Ryzen 5 3600 undervolt ve sıcaklık düşürme rehberi

Yok sorun anladığım kadarıyla Ryzen Master programının çekirdek gerimlerini düşürmemesinden kaynaklı bence. Mesajın ekleme kısmını okusaydınız görürdünüz.

Zaten eklemenizi okuduğum için tek çekirdektemi denediniz diye sordum hocam :) sorununuzu ben cevap verene kadar çözmeniz güzel değerinizde oldukca iyi bir değer inşallah sorunsuz kullanırsınız.

1611696349028.png


Yuvarlak içine aldığım yerdeki simgenin seçili olması lazım bir arkadaşımın başına gelmişti sizde bir kontrol ederseniz iyi olur.
Dostum harikasın. Çözdün gerçekten. İnsan Auto ayarlara güveniyor, hiç aklıma gelmedi orayla uğraşmak. 10 dakika kadar 1.25v ve 4.1 GHz değerlerinde tuttum testi. 65 dereceyi geçmedi. Bence iyi. Çok teşekkür ederim zamanın için.

Ne demek hocam yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Sıcaklık değeriniz gayet iyi güle güle kullanın.
 
Zaten eklemenizi okuduğum için tek çekirdektemi denediniz diye sordum hocam :) sorununuzu ben cevap verene kadar çözmeniz güzel değerinizde oldukca iyi bir değer inşallah sorunsuz
Evet teşekkür ederim. Yok çekirdeklerin hepsi içindir değer de dediğim gibi bios ayarlarında değişiklik yapınca ryzen master müdahale edememiş hangi ayar bilmiyorum ama. 1.13v değerlerinde hiçbir testte sorun çıkmadı yarım saat occt ve aida64 stres testi yaptım gayet iyi durumdaydı. Dedim ki bir de prime95 testine sokayım. Prime95 small fast fourier transform (fft) testinde bazı izlekler kendini kapattı. Değerleri yükselterek gittim. Ufak tefek hatalar oldu yine. 1.20650v gibi bir değerdi. O gerilim değerinde yaklaşık 6 saat çalıştırdım hiçbir izlek kapatmadı ve resetleme sorunu olmadı. Değer biraz yükseldi ama sıcaklıkta bir değişim olmadı kayda değer. Prime95 testinde bile 65 66 celcius dolaylarında idi. Bu arada diğer bütün prime95 testlerini de uzun uzun yaptım. Diğer uygulamaların stres testlerini de yaptım. Zaten onlar 1.13v değerinde bile çalıştılar. Son çıkarımım şu prime95 testi ya fazla gereksiz yoruyor çünkü sürekli asal sayılar üzerinde işlem yapıyor. Ya da prime95 testlerı dışında diğerleri yalan dolan. Neyse ben ilerde sıkıntı yaşamamak için prime95 testine göre yaptım ayarları. Muhtemelen 1.13v civarındaki olan değerde sıkıntı yaşamayacaktım ama sağlam olsun dedim. Undervolting işlemi yapanlara mutlaka prime95 testine bakmalarını da tavsiye ederim yine de.
Son olarak sistem
B450 tomahawk max
R5 3600
Evga 2gb gtx960 ssc asc 2.0
16gb 3200mhz corsair vengance lp
Tutturduğum stabil değerler
Allcore 4200mhz
Core Voltage 1.21v
Maksimum sıcaklık değeri 66°C (kış için tabii bu değer)
 
Evet teşekkür ederim. Yok çekirdeklerin hepsi içindir değer de dediğim gibi BIOS ayarlarında değişiklik yapınca Ryzen Master müdahale edememiş hangi ayar bilmiyorum ama. 1.13v değerlerinde hiçbir testte sorun çıkmadı yarım saat OCCT ve AIDA64 stres testi yaptım gayet iyi durumdaydı. Dedim ki bir de Prime95 testine sokayım. Prime95 small Fast fourier transform (fft) testinde bazı izlekler kendini kapattı. Değerleri yükselterek gittim. Ufak tefek hatalar oldu yine. 1.20650v gibi bir değerdi. O gerilim değerinde yaklaşık 6 saat çalıştırdım hiçbir izlek kapatmadı ve resetleme sorunu olmadı. Değer biraz yükseldi ama sıcaklıkta bir değişim olmadı kayda değer. Prime95 testinde bile 65 66 celcius dolaylarında idi. Bu arada diğer bütün Prime95 testlerini de uzun uzun yaptım. Diğer uygulamaların stres testlerini de yaptım. Zaten onlar 1.13v değerinde bile çalıştılar. Son çıkarımım şu Prime95 testi ya fazla gereksiz yoruyor çünkü sürekli asal sayılar üzerinde işlem yapıyor. Ya da Prime95 testlerı dışında diğerleri yalan dolan. Neyse ben ileride sıkıntı yaşamamak için Prime95 testine göre yaptım ayarları. Muhtemelen 1.13v civarındaki olan değerde sıkıntı yaşamayacaktım ama sağlam olsun dedim. Undervolting işlemi yapanlara mutlaka Prime95 testine bakmalarını da tavsiye ederim yine de.
Son olarak sistem.
B450 Tomahawk Max.
R5 3600.
EVGA 2 GB GTX960 ssc asc 2.0
16 GB 3200MHz Corsair Vengeance lp.
Tutturduğum stabil değerler.
Allcore 4200MHz.
Core voltage 1.21v
Maksimum sıcaklık değeri 66°c (kış için tabii bu değer)

Prime95 de 1.21 de tutunabildiyse gayet iyi bir silikon gelmiş şansınıza hocam güle güle kullanın. :)
 
Daha önceden 4.2ghz ve 1.135 voltta 55-60 derece arasında kullandım. Şuan 4.4ghz ve 1.3 voltta stabil bir şekilde kullanıyorum. Maksimum sıcaklık 65 dereceyi geçmedi.
 
Prime95 de 1.21 de tutunabildiyse gayet iyi bir silikon gelmiş şansınıza hocam güle güle kullanın. :)
Teşekkür ederim tekrar daha iyisi sizlerin olsun. Dediğim gibi 6 saatlik olarak yaptım testleri ama bir de 24 saatlik deneme yapacağım ama onu sadece Small FFT olarak yapacağım işlemci üzerindeki en çok yoğunluk da onda zaten.
 
Teşekkür ederim tekrar daha iyisi sizlerin olsun. Dediğim gibi 6 saatlik olarak yaptım testleri ama bir de 24 saatlik deneme yapacağım ama onu sadece Small FFT olarak yapacağım işlemci üzerindeki en çok yoğunluk da onda zaten.
Günlük kullanımda, oyunlarda ve render işlemlerinde bilgisayar kapanmıyorsa sistemi daha fazla zorlamaya gerek yok bence.
 
Teşekkür ederim tekrar daha iyisi sizlerin olsun. Dediğim gibi 6 saatlik olarak yaptım testleri ama bir de 24 saatlik deneme yapacağım ama onu sadece small fft olarak yapacağım işlemci üzerindeki en çok yoğunluk da onda zaten.

Arkadaşımızın dediği gibi daha fazla zorlamanın manası yok 24 saat boyunca teste tabii tutmayın derim.
 
i5 4670K'dan Ryzen 5 3600'a geçen hafta geçiş yaptım. En son AMD sistem olarak 2000'li yılların başında Athlon 64 kullanmıştım(o zaman efsaneydi.). Yeni işlemcim (batch 1946PGT) [email protected] da stabil. Hayat boyu silicon lottery yüzüme hiç gülmedi. Yine kötü silikona denk geldik. Tabi bunda 4x8 4 DIMM RAM kullanımı ve mid-range B450 kalitesiz anakartımında etkisi olabilir.

Başlığı açan arkadaşın verdiği bilgiler bendeki işlemci ile örtüşüyor ben de işlemciyi alır almaz 1.475'leri görünce direkt manual OC ile PBO kapatarak undervolting yaptım. Aynı şekilde işlemci bazında ispatını teknik olarak kağıda dökemesemde 0.9-1.47 dalgalı voltajı en basit devreye versen ömrü uzun olmaz.

Sadece bir ekleme yapmak istiyorum. Undervolting bug denen bir durum var. Manual OC ile voltaj düşürüldüğünde stabilite testlerinde sistem blue screen almamasına rağmen performans kaybı yaşandığına dair birçok başlık var. Bu durumu şu şekilde test edebilirsiniz.

Örneğin sisteminiz [email protected] ile stabil diyelim. R20 ile bir benchmark değeri alıp not edin. Sonra [email protected] ile yeni bir R20 benchmark değeri alıp karşılaştırın. Eğer arada performans farkı varsa stabil saydığınız voltaj da aslında performans kaybı yaşıyorsunuz demektir.
 
arkadaşlar selam. 3600x ile aranızdayım. konuya tamamen yabancıyım. hemen hemen 11-12 sayfa okudum ama inanı aklım allak bullak olmuş durumda. 1.3 1.4 voltajlarda dolaşıyor işlemcim. yardım edebilecek birileri olursa çok sevinirim. bütün gerekli programları yükledim. tarif ederseniz çok makbule geçer
 

Yeni konular

Geri
Yukarı