Sonsuz iddia edilen şeyler kanıtlanabilir mi?

Evrenimizde "sonsuz" hiçbir şey yok. "Sonsuz" diyebileceğimiz şeyler yalnızca zihin gibi ortamlarda oluşturduğumuz varsayımlar, düşünceler, etikler vb. soyut şeyler olabilir. Soyut bir şeyin varlığını da kanıtlayamazsınız.
Haklısınız. Hatta zihnimizde bile sonsuzluğu oluşturamayız. Anlayabildiğimizin ötesini hayal etmeye çalışarak sonsuzluk dediğimiz şeyi ortaya çıkarıyoruz. "Sonsuz" kelimesi bazı insanlarda ucu bucağı görünmeyen bir su birikintisi, bazı insanlarda yan yana gelen ve gittikçe uzayan sayılar, bazı insanlarda ise durmadan genişleyen bir uzayı andırabileceği gibi bazı insanlarda hiçbirimizin aklına gelmeyen şeyleri andırabilir. Sonsuz, sınırsız demektir. Sınırlarımızı aşarsak sonsuzluğa erişeceğimizi sanıyoruz ama bizi bekleyen diğer sınırları hayal edemiyoruz çünkü sınırlarımızın ötesine hiç geçemedik. Oraya dair her şey hayal gücümüzden ibaret. Hayalimizdeki sınırın ötesine bir sınır koyamadığımızda onu sınırsız yani sonsuz sanıyoruz.
 
Beyninin %100'ünü kullanmanın sana bunları yaptıracağına kim inandırdıysa paranı geri iste. Beyin de tıpkı diğer organlar gibi gerektiğinde tam kapasite çalışırken gerektiğinde minimum enerji sarfiyatı için olabildiğince az çalışır (fakat yine de diğer uvuzlara göre her zaman yüksek kapasitede çalışır işte bu yüzden onu dinlendirmek için uyumak zorundayız, hatta bu yüzden insan uykuya yemekten çok daha fazla ihtiyaç duyar). Çünkü canlılar için en önemli şeylerden biri enerjiyi idareli kullanmaktır, aslanların falan bütün gün yatması sadece gerektiğinde hareket etmesi de bu sebepledir. İnsanoğlu aklı sayesinde gelişmiş ve ihtiyaç duyduğu enerjinin fazlasını elde etmeyi başarmış hatta bu sebeple spor yapmaya bile başlamıştır( spor = canlılar aleminde yapılmış en lüks şeydir). Şu an PC başında takılırken beyninin tamamını kullanmıyorsun fakat bir sınavda veya başka bir yerde bir şeyler düşünürken tamamını kullanıyorsun.

Öyle bir şey yok bu arada saçmalık sınavdan 30 almam da ne bileyim.
 
Proof by induction diye bir sey ogretmediler mi lisede? ( Tümevarım )
Oklit'in sonsuz tane asal sayilarin varligini ispat ettigini bilmiyor musunuz?

Elbette bir seyin sonsuz ya da sonlu olup olmadigi ispatlanabilir.

Birilerinin tasla sopayla milattan once ispatladigi bir seyi modern liselilerin bilemiyor olmasi huzur bozuyor.
 
Isaac Asimov'un, Sonsuzluğun sonu adlı kitabını okumak tavsiye ederek kitaptan benzer bir alıntı ile yorumlamak isterim.
Sayıları düşündüğün için bir yere yazdığın için ve devam ettirdiği için varlar, sen onları ne kadar ilerletmek (saymak) istersen senin için o kadar varlar. Ve bu bir nevi sondur sana göre olan son. Fakat bir başkası için son daha ileri bir derecedir.
 
İşte durmadan genişlemiyor. Olaya bilimsel değil felsefi yaklaşıyorsun.

Evrenin bir sonu olacağı biliniyor zira doğada enerji korunur. Bu yasa gereği genişlemenin bir sonu olacak ve o zaman evren içine çökmeye başlayacak.

Hayır evrenin iki türlü de sonu olacağını konu başından beri belirtiyorum. Evrenin hem genişlemesinin bir sonu olacak hem de yok oluşsal olarak bir sonu olacak. Ancak evrenin de içinde bulunduğu uzay sonsuz olabilir ya da orada da evrenimize benzeyen bir sistem işliyor olabilir.


Olaya felsefi yaklaşırsanız iş inanca kaçar. O noktada da tartışmamız anlamsız.

Peki madde klonlanamaz mı veya elektron da bir madde midir? Aynı anda farklı yerlerde olmak klon değil midir? Çift yarık deneyine göre klon var ama nasıl olduğu hala çözülebilmiş değil. Şu an bilinen bilime göre evren söylediğiniz gibi sınırlıdır. Ancak bilinmeyenler ile bu sınırın olmama ihtimali yok mudur sizce?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı