Bilgi Sonsuz mudur?

Aslında bilginin nasıl ilerlediğini bilmek zor. Ama her bilgi bir öncekiyle ilintilidr. Hatta bize alakasız gibi gelebilir bazı bilgiler ama bunun nedeni de bizdeki bilginin eksikliğindendir. Ayrıca bilginin sonsuz olduğunu söyleyebilmek için sonsuz kavramının da somut bir yanıtı olmalı. Bilmiyorum, belki de bilgi dediğimiz şey bilgi değildir. Sadece biz ona bilgi adını veriyoruz. Bizim adlandırdığımız şeylerin de sonu sanırım insan beyninde bitiyor. Tanrı mı insanı yarattı; yoksa insan mı Tanrı'yı sorusuna benziyor biraz her şey.
 
Bildiğimiz şeyin bilgi olup olmamasına bile biz karar veriyorsak bildiğimiz şeyin bilgi olduğunun kanıtı nedir? Belki çok gelişmiş galaktik uygarlıklara göre bir saçmalıktan ibarettir bildiklerimiz.
 
Bilgi sonsuzdur diyemeyiz. Çünkü insan kendi algıları ile evreni algılar ve algıları ile cevap üretir. Bilim algıların dışı değildir algıların doğru kullanımı ile elde edilen bilgi birikimidir. Böyle olunca insanların çıplak algıları ile bilimin algıları arasında kocaman bir fark olur. Fakat bilim aslında insani algılar ile çalışır. Bu ne demektir. İzafiyeti biliyoruz, algılarımızın ötesinde olan bir evreni insan algıları ile algılama sonucunda insan algılarının yanılgılı olduğunu söyleyen bir teori. Yani bilim belki farklı algılamalar yapar fakat yine veri insanidir. Yani bilim insanın evreni anlama sanatıdır. İnsan bilim ile kendi algıları ile anlayabileceği bir evren taslağı oluşturur. Evrende 1, 2, 3 yoktur fakat insan bu sayılarla evreni algılamaya çalışır. Böyle olunca evrende olmayan şeyleri insan evrende oluşturmaya başlar. Bilim evrenin gerçeği değildir, insanın gerçeğidir. İnsan evreni anlamak için bilime muhtaçtır fakat hiçbir zaman gördüğünün dışına çıkamaz. Öyle olunca görmediğini hiç sayar. Biz sadece evreni görüyoruz, peki evren dışındaki şeyleri görmemize imkan var mı? Eğer bu evrende verisini bulabilirsek var, eğer bulamazsak öyle bir şey yok. İnsan her şeyi bilemez, düşünebilir ama göremez. bildiği veri ile düşünürse o zaman işte bilim felsefesi dediğimiz olay ortaya çıkar. Parmenides acaba ne düşündü, bir bakalım.
 
Kime göre sonsuzdur? Sıradan bir kişiye göre sonsuzdur ama bilgili bir kişiye göre miktarı vardır. Sonsuz olsa da olmasa da biz her konuda uzman hale gelemeyiz ama bunun da kısa yolu var. Uzman hale gelecek varlıklar yaratabiliriz.
 

Geri
Yukarı