Yokluk yok mudur yoksa var mıdır?

Nymphe

Hectopat
Yer
Serbia
Daha fazla  
Soruyu bilerek böyle hazırladım Türkçe daha da karmaşık bir hale getirdi soruyu, konudan uzak olanlar için :)
Mesajlarınızı bekliyorum tartışalım.

Bilimsel olarak tartışırsak daha güzel olur.

Son düzenleme:
Şahsi fikrim: Yokluk eğer olmasaydı bir şeylerin olmadığını ifade etmek için yok olduğunu söyleyemezdik. Ayrıca eğer yokluk var olmasaydı bir şeyin olmamasıyla var olması arasında bir fark kalmazdı.

Yokluk vardır.

Hocam sorunuzu tam anlayamadım ama anladığım kadarıyla cevap vereyim ; ülkemizde her şey var ama alamıyoruz o yüzden yokluk yoktur alım gücü vardır.

Şahsi fikrim: Yokluk eğer olmasaydı bir şeylerin olmadığını ifade etmek için yok olduğunu söyleyemezdik. Ayrıca eğer yokluk var olmasaydı bir şeyin olmamasıyla var olması arasında bir fark kalmazdı.

Yokluk vardır.

Doğru söylüyorsun fakat argümanın belirli bir yerde tıkanıyor maddenin en küçük yapıtaşı olan atomun alt parçacıkları yani kuantum ve bazı partiküller yokluktan var oluyor bilime göre.
Bu da yokluğun, hiçlik kavramının olmadığını gösteriyor. Sizin düşünceleriniz neler?

Konuyu matematikte kümeleri kullanarak ele alalım.
Elimizde bir A kümesi olsun. Kümenin içindeki bütün elemanlar açıksız olsun. Kümenin elemanları A {1, 2, 3, 4} olsun. Bu kümenin 16 alt kümesi vardır. Her bir eleman bir niceliği karşılıyor olursa A kümesinin 16 alt kümesi vardır. Bu 16 kümeden 1 tanesi {} yani boş kümedir. O halde yokluk nitel olarak vardır, nicel olarak yoktur. Örneğin A kümesinin elemanlarını sayarken "1, 2, 3, 4 ve yok" demeyiz. 1, 2, 3, 4 deriz. Çünkü yokluğun nicel bir anlamı yoktur.
Örneğin bu kümeyi evrendeki bütün madde ve boşluğu ele alacak şekilde genişletelim.
Her madde kümemizde olsun. Kümemizin sonsuz sayıda alt küsmesi olsun. Yine de bu sonsuz alt kümden 1 tanesi yokluk yani boş olacaktır. Yine de evrendeki maddeler dediğimizde yok elemanını söylememiz çünkü bizim için bir karşılığı yoktur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı