Türkiye F-4 uçaklarının yerini hangi uçaklar ile doldurabilir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Kuvvetler Avrupa uçaklarıyla çok fazla ilgilenmiyor. Amerikan uçakları ilk tercihimiz. Şu an ilgilenilen uçak ise F-15. F-15 almak için ABD ile görüşmeler yapılıyor. F-15 başarılı bir uçak olsa da maliyetli bir uçak ama 100 tane F-35 siparişi çeken ülke bu yükün altında kalkabilir, kalkmak da zorundandır çünkü uçak ihtiyacımız var.

F-4'ler sökülüp gövde ve motorları eğitim için okullara gönderilmişti. Çoğu motor toplanarak düzenlemeden geçti ve kullanılmak üzere tekrar uçaklara montajlandı. Ne kadar fazla uçak ihtiyacımız olduğunu buradan anlayabilirsiniz, kuvvetler sineğin yağını çıkarıyor...

Şu sıralar gündemde Eurofighter Typhoon var. Sizce Typhoon bir seçenek olabilir mi? Bana göre delta kanatlılar safında pek de kötü olmayan bir uçak.
Eurofighter bizim için F-15'ten daha masraflı olur çünkü Eurofighter uçağı bizim kullandığımız mühimmatların çoğunu atamıyor. F-15 almak bu yüzden daha mantıklı.

Kuvvetler Avrupa uçaklarıyla çok fazla ilgilenmiyor. Amerikan uçakları ilk tercihimiz. Şu an ilgilenilen uçak ise F-15. F-15 almak için ABD ile görüşmeler yapılıyor. F-15 başarılı bir uçak olsa da maliyetli bir uçak ama 100 tane F-35 siparişi çeken ülke bu yükün altında kalkabilir, kalkmak da zorundandır çünkü uçak ihtiyacımız var.

F-4'lerin sökülüp gövde ve motorları eğitim için okullara gönderilmişti. Çoğu motor toplanarak reftifiyeden geçti ve kullanılmak üzere tekrar uçaklara montajlandı. Ne kadar fazla uçak ihtiyacımız olduğunu buradan anlayabilirsiniz, kuvvetler sineğin yağını çıkarıyor...

Bende hocam nerede diyordum.

F-4 uçakları ağır kara saldırısı için tasarlanmıştır ve ana amacı budur. F-4'lerin yerini alacak uçak F-35 idi. Yüksek muharebe yarıçapı, üstün radarı, gelişmiş durumsal farkındalık, stealth kabiliyetleri, yüksek mühimmat kapasitesi(stealth olmayan şekilde) ve elektronik harp yetenekleriyle bu iş için biçilmiş kaftandı.

F-35 projesinden çıkartıldıktan sonra ara bir uçağa olan ihtiyaç daha belirgin oldu. F-16'lar kara saldırısı yapabilse de asıl amacı hava-hava üzerine geliştirilmiş bir uçak.

SIHA ve pervaneli uçaklar, F-4'ün bazı görevlerini üstlenebilirler ancak yerini alamazlar. Mühimmat çeşitliliği ve taşıma kapasiteleri düşüktür. Manevra kabiliyetleri düşük ve çok yavaşlardır. Sensör bakımından zayıflardır. Çok açık hedeftirler. F-4 gibi dakikalar içinde tonlarca mühimmatı görev yapılacak bölgeye ulaşamaz ve bunu sürekli(birden fazla sortie) yapamazlar.

Şu anda asıl hedef F-16'ları takviye edip SIHA'larla beraber MMU'ya kadar idare etmek. MMU'nun en erken 2030-2035'de uçacağını düşünürsek(En erken bu kadar olur. Uçak geliştirme süreleri 15-20 seneye kadar çıktı.) Ara uçak ihtiyacı doğdu.

Rus ve Çin uçaklarıyla altyapımız ve envanterimiz uyumlu olmadığından ara çözüm olarak çok pahalıya patlar. Pilotların ve yer ekibinin eğitimi, yeni mühimmat alma zorunluluğu ve NATO ile yaşayacağınız sorunlardan bahsetmiyorum.

Avrupa uçakları olarak Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale ve SAAB Gripen bir seçenek olabilir. Ancak bu uçaklar sadece Avrupa mühimmatı kullanacak şekilde tasarlanmış ve çoğu envanterimizde olan ABD ve yerli mühimmatları kullanamıyor. Birçok Avrupa ülkesiyle aramızın bozuk olduğunu düşünürsek satışta ve satış sonrası ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz. Bu üç uçak teknik anlamda da sorunlu uçaklar. Özellikle yanı başında savaş patlak verme ihtimali olan bir ülkede efektif bir şekilde kullanamayız.

Amerikan seçenekler daha mantıklı geliyor. Yeni nesil F-16 Viper veya F-15 olabilir. Yeni F-16'lar kara taarruzunda bizim uçaklarımıza göre daha yetenekli, F-15'in üstüne su dökecek uçak yok. F-15 ve F-16 aynı motoru ve mühimmatları kullanıyorlar. Buda alışma ve lojistik anlamda büyük bir avantaj. Ayrıca bu uçaklar kendini kanıtlamış, yüksek harp hazırlığı oranına sahip uçaklar.

Ben F-4'ün yerine F-15 ve F-16 Viper'i uygun görüyorum. Resmi bir şey yok. Son kararı veren devlet olacaktır.

@Jira bana göre Amerika malum Akdeniz ve Yunanistan ilişkilerimize dayanarak F-15'leri tıpkı zamanında Patriot'lara yaptıkları gibi geçiştireceklerini düşünüyorum. Sizce bu görüşmelerden bir şey çıkar mı?

@Jira bana göre Amerika malum Akdeniz ve Yunanistan ilişkilerimize dayanarak F-15'leri tıpkı zamanında Patriot'lara yaptıkları gibi geçiştireceklerini düşünüyorum. Sizce bu görüşmelerden bir şey çıkar mı?
ABD sağı soğu belli olan bir ülke değil. Sağ gösterip sol vurmayı çok fazla seviyorlar. İlişkiler ve politikalara bağlı şekilde ılıman yaklaşılırsa verebilirler çünkü bir uçak almamız en az 30 sene o ülkeye bağlı kalmak anlamına geliyor, bu da inanılmaz bir para akışı demek.

Jet motorlu uçaklar dışında IHA ve SIHA başarılarını da göz ardı etmemek gerek. SIHA ve IHA'lar ses hızını geçen jet uçaklarının yerini almak için tasarlanmıyor zaten, benzer görevleri minimum bütçeyle yapabilmek için tasarlanıyor. Vurulup düşse bile içinde insan yok, düşünce bir jet uçağı kadar kaybınız da olmuyor çünkü maliyeti çok daha düşük, işletme, kullanma ve eğitim masraflarına girmiyorum bile. Her şeyi avantaj.

Bizim gibi ekonomik sorunları olan ülkelerin IHA ve SIHA'lara yatırım yapması altın niteliğinde.

Hocam ama SİHA'lar bizim uçak ihtiyacımızı tam olarak karşılayamaz o yüzden F-15 vs. uçakların alınmasına ya da yerli bir uçak üretilmesine ihtiyaç var.

Kesinlikle şu anki teknoloji ile ucaklar kesinlikle kıyaslanamaz. Ama SİHA teknolojisi geleceği parlak ve gelişmeye açık.
ABD sağı soğu belli olan bir ülke değil. Sağ gösterip sol vurmayı çok fazla seviyorlar. İlişkiler ve politikalara bağlı şekilde ılıman yaklaşılırsa verebilirler çünkü bir uçak almamız en az 30 sene o ülkeye bağlı kalmak anlamına geliyor, bu da inanılmaz bir para akışı demek.

Jet motorlu uçaklar dışında ıha ve SİHA başarılarını da göz ardı etmemek gerek. SİHA ve ıha'lar ses hızını geçen jet uçaklarının yerini almak için tasarlanmıyor zaten, benzer görevleri minimum bütçeyle yapabilmek için tasarlanıyor. Vurulup düşse bile içinde insan yok, düşünce bir jet uçağı kadar kaybınız da olmuyor çünkü maliyeti çok daha düşük.

Bizim gibi ekonomik sorunları olan ülkelerin ıha ve SİHA'lara yatırım yapması altın niteliğinde.

Bir jet pilotun yetişmesi zaman demek eğitim demek masraf demek en önemlisi can demek.

Bilakis, yeni değiliz. Şımarıklığa kapıldıkları yok, harıl harıl yeni modeller üzerinde çalışıyoruz.

Artık bunlar geleceğin yeni teknolojileri. Doğrudur kaç ülke bunu kullanıyor ama bizim de bu işlere girmemiz iyi oldu. Burada en önemli konu eskiden çok fazla şehit veriyorduk bir de malum doğumuz, güneyimiz savaş alanına dönüştü bundan mütevellit sınırları korumak açısından çok faydalı bu s-ihalar
Aynı zamanda birkaç aydır yeni duyurulan s-idalar var o da yakın bir zaman da üretime ve artırılmaya başlanırsa doğu Akdeniz'de çok işimize yarayacak.
Hayırlısı neyse o olsun.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı