Secim Sonrasi Dolarin Durumu

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
İyi de kardeşim sadece parasal açıdan bakmak doğru bir bakış açısı mıdır? Ben demiyorum ki bu kotü bir şey değil, tabiki de kötü bir şey ama Rusya'nın para biriminin TL'den 13 kat daha değersiz olduğunu da unutma. Her şey para birimine ve değerine bakmaz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet eskiden TL daha değerliydi, peki halkın cebinde para oluyor muydu? Vatandaş hizmet alabiliyor muydu? Biraz bakın inceleyin 80-90 zamanındaki yaşam standartlarına derim. Olayı sadece paranın degerine baglamayın beyler. Üniversitede ders çalışması gereken gençler meydanlarda birbirini yiyordu, biraz vefa gösterelim.

Evet eskiden TL daha değerliydi, peki halkın cebinde para oluyor muydu? Vatandaş hizmet alabiliyor muydu? Biraz bakın inceleyin 80-90 zamanındaki yaşam standartlarına derim. Olayı sadece paranın degerine baglamayın beyler. Üniversitede ders çalışması gereken gençler meydanlarda birbirini yiyordu, biraz vefa gösterelim.
Teknoloji geliştikçe her ülkenin yaşam refahı arttı.

An itibarı ile döviz kurunun, hafta başında bile ne olacağını kestirmek malesef imkansızdır. Üzülerek söylüyorum ki bu şekilde kısa vadeli ekonomik ahkam kesilmesi, kişinin konu hakkında hiçbir bilgisi olmadığını göstermekten öteye gidemez.

Bunun sebeplerine gelecek olursak, yine malesef ki ülke ekonomisi büyük oranda yabancı yatırımcının doğrudan sıcak para yatırımlarına dayanmakta günümüzde. Dolayısıyla ister istemez bu yabancı yatırımcıların tercihleri, ülkedeki siyasi stabilite ile paralellik gösteriyor. Katma değeri düşük veya yüksek fark etmeksizin, hiçbir şekilde üretim odaklı yabancı sermaye girişi sağlayamayan ekonomimiz, hiç hoşnut olmasak da artık siyaset ile doğrudan ilintili bir hale gelmiştir. Son iki yılda yaşanan olağanüstü kur artışlarının sebebi de, yabancı yatırımcıların yavaş yavaş sermayelerini çekmeye başlamalarıdır. Bunda en büyük etken de, yine ister istemez siyasete girmek mecburiyetinde olduğumuzu hatırlatarak, siyasi iktidar sahiplerinin demokrasiden uzak demeç ve icraatleri sonucunda, yatırımcıların artık ülkemizde paralarını tutma riskini alacak kadar kararlı bir siyasi yapımızın olmadığını düşünmeye başlamalarıdır.

Gönül isterdi ki döviz kurunu ve ekomomimizin kaderini, bizzat yapacağımız veya yapamayacağımız üretim ve katma değerlerimiz ile belirleyelim. Fakat ne yazık ki yabancı sermayenin ülkemizde üretime destek olmasını engellediğimiz için, ekonomiden bahsederken esasında siyasetten bahsetmek durumunda kalıyoruz.

Rusya da kötü durumda, aksini iddia eden oldu mu ki? Ayrıca eğer dışa bağımlı bir ülkeysen, doğu anadolu bölgende hayvancılık için inanılmaz elverişli yerler varken hala etini ithal ediyorsan, Konya kadar kilometrekaresi olan ve arazisi sonradan getirilme topraklarla oluşturulan Amsterdam'dan fazla tarım yapamıyorsan eğer tabii ki parasal açıdan bakacaksın.
Biraz bakın inceleyin 80-90 zamanındaki yaşam standartlarına derim.
Haklısınız ülkemiz o zamanlarda çok kötü durumdaydı. Ama bence bu bir kıyas değildir. Bizim şuandaki halimizi sorgulamamız gerekiyor. 2. Dünya savaşından sonra 50-60 yılda inanılmaz bir ekonomiye gelen Almanya varken biz neden öyle olamayalım? Neden her köprü yapıldığında hep yabancılarla anlaşılıyor, neden Türk mühendislerimiz işin içinde değil de paramız, vergilerimiz yurtdışına gidiyor? Neden sınavlarda Türkiye fizik ortalaması 3, matematik ortalaması bir bu kadar düşük oluyor? Bunları düşünmemiz gerekiyor. Türkiye 2017 yılında 47 milyar dolar cari açık verirken Almanya 287 milyar dolar cari fazlalık verdi.

Arkadaşlar siz maaşınızı ya da ekmeğinizi dolar ile mi alıyorsunuz lütfen yani. Emperyalist sistemin oyununa gelmeyelim. Teşekkürler.

Doların düşmesini beklemek biraz hayal perest'lik üretmiyoruz, paramız değersiz, herşeyi dışarıdan alıyoruz. Bana imkansız gibi geliyor.

Almanya dünyanın en iyi ekonomisinin başında geliyor 30 yıl öncesinden buralara geldik ve senin şuanki halimizi almanyayla kıyaslaman doğru değil. Birde gerimizde bıraktıklarımıza bak ?
Türkiye şuan dünyanın en iyi ilk 17. ekonomisinde bize yeterli değil evet ama elinde 6700k varken gidipte kendini 8700k ile kıyaslamak doğru değil demek istiyorum.

Kendini senin ile eşit olanlar ile değil, Senden üstün olanlar ile Karşılaştıracaksın yoksa gelişemezsin.
Kendimizi niye Afrika veya KKTC ile karşılaşrıyoruz USA, Rusya gibi ülkeler var iken.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı