Tabii ki, zaten şehir içinde yüksek hız aklımdan bile geçmedi açıkçası. Otobanlar ve bazı şehirlerarası yollar için düşündüm.
Ellerinizi saat 9 ve 3 yönünde olacak şekilde koyun diyorlar, bahsettiğiniz sebepten.
Kaçınma manevrası dediğiniz şey nedir hocam?1- Yüksek hıza çıkılmamalı.
Ben çıkıyor muyum? Asla.
Yerseniz...
Neyse şaka bir yana yüksek hıza çıktığında tünel görüşüne giriyorsun, çevre farkındalığın azalıyor ve sadece ön tarafta uzağa odağın kaymaya başlıyor hızla doğru orantılı olarak. Çevresel bir şeyi fark etmeme ihtimalin çok yüksek, bu durumda ani şerit değiştiren bir araç ya da yola çıkan bir canlı yüzünden kaza yapma ihtimalin artar.
Yüksek hızdayken kaçınma manevrası yapmak (geyik testlerindeki gibi) takla atmaya giden en kestirme yollardan biri.
Yüksek hızdayken yapacağın kazalarda canlı çıkamama ihtimalin logaritmik bir doğrultuda azalır. 60 km/s hızda yapacağın bir kaza ile 120 km/s hızda yapacağın kaza arasındaki risk farkı 2 kat değil, onlarca kattır. 120 km/s ile 180 km/s arasındakini sen hesapla artık.
Düzgün ayarlanmış frenlerle hızının bir önemi yok, ABS ve ESP gibi sistemler de varken durman gerekiyorsa fren pedalını sonuna kadar kökleyeceksin. Takla atmak gibi bir şey olmaz direksiyonu tamamen kırıp yavaşlama çizgisini bozmadığın sürece.
Hız yaparken sadece kendin için değil, başkaları için de risk yaratırsın. O hızda karışacağın bir kaza hem karşı taraftaki fatalite oranı artacak hem de anlık momentum ile olan savrulma sırasında çok yakın olmayan başka araçlar için de tehlike yaratacaksın.
Sözün özü; yüksek hızda gitmen için tavsiye verilmez. Hız sınırlarına uy, hem kendini hem başkalarını güvende tut. İlla hızlı gitmek zorunda kaldıysan yüksek hızda ani şerit değiştirme, arabanın yol tutuş sınırlarını iyi öğren ve virajlara ona göre gir, mümkün olduğu kadar boş ve kavşaksız yollarda olmaya çalış.
Bu videoyu özellikle koyuyorum buraya, aracın fiziksel sınırlarının dışına çıkarak bu manevrayı yapmak zorunda kalırsan olacak sonucu da anlayabilirsin. Arabaya göre bu sınır değişir, özellikle SUV gibi yüksek araçlarda bu sınır genellikle daha düşük olabiliyor.Kaçınma manevrası dediğiniz şey nedir hocam?
Bu videoyu özellikle koyuyorum buraya, aracın fiziksel sınırlarının dışına çıkarak bu manevrayı yapmak zorunda kalırsan olacak sonucu da anlayabilirsin. Arabaya göre bu sınır değişir, özellikle SUV gibi yüksek araçlarda bu sınır genellikle daha düşük olabiliyor.
Bu manevrayı bazen yapmak zorunda kalıyorsun. Bir anda önüne bir şey çıkabilir, son anda yolda olmaması gereken çukur/nesne gibi bir şeyi fark edebilirsin. 12 yılı ehliyetli toplam 15 yıldır araba kullanıyorum, bu manevrayı yapmam gereken 3-4 olayla karşılaştım bu süreçte.Trafikte ne yapılmaması gerektiğini gösteriyor gerçekten. Şimdi daha iyi anladım hocam.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.