Okuduğunuz okuyacağınız veya mezun olduğunuz mühendislik bölümleri neler?

Bilgisayar veya Yapay zeka mühendisliği okumayı düşünüyorum. Bu sene sınava girdim ama sınav anında yaşadığım bir sıkıntıdan dolayı sınavı yarıda bıraktım. Mezuna kaldım.
 
Üçüncü sınıf makina mühendisliği öğrencisiyim. Şu an dal olarak da aslında her dala merakım var. Bilgi, bilgidir; sınıflandırma yapmamaya çalışıyorum ve de hepsi de birbirlerini güçlendirecek şekildeler bence.

Bulunduğum disipline ait bilgiler beni oldukça tatmin etmekte. İlk yılımdayken ne yazık ki makina mühendisliği; CAD (Üç boyutlu modelleme) elemanlığı, analiz programı elemanlığı olarak gösterildiği için dersler bana anlamsız gelirdi. Ancak okuyarak, araştırarak mühendisliğin bambaşka bir disiplin olduğunu öğrenmiş oldum. Okumaktan başka çare yok! MIT'nin dersleri ve de Libgen sayesinde erişebildiğim yüzlerce kitap olmasaydı halen hiçbir matematiksel, fiziksel, kimyasal bilgi içermeden tasarım yapıyordum!

Yani şunu demek isterim ki Türkiye'de mühendislik eğitimi almak sakıncalı, tabii bana göre. Hocalarımın çok basit konulardaki bile bilgisizliklerini görmemle, çok tehlikeli bir yolda olunduğunu söylemek isterim. He zaten hocalarımızın ders anlatmaya karşın bir ilgileri de yok; daha çok hayat hikayesi, sistem eleştirisi, toplum eleştirisi yapmaya bayılıyorlar derslerinde! Derse geç gelirler en başta hocalarımız, sonra daha geç kalanlara eleştiri, projeksiyon hazırlanması, projeksiyonun bilgisayarla eşleşmemesi, derse geçilmesi, beş dakika ders sonrasında; sistem eleştirisi, mühendislik tavsiyesi (CAD tavsiyeleri!) şeklinde oluyor benim üniversite eğitimim! :) Yani kişi kendi öğrenmeye çalışacak mecburen.

He neye çalışacağımızı nasıl anlayacağız? Çok basit: Find Courses by Department | MIT OpenCourseWare | Free Online Course Materials bu siteden (MIT OpenCourseWare) istediğimiz departmanı seçtikten sonra tüm derslere, dersler için önerilen kitaplara, sorulara, slaytlara, kimi zaman ders videolarına kadar ulaşılabiliyor. Sonrasında da LibGen üzerinden bu kitaplara erişmek mümkün! Burada korsan önermek istemiyorum ancak bazı kitaplar var ki 300 dolares! Ortalamaysa 100 dolar seviyelerinde ve benim arşivimde 500 kitap var, yani 50.000 dolar! Onun için pek bir şey denilmesini haklı bulmuyorum ama en azından yarın bir gün bu kitaplardaki bilgiler sayesinde para kazanacak kişiler karşılığını unutmayacaktır diye düşünüyorum.

İş imkanı konusunda bir tecrübem yok. Ancak şuna kesinlikle eminim ki bilgi sahibi insan bulmak çok zor. Hele ki mühendislik gibi çok fazla bilgi sahibi olunması gereken disiplinlerde. Hocalarımın durumu böyleyken, öğrencilerinin durumunu da söylemeye pek gerek yok sanırım. Bir mühendisin de bilgisinin, bir sistemi verimli bir şekilde tasarlamaya olanak sağladığını hatırlatmak isterim. Verim; yani maliyet, hammadde, performans, işçilik, zaman gibi konuları verimlileştirmek yani para, rekabet, artan hisseler! Para kazandıran biri de her zaman için aranır. Yolunuz açık olsun...
 
Meslek Lisesinde Elektrik-Elektronik okudum sonra Endüstriyel bakım ve onarım dalına ayrıldım. İski Genel Müdürlüğündeki Elektrik atölyesinde staj yaptım. Şuan EE. Mühendisliği için sınava çalışıyorum ve kazanmak istiyorum. Meslek Lisesine gideceğim zaman EE. istiyordum ve halen EE. istiyorum. Hobi olarak da seviyorum her türlü seviyorum. mekanik aksamlar da çok hoşuma gidiyor dişliler ile tork artırmak falan çok hoş.
 
Merhabalar arkadaşlar. Sosyal'de böyle bir konuya rastlayamadım ve üyelerin hangi mühendislik bölümünü tercih edeceğini ya da neden ettiğini, memnun olup olmadığını, gelecek görüp görmediğini hem merak ettim hem de merak edenler için yardımcı olması dolayısıyla sormak istedim.

Mühendislik bölümünüzü, sınıfınızı, hangi dalı seçtiğinizi, memnun olup olmadığınızı ya da mezun olduysanız iş imkanlarının ve şartlarının ne seviyede olduğunu paylaşırsanız yeterli olacaktır. Teşekkürler.

İnşaat mühendisi düşünüyorum ya da iç mimarlık.
 
Harita yüksek mühendisiyim.
Doktoramın 3. dönemindeyim.
Bölümün geleceği ne yazık ki yok. Tüm kadrolar dolu. Özel veya kamuda işe girmek çok zor.
SAR Uydu görüntülerini işleyip değerlendirip(isteyen olursa detaylandırırım) yıllar arasında o bölgedeki yerkabuğunun düşey yönlü hareketleri inceleyerek ve yersel ölçümleri de ekleyerek bu hareketin nedenlerini buluyor ve olası deprem analizi yapıyorum.
 
Son düzenleme:
İnşaat mühendisi düşünüyorum ya da iç mimarlık.
Allah kolaylık versin. 😁
Büyük bir istek ile Bilgisayar Mühendisi olmayı düşünüyorum, şu an için yazılıma başlamadım, 11. sınıfım, 2 sene derslere yüklenip iyi bir üniversite tutturup üniversitede yazılıma yüklenmeyi düşünüyorum, hedef büyük. 😁
 
Allah kolaylık versin. 😁
Büyük bir istek ile bilgisayar mühendisi olmayı düşünüyorum, şu an için yazılıma başlamadım, 11. sınıfım, 2 sene derslere yüklenip iyi bir üniversite tutturup üniversitede yazılıma yüklenmeyi düşünüyorum, hedef büyük. 😁

Hocam bence kolay neden öyle dediniz ki? D: Babam da inşaat müh. Ondan biliyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı