Yaptığın projeler sayesinde Harvard'a girmek

581710

Centipat
Katılım
7 Eylül 2022
Mesajlar
722
Makaleler
2
Çözümler
6
Arkadaşlar merhaba soru başlıktaki gibi. Soruyu anlamadığınızın farkındayım arada sırada karşıma yaptıkları projeler sayesinde harvard, stanford, MİT gibi üniversiteler tarafından ilgi gören ve burslu şekilde o üniversitelere gidenler var. Böyle bir şey gerçekten olabilir mi yoksa bunlar yalan haberlerden mi ibaret? Bir de biraz ayrıntılardan fazla bahsedebilir misiniz?
 
Bir tanıdığımın moleküler biyoloji okuyan ve kore devlet üniversitesinden (korenin en iyi üniversitesi) staj daveti alıp orada staj yapan, bir kaç dil bilen ve gerçekten çok başarılı olan ablası vardı. Harvarddan davet almıştı ama bir etkinlik içindi. Okumak için değildi ben öyle hatırlıyorum.
 
Bir tanıdığımın moleküler biyoloji okuyan ve Kore devlet üniversitesinden (Kore'nin en iyi üniversitesi) staj daveti alıp orada staj yapan, birkaç dil bilen ve gerçekten çok başarılı olan ablası vardı. Harvarddan davet almıştı ama bir etkinlik içindi. Okumak için değildi ben öyle hatırlıyorum.

Hocam yaptığı projelerden dolayımı o üniversiteler çağırdı?
 
Harvard tıp fakültesi, genetik laboratuvarları eğitim programından kabul almış.
Senin için detaylı baktım. Harvarda gitmek için burs ararken şöyle yazmış:
İstanbul Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü'nde tam burslu olarak okuyorum. 2019 Temmuz ayında tek öğrenci araştırmacı olarak kabul aldığım Güney Kore'nin en iyi üniversitesi, Seoul National Üniversitesi Kök Hücre laboratuvarlarında staj yapma imkanı kazandım.
Güney Kore'de hayvan deneyleri ile araştırmalar yaparak bir projede yer aldım. Ve orada Dünya Kök Hücre Başkanı ile sohbetimiz esnasında beni başarılı bulmasıyla ileriye dönük bir referans sağladım. Ocak ayında Çapa Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Hematoloji-Kanser laboratuvarlarında staj yaptım. Okulumuzun Kanser ve kök hücre laboratuvarında 2 senedir gönüllü olarak çalışmaktayım. Bu yaz için Frankfurt'taki Alman Kanser Araştırma Merkezi(DKFZ)’nden olumlu dönüş almış olmakla birlikte pandemi dolayısıyla stajlar iptal edildi.

devamına linkten ulaşabilirsin:
 
Arkadaşlar merhaba soru başlıktaki gibi. Soruyu anlamadığınızın farkındayım arada sırada karşıma yaptıkları projeler sayesinde Harvard, Stanford, MIT gibi üniversiteler tarafından ilgi gören ve burslu şekilde o üniversitelere gidenler var.
Lisans seviyesinde kimse (Nobeli olmadığı ya da Olimpik sporcu olmadığı sürece) bu üniversitelerden ilgi görmez. Sistem gayet basit, standart bir başvuru sistemi var ve oradan başvuru yapılır. Ona göre kabul alınır. Bu ayarda dünya çapında 10 üniversite ya var ya yok. Bunların hepsi de yılda 2-3 kişi Türkiye'den alır. Nereden baksanız 30 kişi kadar her yıl bu üniversitelere lisans için okumaya gidiyor. Bunların bir kısmı hakikaten çok başarılı, yetenekli insanlarken bir kısmı sistemi oynatıyor sadece. Bu işler biraz karışık ve çok detay vermek istemiyorum açıkçası.

Sadece proje yapıp size gelmelerini bekleyemezsiniz. Türkiye'de maalesef çok hoş bir durumda değil bu kabul işleri ve açıkçası bu üniversitelerin kabul ofislerinin de Türkiye'de neler döndüğü hakkında çok bir fikir yok. Daha da söylemek isterim açıkçası ama dediğim gibi sıkıntı olmasını istemiyorum.

Böyle bir şey gerçekten olabilir mi yoksa bunlar yalan haberlerden mi ibaret?
Ehhh, dediğim gibi lisansa gidenler var. Bunların medyadaki yansımalarının %99'uysa saçmalıktan ibaret. İnsanlar olayları anlamadığı için çok büyütülüyor, gerçekte çok küçük şeyler önemliymiş gibi gösteriliyor, bir takım kurumların reklamı yapılıyor, anlamayanlar bir şey sansın diye "yazılım", "moleküler biyoloji", "start-up" gibi kelimeler kullanılıyor ve açıkçası tek hedefi yatırım bankasına kapağı atıp hayatının sonuna kadar ABD'de yaşamak isteyen çocuklar sanki çok idealist ve başarılı gibi gösteriliyor. Bu kesinlikle demek değil ki herkes böyle ama medyanın bu yönü çok baskın.

Bir de biraz ayrıntılardan fazla bahsedebilir misiniz?
Hayır. Çünkü gerek yok. Bu soruyu 10. sınıftan sonra soran insanın bu üniversitelere lisans eğitimine gitme ihtimali %0.01 falan. Maalesef sorma ihtiyacı (hele buralarda) hissetmek bile durumun uygun olmadığını gösteriyor.

Bu söylediklerimin hepsi lisans için geçerli. Lisans ötesinde ve akademide çokça Türk mevcut bu tip üniversitelerde ki bu daha etkileyici. Tabii bu da programına göre değişir. Stanford'da biyoloji masterı yapmak iyiyken Princeton'da MFin yapmak çok daha etkileyici mesela. Biraz araştırmayla büyük üniversitelerde akademide Türk bulabilirsiniz. Örneğin MIT'de EECS bölüm başkanı Türk, Northwestern ECE departmanından Türk bir profesör, hatta iki profesör, Hopkins'te Türk bir profesör, Stanford'da Türk bir profesör, Harvard'da Türk bir profesör. Kimisi Amerika'da doğan Türkler kimisi Türkiye'den gelmiş ama bu liste uzar gider. Bu insanlarla ilgili bir yargıda bulunmuyorum bu arada, yanlış anlaşılmasın. Yoksa hiçbirinin yaptıklarına çok hakim değilim ama varlıklarını bulmak çok zor değil.
 

Geri
Yukarı