Ölmek mi daha korkutucu? Yoksa bilincinizi kaybetmek mi?

Beyinde ki bilinci, HDD gibi düşünelim. Bedenimiz ise Bilgisayar olsun. Ruhumuz ise işletim sistemi. Anılarımız ise kişisel dosyalarımız (fotolar, belgeler, oyun vb.) olsun.
Diyelim ki biz hafızamızı kaybettik. Yani Windows'un içinde ki kişisel dosyalar silindi ama hala Windows duruyor ve ruh var olmuş oluyor. Ruhu bir işletim sistemi gibi düşünebiliriz. PC'ye format atınca içinde ki Windows gitmiyor kişisel dosyaların siliniyor.
Yani aynı mantık. Umarım anlatabilmişimdir.

Diyelim ki biz hafızamızı kaybettik. Yani Windows'un içinde ki kişisel dosyalar silindi ama hala Windows duruyor ve ruh var olmuş oluyor. Ruhu bir işletim sistemi gibi düşünebiliriz. PC'ye format atınca içinde ki Windows gitmiyor kişisel dosyaların siliniyor.
Hayır, ruh durmuyor. Hafıza kaybı sadece kişisel verileri silmek değil bütün HDD'yi boşaltmak anlamına geliyor. Bütün HDD boşalınca ruhun bir işlevi kalmamış oluyor. Sorduğum soruyu bütün HDD'yi boşaltmak olarak anlayabilirsiniz. (Sizin dediğiniz gibi sadece dosyalar silinse bile örneğiniz insan beyni ile uyuşmuyor.)

Yaşadığınız tecrübelerle, edindiğiniz bilgilerle belirli bir yaşa geldiniz ve yaşadıklarınız şimdiki bilincinizi oluşturdu. Bu oluşan bilinç ile varlığınızı barındırıyorsunuz. Peki ya bilincinizi kaybetseydiniz? Bilincinizi kaybedince bu güne kadar yaşadığınız bütün anılarınız yani siz kaybolmuş olmaz mıydınız? Dünyadaki varlığınızı beyniniz tutmuyor mu? Anılarınız ve hatıralarınızı depolayan (HDD, SSD gibi) bir beyniniz var, yaşadığınız bir kazada bu bilinci kaybetmek sizin varlığınızı silmez mi? Diğer insanların beyinlerinde sizinle olan anıları konunun dışında tutuyorum.

Ruh kavramına inananlara soruyorum: Şimdi bilincinizi kaybettiniz fakat hala yaşıyorsunuz (sadece anılarınız, bu güne kadar yaşadıklarınızı unuttunuz ve tekrar hatırlamayacaksınız), bedeniniz hala duruyor ve yaşıyorsunuz fakat bilincinizi kaybettiniz. Sizin ruhunuz ne görevi görüyordu peki? Siz bilincinizi kaybedince bütün varlığınız silinmiş oldu fakat sizin inancınıza göre ruhunuz hala yaşıyor. Ruhunuz benliğinizi oluşturuyorsa bilincinizi kaybettiğiniz zaman ölmüş oluyor musunuz? Ruh kavramına inanan arkadaşlar şimdi sizin için ruh kavramının ne anlama geldiğini oturun ve düşünün daha sonra bilincini kaybeden bir insanın ruhuna ne olduğunu aşağıya yazın. (ben ruh kavramına inanmıyorum.)

Senle 10 dk sohbet etsen ben kalpten giderim :D

Bilincini kaybettiğinin farkında olmayacaksan korkutucu olmaz. Ölümde korkutucu değildir ölüm şekline bağlı olarak. Korku sadece bilinmezliktir. Kapının arkasında bir kedi var dediğimde korkmadan o kapıyı açarsın ama bir aslan var dersem o kapıyı açmakta tereddüt edersin. İnsan bilmediğinden emin olmadığından korkar. Kapsamlı düşünen insanların genelde ateist olma nedenleri budur. Zeki insanlar ateist olmaz fazla düşünen insanlar ateist olur. Farklı düşünmek veya düşünebiliyor olmak bir insanı diğer insanlardan farklı kılar. Dinine bağlı yaşayıp buna uygun hareket edersen ebedi hayatta rahat edeceğini düşünerek yaşarsın korku ve endişeyi en aza indirirsin. Ya da yok sayıp öldükten sonra bir hayatın olmadığına ikna edersin kendini sonuç olarak ateist olursun. Rahat hissedersin. Aslında her ikisi de insanın kendini bir şekilde mutlu etmek için çabası ve kendini kandırma yöntemidir? Beyin her zaman kendini iyileştirmeye ve mutlu etmeye meyillidir. Bunun en büyük ispatı bir yakınımızı ya da başımızdan geçen bir kötü olayın zaman geçtikçe etkisinin azaldığını görüyor olmamızdır.
Hayat sadece ikna olamayanlar gereğinden fazla empati yapıp her yönüyle düşünen insanlar için zordur.
Fazla düşünmek ve bir şeylere inanmamak insanların seni kolay kandıramıyor olmaları başta iyi bir şey gibi gözüksede her yönüyle düşünüldüğünd daha mutsuz bir hayatın ta kendisidir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı