Windows vs Linux

Şimdi lafa şöyle başlayalım:

Çocukluğundan beri Windows kullanan bir kişi, Linux'u sadece bir terminal arayüzünden ibaret boş bir sistem olduğunu sanar. Fakat işin aslı çok farklı.

Linux dediğimiz işletim sistemi en kullanışlı işletim sistemlerinden biridir. Bunu bence tartışmaya gerek yok, Android gibi bir biçime bile dönüp telefonlara uyarlanması da bunun göstergesi.

Arch gibi bir dağıtıma siz şekil verirsiniz. Kendi masaüstü ortamınızı seçer, kendiniz dizayn edersiniz. Veyahut hazır şekillendirilmiş bir sistem kurup da kullanabilirsiniz. Linux, deneyimlisinden deneyimsizine kadar herkesi kucaklamak için var olan bir sistem türüdür. Açık kaynak kodludur, kendinizi güvende hissedersiniz.

Windows tarafına gelince, kapalı kaynaktır. Kaynak kullanımı fazladır. Sadece kullanım rahatlığı açısından bir tık önce diyebiliriz çünkü program desteği fazla. Her program Windows'a yazılıyor neredeyse. Sebebi ise para 😃

Performans tarafına gelmek gerekirse demek isterim ki: Linux Windows'tan daha performanslıdır. Bunun sebebi dağıtımdan dağıtıma değişen kaynak kullanımı ve kernel farkı. Zen kernel kullanmak performans ve oyun için en iyisidir. Fakat Linux popüler olmadığı için oyun tarafında çok bir destek verilmemektedir.

Şimdi bunları dedikten sonra gelelim sorumuzun cevabına:

Böylesine kullanışlı ve performanslı bir sistem dururken ben Windows'u çok tercih etmem açıkçası. Arada bir girmek istesem de Custom ISO kullanıyorum. Fakat isterseniz Dual boot olarak kullanabilirsiniz isterseniz.

Benim cevabım: Linux.
 
Windows der ki:
- Bilgisayar mı kullanacaksın? Uygulama desteği ve evrensellik durumunda
ulaşılmaz bir şey mi istiyorsun? Beni kullan! Zahmetsizce kurulum yap ve kullan.
Eğer sistemin çok eskiyse XP (yuh), biraz az eskiyse 7 (8.1 daha güncel), iyiyse 10/11 kur.

Linux dağıtımları der ki:
- Bilgisayar mı kullanacaksın? Açık kaynaklı ve sistemde hiç olamayacağın kadar özgür
olmanı sağlayan bir şeye ne dersin? Bilgisayarlara emretmen için buradayım. Sistemin eskiyse Linux Mint Xfce kurup geç. Hem güncel hem de az kaynak kullanır. He bir de istersen karışma o bilgisayarlara emretme işlerine, Ubuntu/Linux Mint falan kur. Karışacağım dersen Arch, Gentoo kur. İyi şanslar.

(Çok Linux kullanmadım, yanlış bir benzetmem olursa affola.)
 
Windows 11'de bir başarı görülmüyor ama.

Kime göre neye göre? Şuan güncel hali gayet başarılı ve gayet estetik. Yeni Ram yönetimi ile oyunlarda ve ağır uygulamalarda önceki sürümlere göre daha iyi performans gösteriyor. Yeni çekirdek yalıtım modülü ile daha güvenli üstelik 23H2 ile yapay zeka yönetimi devreye girecek. Yeni LDAP ve GPO yönetimi ile Şirketlerde 23H2 ile hızla Windows 11'e geçecek ki bence de zamanı geldi.
 
İşletim sistemine dahili bir yapay zeka. Lafını duymak bile gülmekten anırtıyor. Aradan belki haftalar, aylar geçti. Hala komik.

Bence komik bir yanı yok. Bilgisayar kullanımı evriliyor. Çoğu kullanıcı kullanımın ve sorun çözümünün daha basit düzeye getirilmesini istiyor. Sen belki çok üst düzey bilgisayar kullanabiliyor sorun çözebiliyorsun fakat herkes bu düzeyde bilgisayar kullanamıyor. Bu yüzden yapay zeka çözüm getirme konusunda önemli bir adım.
 
@Morteatro Bence komik. Telemetri topladıkları yetmiyor, bir de aylık gelir gider raporu Excel'imi de sunucularına hüpletip işliyor olacaklar. :)

Sanıyor musunuz yapay zekaya "Ekran kartı sürücülerini kur" veya "İnterneti düzelt" diyerek bir şey yaptırabileceğinizi? En fazla yapacağı şey muhabbet edip 3-5 dosyanızı özetlemek olur.

Bilemmne dosyamın 455. satırında ne yazıyor diye sorsam zortlayacak, tokeni yetmeyecek. İşletim sistemine dahili hale getiriyorlar.

Deli diye içeri alacaklar beni vallahi. Karnım ağrıdı. :D
 
Windows'u (XP'den 8.1'e kadar) Linux Mint'i de 7 aydır aktif kullanıyorum. Ve fanboy olmadığım için objektif konuşacağım. Mint açısından konuşuyorum bayağı kullanımı rahat bir dağıtım.

Adobe ürünleri vb profesyonel ürün kullanmıyorsanız, Linux tamamıyla kullanılabilir. Profesyonel insanların Mac ve Windows kullanmaları daha iyi olur.

Eğer oyun derdiniz de yok ise Windows'tan çok daha kullanımı basit. Ayarlardan tutun da uygulama indirmeye kadar. Ve virüs kapma olasılığınız daha düşük. Tam akrabalara yüklemelik.

Oyun oynayan biriyseniz Windows çok daha iyi, ama Linux'ta hiç fena değil. Başka bir işletim sistemine göre tasarlanan çoğu oyunu çalıştırması güzel. Şansınız varsa sorunsuz oyun bile oynarsınız.

Kişileştirme konusunda bence Linux çok daha iyi. Windows 8.1 kullanırken Windows babaanne bilgisayarına benziyordu. Linux'ta ise güzel temalar yükleyebiliyorsunuz kolayca. Ayrıca birçok masaüstü ortamıdan birini seçebiliyorsunuz.

Bence genel masaüstü performansı konusunda 8.1 ile Linux arasında pek fark yok. Ama Windows 10 ve üzeri ile bayağı fark var. Öncelikle Linux hard diski sömürmüyor. Ve 10 yıl öncesinin sistem gereksinimlerini kullanarak modern programlar sunabiliyor.

Program bolluğu olarak Windows çok daha iyi. Ama Linux daha işe yarar ve ilginç programlara sahip. Burada size kalmış seçim. Bolluk mu? İlginçlik mi? (native programlar için konuşuyorum)

Stabilite olarak 8.1 ve Linux aynı geldi bana. 10 ve üzeri için konuşamayacağım. İkisi de hiç çökmedi deneyimlerime göre.

Ve son bölüm. Hangisinin yaratıcısı yakışıklı? Bill Gates mi? Linus Torvalds mı?

Bence Bill Gates'den güzel bir nerd enerjisi gelse de pek tipim değil. Linus Torvalds saçı ve yüz hatları ile daha havalı duruyor. O yüzden Linus Torvalds diyorum.
 
Son düzenleme:
@Morteatro Bence komik. Telemetri topladıkları yetmiyor, bir de aylık gelir gider raporu Excel'imi de sunucularına hüpletip işliyor olacaklar. :)

Sanıyor musunuz yapay zekaya "Ekran kartı sürücülerini kur" veya "İnterneti düzelt" diyerek bir şey yaptırabileceğinizi? En fazla yapacağı şey muhabbet edip 3-5 dosyanızı özetlemek olur.

Bilemmne dosyamın 455. satırında ne yazıyor diye sorsam zortlayacak, tokeni yetmeyecek. İşletim sistemine dahili hale getiriyorlar.

Deli diye içeri alacaklar beni vallahi. Karnım ağrıdı. :D
Verini islemek icin yorulmayacaklar artik direkt islenmis halde alacaklar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı