedenle öğrenme isteği gerektiğinden bahsediyorum.

Yukarıda da dedim zaten. Biz bu insanları direkt zorlanacakları dağıtımlarla başlatmıyoruz, kolay dağıtımlar öneriyoruz. Her şey önlerine hazır geliyor adamlar TTY girmeden GUI ile hızlıca sistem kurup rahatına bakıyor. Burada benim laf ettiğim kitle bu bahsettiğim kolay dağıtımlara bile zor diyenler. Yoksa ben de biliyorum Linux'un derinlerine indikçe zorlaştığını ve sorunlarla boğuşmak iiçin saatler hatta günler harcanabileceğini ama sadece oyun oynayıp tarayıcı girmek için PC kullanan adamlara zaten kolay dağıtımlar yeter.

Pardus der geçerim.

Pardus der geçerim.
Kendi yaptığı araçlarda bile var olan, önceden yapılmış diğer araçları arkaplanda kullanan, kullanıcıya hiçbir şey sunamayan ve XFCE'de bile hantal çalışan gereksiz bir dağıtım.

Kendi yaptığı araçlarda bile var olan, önceden yapılmış diğer araçları arkaplanda kullanan, kullanıcıya hiçbir şey sunamayan ve XFCE'de bile hantal çalışan gereksiz bir dağıtım.
Okulda öğretmişlerdi kanka kullanmayı, açık kod olması hoşuma gitmişti ama aktif kullanmıyorum tabi.

Faceit sadece Win 10-11i destekliyor çünkü. Linuxta çalışsaydı bi ihtimal geçebilirdim.

Sorunsuz dagitim yok kardesim ben bugune kadar onlarca dagitim denedim, tamam 3 gun 5 gun kullanirsin mouse tik tik kolay falan ama 7 gun, 1 hafta gecmeden cozmesi gereken bir sorunla karsilasirlar illa ki. Windows kullanmak bile ilk kullanan birisi icin bu kadar zorken Linux'e kolay demek te abesle istigal olur acikcasi. Bu arada bir sorunu cozemedigin icin dagitim degistirmek format atmak falan biraz amele isi acikcasi. Su son cumle yanlis anlasilmasin, yeni kullanicilar genelde tek satirlik bir degisiklikle geri getirilebilecek bir sistemi kurtaramadiklari icin format falan atiyorlar. Linux kullanmaktan kastiniz buysa evet kolay denebilir. Ancak komik yani. Linux bu degil gercekte, yanlis anlamissiniz.

Son düzenleme:
Herkes kullanma sebebini söylemiş. Ben de belirtmek isterim.
Ben daha çok kernelle iletişime geçmeyi, kernelle uğraşmayı ve sistemi hardenlamayı, güvenlikle uğraşmayı seven biriyim.
Terminal'den reverse engineering yapabilmem işin ayrı güzelliği zaten, orası mükemmel.
Userspace çok iyi.
Coreutils'i, init'i isteklerimize göre değiştirebilmemiz de mükemmel. Değiştirmek gerektiği için değil, uğraşmayı sevenler için çok iyi.
Sistemi kendi zevklerime göre özelleştirebiliyorum.
Ek olarak WM'leri gerçekten çok kullanışlı buluyorum, Windows'ta da WM'ler var fakat tahmin etmesi zor olmayacaktır, Linux'ta olan WM'lerden çok çok daha kötüler. Çünkü "standalone" olamazlar. Windows'un masaüstünün üzerine yazılıyorlar (masaüstünü tamamen değiştirmeniz mümkün değil) ve genellikle resizing ile çalışıyorlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı