Tanrı yoksa evren nasıl oldu?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Demek ki allah yaptı demiyorum herhangi bir tanrı olabilir. Sonuç şu ilk patlamanın bile oluşması için gereken şeylerin de bir şeye ihtiyacı var bu yoktan hadi oluşayım diye olmadı. Bilimin cevap bulamayacağı şeyler var ve kabullenmıyorlar.
Bilim Tanrı'nın varlığını yok etmeye çalışmaz. Tanrının dışındadır bilim. Evrenin içine bakar. Bilimin cevap bulamayacağı şeyler vardır elbet tabi şuan ki teknolojimiz de böyle. Eğer türümüzü devam ettirirsek ve TIP 5 Uygarlığına geçersek cevapsız soru kalacağını düşünmüyorum.

Tanrı her şeyi başlattı. Onu hiç kimse başlatamaz çünkü zaten yaratıcılık kavramı kendisidir, onun ne doğması ne ölmesi oldu. O her zaman vardı, sizin benim anlamayacağım kadar uzun süredir hem. Her zaman vardı, sonsuz süre bile yetmez. O nu yapan olmadı! Anlayın şunu, peri masalı deyip atıp gitmeyin. Boşluğun bile bir yapılışı olmalı bunu bilmeniz çok zor olmasa gerek. Hiçbir şey öylesine sıkışıp buralara kadar gelmedik.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eleştirmek için söylemiyorum; Açmaz üzerine temellendirilmiş, ilkel bir sorudur bu. Çünkü evrenden önce "hiçbir şey yoktu" ve "yoktan var olduk" gibi bir önermeyi kabullenerek soruluyor baştan. Bugün big bang'in öncesi de çoklu evrenler teorileri de bolca konuşuluyor..
1- Bilinen her şeyin nedensellik (her varlığa sebep olan bir öncül neden) ilkesine dayandırılabildiği gözlemlenebilir evrende tanrı fikrinin nedensellik ilkesini bozması problem. (Tek problem bu değil elbette.)
2- Mantık ilkeleri, akıl, düşünce, rasyonalite üzerinden hakikat aranırsa (filozof gibi) geleneksel, duyu ve duygulara, imgeleme dayalı bir tanrının ve tanrı inancının bu evreni yaratmasına ve bu evrenin açıklanabilmesine aklen ihtimal veremezsin ki hiçbir inanç açıklama yapmaz zaten, hatta anlam da vermez, biz kendimizce anlamlandırırız.
3- Tanrı'dan kastı bölgesel değerlendiriyorum; bence en büyük problemlerden biri, akıl gibi bir sistemi yaratan niye akla hitap etmez sorunsalı. (Nasıl akla hitap etmiyor diyecek olanlar; 'akleden kalp' aklın kendisi değildir. Özellikle Mezopotamya'da inanç üzerine bilgi edimini bin 500 - 2 bin yıl öncesinden değil 5 bin yıl öncesinden okumak gerekir. Bu tür soruların cevabı kültür akışında yatar. Mesele uzar, gider... En makul olanı Einstein'ın da göz kırptığı Spinoza gibi inanmaktır fakat o da problemler içerir.

Tanrı her şeyi başlattı. Onu hiç kimse başlatamaz çünkü zaten yaratıcılık kavramı kendisidir, onun ne doğması ne ölmesi oldu. O her zaman vardı, sizin benim anlamayacağım kadar uzun süredir hem. Her zaman vardı, sonsuz süre bile yetmez. O nu yapan olmadı! Anlayın şunu, peri masalı deyip atıp gitmeyin. Boşluğun bile bir yapılışı olmalı bunu bilmeniz çok zor olmasa gerek. Hiçbir şey öylesine sıkışıp buralara kadar gelmedik.
"Şu pilot kalemin bile bir yaratıcısı varsa evrenin nasıl olmasın?" Evren yaratıcıya ihtiyaç duyuyor diyorsun. Peki yaratıcıyı kim yarattı? Tanrıya yaratıcı sıfatını yükleyebilmen için bir şey yaratması gerekiyor. Bir şey yaratmazsa yaratıcı sıfatına sahip olamaz. Yani sen kendinden üstün bir varlığa kendi insani sıfatlarını yüklüyorsun. Tanrıyı küçültüyorsun. Tanrı zamandan da önce vardı demen hiçbir şeyi çözmüyor. Evreni tanrı yarattı dersen tanrıyı kim yarattı diye sormak zorunda kalıyoruz. Kurduğun cümle hatalı oluyor. Tanrı hakkında hiçbir şey bilmiyoruz ve bilemeyiz.

Henüz cevapları bilinmeyen soruları tanrıyla cevaplayabilirsin. Cevapları bilinen soruları ise tanrıyla tamamlayabilirsin. En basitinden "evrim, tanrının yaratma şeklidir", "tanrı, evreni büyük patlamayla yarattı" gibi örneklerle tamamlayabiliriz bunu. Haliyle cevaplanmış her soruları tanrıyla tamamlama imkanına sahipken "tanrı yoksa bilmem bilmem şey nasıl oldu" gibi tartışmalar aşırı gereksiz bir hal alıyor. Çünkü o bilinmeyen şey bilindiği vakit "tanrı öyle istemiş" diyerek aradan sıyrılabiliyorsun.

Son düzenleme:
Bu sorunun cevabini asla ogrenemeyecegiz o yuzden kafa yormamak lazim.

Bunun cevabını teoriler ile bulmak zor. Ben İslam'a inanan birisi olarak, tanrı yoksa kısmını zaten kabul edemem fakat objektif bakabilirim. Düşündüğünüz zaman insanlar maymundan evrimleşti diyenlerde var fakat günümüzde evrimleşen maymunlar göremiyoruz.

Evrenin nasıl oluştuğunu anlamak için uzayın sonsuz derinliklerini rahatça izleyip, yakından inceleyebilecek kadar yeterli bir teknolojiye sahip olmamız gerekli bence. Mesela evrenin tesadüfen oluştuğu fikri bana hiç mantıklı gelmiyor, bunu ıslamiyet'i baz alarak söylemiyorum. Mesela dünyanın etrafındaki güneş olsun, ay olsun vs. hepsinin dünya üzerinde mantıklı bir görevi var. Bunlardan bir tanesinde durumlar yanlış gitse dünya'nın sonu olması çok muhtemeldir.

İnsan zekâsı ile yapılmış çoğu araç gereç veya milim milimine hesaplanarak yapılan teknolojik aletler bile bozulabilirken ya da sorun çıkartabilirken, evrenin bu kadar kusursuz oluşması bana pek mantıklı gelmiyor şahsen.

İnsanlar maymundan evrimleşti diyen kim? Çok merak ediyorum. Evrim böyle bir şey değil çünkü.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı