Oyun için IPS panel mi yoksa VA mı?

gg3434

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar oyun odaklı çalışmayı düşündüğüm için monitör alacağım, 144HZ-165Hz arası olacak kafamda çeşitli seçenekler var fakat IPS mi daha iyi olur yoksa VA mı daha iyi olur diye kafamda soru işaretleri var. Yardımcı olur musunuz?

VA panellerde oyun için Samsung Odyysey G7 çok iyi. Diğer VA panelli monitörlerin testlerine bakıldığında IPS monitörlerden geriler. Odyysey G7 o kadar iyi ki TN panel hızında nerdeyse. Diğer türlü piyasada kaliteli ve hızlı IPS panelleri öneririm.
Bütçeniz yeterliyse çok iyi IPS paneller var.
Bu inceleme G7'yi anlatıyor ve incelenen diğer monitörleri de tabloya eklemiş:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bunu okuyun detaylı anlatılmış.

Cevabı videoda var. VA panel oyun için iyi degil kim ne derse desin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Videoyu izlemeden kesinlikle yaptığım yoruma cevap yazmamanızı istiyorum. Videoyu eger izlediyseniz çogu VA panel böyle. Bu video kadar kötü olmasa bile performans olarak yüzde 20-30 en fazla iyi olabilirler diger VA panel monitörler. Yani video kadar olmasa bile piyasadaki %90 VA panelin performansı aynen böyle benzer. Ghosting, overshoot ve black smearing yaşanıyor.

Bu sebeple VA panel önermem ama bir parantez açmak istiyorum. Bu video kadar kötü olmasa bile yine bence kötü performanslı olan VA panel kullanan birçok kişi var hatta belki ben bile kullanabilirdim. Bunun sebebini söyleyeyim; bazı kişiler pek kafaya takmıyorlar ve çok dikkatli bakmadıkları için durumu fark etmiyorlar. Fark etseler bile 1-2 haftalık kullanımdan sonra gözleri alıştıgı için rahatsız olmadan kullanıyorlar. Oyun için VA mı IPS mi sorusunun cevabı bence böyle. Rahatsız olmayacaksanız, ghostingli bir VA panel bile oyun için iyidir. Nasılsa 3000:1 kontrast var siyah performansı harika olur. Ama gözleriniz Ghosting'den daha da önemlisi smearing ve Overshoot'dan rahatsız olacaksa IPS öneririm. VA'nın smaeringi ghostingden bile daha sıkıntılı olabiliyor bazen. Videoyu izlerseniz çok daha iyi anlarsınız demek istedigimi. Black smearing yüzünden siyah cisimler bildiginiz çamur gibi oluyor video'da.

Bu arada bende VA panel var monitörümden memnunum ghosting yok diyenler üstte yazdıgım 2. paragrafı çok iyi okusun. Sizin monitörünüzde kesinlikle IPS panele göre daha fazla ghosting var. Üstte yazdıgım paragraf her şeyi açıklıyor ghosting olması memnun olmayacagınız anlama gelmez. Gözünüz alışmıştır rahatsız olmuyorsunuzdur sadece.

Son düzenleme:
Artık IPS paneller de tepki süresi olarak TN-VA panellere yaklaştığı için 1-2ms civar hızlarına sahip, 144HZ civarı sana uygun bulabilirsen bir IPS panel öneririm. Renkleri daha canlı olduğu için aldığın zevk de artar ve günlük kullanımda da parlaklığını hafif kısarak göz yorulmanın önüne geçersin ve etkisini de hissedersin.

TUF monitörlerden uzak durun. Bunların renkleri soluk, parlaklıkları düşük, ışık sızması var.
Bu bütçede FPS oyunları için en iyi alternatif.

Benim şahsi görüşüm VA ile IPS arasından kesinlikle IPS. VA panel bilinenin aksine en yüksek tepki sürelerine sahip yani en yavaş panel. Kontrast sizi çok cezbetmiyor ise kiyaslamaya bile gerek yok. Güzel bir 144Hz IPS monitör sizi oldukça tatmin edecektir. Ben AOC 24G2U kullanıyorum oldukçada memnunum.

TUF monitörlerden uzak durun. Bunların renkleri soluk, parlaklıkları düşük, ışık sızması var.
Bu bütçede FPS oyunları için en iyi alternatif.
Teşekkürler, bunu alacağım.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı