Sonsuz iddia edilen şeyler kanıtlanabilir mi?

@Cruslan'ın da bahsettiği gibi enerji miktarının sabit olması, her sistemi günün sonunda sonlu kılıyor. Aslında evren üzerine olan tartışmalar da burada başlıyor işte. Matematiksel olarak sonsuz ancak fizik kanunları ve enerjinin korunumu gereği sonlu bir sistem.

Tabii yine ekleyeyim, bu evren ve içindekiler için. Evrenimizi de içinde bulundurduğunu düşündüğümüz uzayda, bambaşka sistemler işliyor olabilir.


Bun sonsuz olduğuna değil genişlediğine dair bir kanıt.
 
Genişliyorsa sonsuz olabilir. Eğer durmadan genişliyorsa mantıken sonunu belirleyemeyiz.

İşte durmadan genişlemiyor. Olaya bilimsel değil felsefi yaklaşıyorsun.

Evrenin bir sonu olacağı biliniyor zira doğada enerji korunur. Bu yasa gereği genişlemenin bir sonu olacak ve o zaman evren içine çökmeye başlayacak.

Hayır evrenin iki türlü de sonu olacağını konu başından beri belirtiyorum. Evrenin hem genişlemesinin bir sonu olacak hem de yok oluşsal olarak bir sonu olacak. Ancak evrenin de içinde bulunduğu uzay sonsuz olabilir ya da orada da evrenimize benzeyen bir sistem işliyor olabilir.


Olaya felsefi yaklaşırsanız iş inanca kaçar. O noktada da tartışmamız anlamsız.
 
Sonsuz nedir ki? Sonu gelmeyen veya ölçülemeyecek kadar büyük olan diye tanımlıyoruz, biz yani insanlar. Eski bir hocamın dediği gibi; işimize öyle geliyor. Düşünsene varsaymazsan dünyanın güneş etrafında döndüğünü bir yılı, bir ayı, bir günü, bir saati, bir dakikayı neye göre hesaplayıp da kendi içi mekaniğini oluşturan düzen kuracaksın? Ya da işte doğal sayılar nedir? Doğal sayılar, 0, 1, 2... diye sonsuza kadar giden sayılardır. Yani sen 0-1 arasındaki sayıların sonunu buldun da bir de ondan sonra gelenlerin gideceği yeri bulamadın diye diyorsun sonsuza gidiyor veya ne bileyim işte limit sayı/0 sonsuza gider, diyoruz mesela. Kim diyor sonsuza gidiyor? Bir de diyoruz yaklaştığı yere göre sonsuza gidiyor işte yok soldan yaklaştın negatif sonsuz, sağdan yaklaştın pozitif sonsuz. Şimdi senin şey demen lazım; Kardeşim hani sayı sıfıra bölünmüyordu şimdi diyorsun yok sağdan-soldan sonsuza gidiyor. Aslında biz onu ölçemediğimiz için sonsuza gidiyor o yüzden tanımsız diye niteliyoruz, derdi. Kısaca bir şeyin sözlük anlamıyla sonsuz olduğunu kanıtlarsın, ölçemiyoruz diye yani esasen ölçemediğini kanıtlarsın ama ölçtüğünü kanıtlayamazsın çünkü ölçebilmiş olsan zaten sonsuza gitmeyecek.
 
Kendinize bu kadar eziyet etmeyin. İnsanlar sonunu bilmediği her şeye sonsuz der.
 
Sayıların bence sonu yok. Basamak rakamı 9'a geldikten sonra yanına bir sayı daha ekle diğer basamağa geç ve büyüt. Yan yana ne kadar yazilirsa artık sadece isimlendirme de zorlanıyoruz ama kağıt üstüne dilediğimiz kadar genişletebiliriz. Genişletmediğimiz zaman sonua gelmiş olmaz mıyız?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı