Red Dead Redemption 2 | Overrated nedir?

Ön söz; 90lı yılların başlarından beri PC oyunları oynuyorum. Yaşım 40. En sevdiğim oyunlar; Stalker serisi, Metro Serisi, Fear, Borderlands serisi, Half Life gibi ve ondan da önce Duke Nukem 3D hatta Doom 2 gibi klasikler, Dying Light, Resident Evil serisi, Commandos ve klonu benzer oyunlar (Desperados, samuraylı olan vs.) vb.
Yani? Yani fanboylar uzak dursun :)

Arkadaşlar daha önce eski sistemde bu oyunu kısa bir süre oynamış kontroller ve vuruş hissini beğenmemiş kaldırmıştım. Yeni sistemde bir şans daha vermek istedim. Artılar ve eksiler şeklinde yazıyorum;

Eksiler;
-Kontroller, karakter hareketleri, eskilerin "oynanabilirlik" dediği şey "sıfır". Karakterin hareketleri çok hantal, kontroller çok saçma sapan (R ile alma gibi)
-Oyunun genel havası, yan görevler ana görevler vs. çok olsa da genelde boş boş dolaşmanız. Yürüme ve at binme simülasyonu gibi oyun. Karakterin hareketleri ile birleşince kötüleşiyor bu. Yoksa bu bir sorun olmazdı.

Hem Eksi hem Artılar
+/-Oyunun genel grafikleri, genel görünüm çok güzelken, kaplamalar 10 sene öncesinin düşük çözünürlüklü kaplamaları. Hali ile göze batıyor çok. Karakter modellemeleri de kötü. Ama manzara ve genel görünüm, ışıklandırma mükemmel. Karşılaştırma olarak Days Gone ayarında diyebilirim. Ama onun kaplamaları da mükemmel :)
+/-Vuruş hissi konusunda fikrim kötü olduğu idi. Biraz oynayınca haksızlık olmasın diye eksilere yazmıyorum. Çok kötü değil. Ama böyle bir oyunun, içinde vahşi batı çatışmalarının olduğu (hem de bol bol olduğu) bir oyunda çok iyi olmalıydı bu.

Artılar
+Optimizasyon bugüne kadar gördüğüm en iyilerden. Bütün oyun yapım şirketleri oyunlarını bu şekilde düzgün optimize etseler, çok daha düşük kartlarda çok daha yüksek ayarlarda oynanır oyunlar.
+Detaylara verilen önem ve detayların çokluğu.

Sonuç; Yarılamadan kaldırdım yine :) Oyunun içeriği az olsa ve kısa olsa belki o karakter hareketleri bir nebze çekilir bitirilir ama bu kadar içerikli bir oyunun karakter hareketleri yani oynanabilirlik ve vuruş hissi mükemmel olmayınca sıkıyor.

İnternette yabancı forumlara baktığımda benim gibi düşünen bir çok kişi gördüm. Benzer şikayetler hep. Yani bu oyunun "overrated" olduğunu düşünen kişi sayısı az değil. Ön sözde yazdığım gibi 90ların başlarından beri oyun oynuyorum ve bu oyun bugüne kadar gördüğüm en "overrated" oyun oldu benim için.
Karakterlerin hareketlerinin aşırı yavaş olması haricinde beni rahatsız eden bir şey olmadı oynadığım yere kadar.

Rdr 2 için ettiğim tüm lafları geri alıyorum. Rdr 2 gelmiş geçmiş en iyi oyundur. Last of us part 1 Remakten daha iyi. God of war ve Last of us 2'yi henüz oynamadım ama sanmıyorum ki Rdr 2 kadar iyi olsunlar.

Mass Effect üçlemesinde sonra ilk kez bir oyundaki karakterler ile bu kadar bağ kurdum. Sadece ana karakter değil yan karakterlerlede. Sadie Adları, john ve ailesi, Hosea... Bundan sonra Rdr2'ye laf eden karşısında beni bulur 😂

Rdr 2 için ettiğim tüm lafları geri alıyorum. Rdr 2 gelmiş geçmiş en iyi oyundur. Last of us part 1 Remakten daha iyi. God of war ve Last of us 2'yi henüz oynamadım ama sanmıyorum ki Rdr 2 kadar iyi olsunlar.

Mass Effect üçlemesinde sonra ilk kez bir oyundaki karakterler ile bu kadar bağ kurdum. Sadece ana karakter değil yan karakterlerlede. Sadie Adları, john ve ailesi, Hosea... Bundan sonra Rdr2'ye laf eden karşısında beni bulur 😂

GoW oynayınca fikrin değişir aga.

Overrated değil bence hocam. Aynı dönemdeniz, ben de çok oyun gördüm sizin gibi.

Kontroller sanırım konsoldan aktarma olduğu için biraz hantal ve sakar gibi geliyor. Haklısınız, ben de PC oyuncusu olarak PC'deki alıştığım akıcılığı zaman zaman hissedemiyorum. Tab'a bas, fareye tıkla falan... :)

At sürme simülasyonu diyenleri anlamıyorum inanın. Çünkü dönemin ruhu bu, zaten GTA gibi sürekli aksiyon şeklinde bir western oyunu olamaz. Western'in ruhu böyle. Eski spagetti western filmerlinde bile sürekli aksiyon olmaz mesela. Kaldı ki atla giderken sürekli bir olayla karşılaşıyorum ben :)

Oyunun çok daha iyi bir hale gelmesi için önerim silah, atmosfer, çatışma, kanun, kostüm ve oynanış düzenlemelerini iyileştiren modlar kurun. Ben 20 civarı mod kurdum ve oyun çok keyif veriyor. Hikaye anlatımı, karakterlerin tümgüçlü bir süpermen gibi olmaması da cidden muazzam bir etki yaratıyor. Çok küçük detaylar bile oynarken "yuh" dedirtti bana ki oyunun çok başlarındayım.

Birçok oyuna göre bambaşka bir iş çıkarmışlar.

Overrated değil bence hocam. Aynı dönemdeniz, ben de çok oyun gördüm sizin gibi.

Kontroller sanırım konsoldan aktarma olduğu için biraz hantal ve sakar gibi geliyor. Haklısınız, ben de PC oyuncusu olarak PC'deki alıştığım akıcılığı zaman zaman hissedemiyorum. Tab'a bas, fareye tıkla falan... :)

At sürme simülasyonu diyenleri anlamıyorum inanın. Çünkü dönemin ruhu bu, zaten GTA gibi sürekli aksiyon şeklinde bir western oyunu olamaz. Western'in ruhu böyle. Eski spagetti western filmerlinde bile sürekli aksiyon olmaz mesela. Kaldı ki atla giderken sürekli bir olayla karşılaşıyorum ben :)

Oyunun çok daha iyi bir hale gelmesi için önerim silah, atmosfer, çatışma, kanun, kostüm ve oynanış düzenlemelerini iyileştiren modlar kurun. Ben 20 civarı mod kurdum ve oyun çok keyif veriyor. Hikaye anlatımı, karakterlerin tümgüçlü bir süpermen gibi olmaması da cidden muazzam bir etki yaratıyor. Çok küçük detaylar bile oynarken "yuh" dedirtti bana ki oyunun çok başlarındayım.

Birçok oyuna göre bambaşka bir iş çıkarmışlar.
Oyunun gerçekçi fizik, animasyon barındırması bir seçim meselesi sevmeyen oynamasın bunda sıkıntı yok da, oyunun UI'ında harbi bir yavaşlık var bence. Yani oyunun kendisi gerçekçi diye sınırları olur, yavaş ve ağır olur anlarım da bu oyunun UI'ı neden bu kadar ağır onu anlamış değilim.

Karakterlerin süper güç olmaması konusunu mekaniksel olarak söylüyorsanız haklısınız ama istatistiksel olarak RDR2 karakterlerinin süper güçlü karakterlerden pek farkı yok. Oyun çok kolay çünkü, Saint Denis'e gidip tüm kasaba polisini öldürüp elinizi kolunuzu sallaya sallaya çıkabilirsiniz kasabadan yani :D

Konuyu tekrar okuyunca kafama şu takıldı, oyunun doku kalitesinden şikayet edilmiş de oyunu düşük ayarlarda falan mı oynadınız hocam RDR2 hala daha en iyi gözüken oyunlardan biri doku kalitesinde bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Düşük ve yüksek doku kalitesi ayarında ciddi bir sıçrama var ondan dolayı size öyle gelmiş olabilir, RDR2 hiç değilse doku kalitesi Ultra'da oynanması gereken oyunlardan bence. Düşük ayarları göz kanatıyor çünkü :D

Bir de kurduğunuz modları gönderebilir misiniz ben de denemek isterim.

Oyunun gerçekçi fizik, animasyon barındırması bir seçim meselesi sevmeyen oynamasın bunda sıkıntı yok da, oyunun UI'ında harbi bir yavaşlık var bence. Yani oyunun kendisi gerçekçi diye sınırları olur, yavaş ve ağır olur anlarım da bu oyunun UI'ı neden bu kadar ağır onu anlamış değilim.

Karakterlerin süper güç olmaması konusunu mekaniksel olarak söylüyorsanız haklısınız ama istatistiksel olarak RDR2 karakterlerinin süper güçlü karakterlerden pek farkı yok. Oyun çok kolay çünkü, Saint Denis'e gidip tüm kasaba polisini öldürüp elinizi kolunuzu sallaya sallaya çıkabilirsiniz kasabadan yani :D

Konuyu tekrar okuyunca kafama şu takıldı, oyunun doku kalitesinden şikayet edilmiş de oyunu düşük ayarlarda falan mı oynadınız hocam RDR2 hala daha en iyi gözüken oyunlardan biri doku kalitesinde bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Düşük ve yüksek doku kalitesi ayarında ciddi bir sıçrama var ondan dolayı size öyle gelmiş olabilir, RDR2 hiç değilse doku kalitesi Ultra'da oynanması gereken oyunlardan bence. Düşük ayarları göz kanatıyor çünkü :D

Gamepadle oynadim hic hantalliga rastlamadim aslinda. Basili tutarak cekmece acmaktan vs. bahsediyorsan ayarlarda toggle a donusturulebiliyor o.

Gamepadle oynadim hic hantalliga rastlamadim aslinda. Basili tutarak cekmece acmaktan vs. bahsediyorsan ayarlarda toggle a donusturulebiliyor o.
Menüde falan gezerken çok hantal, basıyorum bastıktan 1 saniye sonra açılıyor istediğim ekran sanki. Muhtemelen animasyonlarla ilgili.

Konudan bağımsız: En sondaki cümle ile önceki cümleleriniz arasında nasıl bir bağlantı var? Bu oyunları oynadığınız için fanatiklerin sizden uzak durması nasıl bir mantık? Ne okuyorum ben?

"Ben eski oyunları oynuyorum, gerçek oyuncu benim. Siz anlamazsınız." gibi bir şey demeye çalışmış sanırım :D

Ek olarak bu konu hayatımda gördüğüm en sinir bozucu konulardan biri olabilir sanırım. Konu sahibi oyun hakkında subjektif ve çoğunlukla tutarsız yorumlarda bulunmuş, çok tepki gelince de herkesi "fanatik" diye yaftalamaya başlamış. 100 küsür beğeni alan mesajlar var, bu durumda forumun yarısı konu sahibine göre RDR 2 fanatiği oluyor sanırım :D Yani Metro serisinin vuruş hissini seven birinin RDR 2'nin vuruş hissine kötü demesi ne kadar tutarlı olabilir? Herkese de fanatik demesi ayrı bir komik zaten.

Bir oyunun daha gerçekçi kontrollere, daha gerçekçi fiziklere veya animasyonlara sahip olması neden kötü bir yön olarak görülüyor ki? Hiçbir oyun gerçekçi olmak zorunda olmadığı gibi, hiçbir oyun da arcade olmak zorunda değil. Her oyun kendi çizgisini çizer ve bunda özgürdür. Ben bu tartışmayı yıllardır Forza serisi ve Need for Speed serisi arasında yapıp duruyorum, Need for Speed; Forza gibi olmak zorunda değil ki. Need for Speed gerçekçi sürüş dinamiklerine sahip olmak zorunda değil. Aynı durumun tam tersi senin incelemende var o yüzden bu örneği verdim.

Her oyun gerçek dışı hıza sahip ana karakterler barındırmak zorunda değil. RDR2'nin karakter kontrolleri, hızı gerçeğe çok yakın şekilde ayarlanmış bunun nesi bu kadar kötü anlam verebilmiş değilim. Bu bariz bir tercih meselesi.

Geçen gün benimle o kadar tartıştın, sen de benimle aynı şeyleri söylüyormuşsun işte.

Son düzenleme:

hocam mod nexus sitesine girin, rdr2 için en çok indirilen modları indirdim ben genel olarak.

pdo
whyem dlc
gunfx
john marston restoration
w.e.r.o.
whyem's bloodlust
rdr offline
gun tricks
law crime balance gibi bir ismi vardı. bakarım sonra :D
maverick's weapons (bu mod whyem ile çakışıyor sanırım, ikisi birden çalışıyor da uğraşmak lazım. birini sileceğim, detaylarla uğraşamam)
mermi izini silen bir mod (bunun da adını unuttum, sonra bakayım eve geçince :D)
aklıma şimdilik bunlar geldi, yazarım yine.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı