Yürüyüş yapmak kilo verdirmiyor

Makaleler
19
2 yıldır her hafta çarşamba ve haftanın 2-3 günü yürüyüş yapıyorum fakat şimdiye kadar 1 kilo bile faydasını görmedim, beslenmeme de dikkat ediyorum öyle ekstra bir kalori tüketimim yok. Bu günlerde spora başlamaya da karar verdim. Fakat herkes yürüyüş yap kilo verirsin diye tavsiye veriyordu ben mi yanlış anladım bunu ekstra sporla birlikte falan mı yapmalıyım?

2 yıldır her hafta çarşamba ve haftanın 2-3 günü yürüyüş yapıyorum fakat şimdiye kadar 1 kilo bile faydasını görmedim, beslenmeme de dikkat ediyorum öyle ekstra bir kalori tüketimim yok. Bu günlerde spora başlamaya da karar verdim. Fakat herkes yürüyüş yap kilo verirsin diye tavsiye veriyordu ben mi yanlış anladım bunu ekstra sporla birlikte falan mı yapmalıyım?

Yürüyüş yaparken kendini zorlaman ve terlemen gerek.

Nasıl bir tempo ile yürüyorsunuz?

1 Diyetisyene gidin (pahalı geliyorsa aile sağlık merkezlerinde ücretsiz olarak hizmet veriyor artık diye biliyorum, amaç diyet listesi değil yağ ve kas oranını takip ederek ona göre uygun beslenmek.
2 Yürüyüş günde en az 5-10km olmalı, yarım saat bir saat yavaş yavaş yürümek bir işe yaramaz, tempolu yürümelisiniz.
3 Eğer kiloluysanız kan değerlerinizi kontrol ettirin, zaten diyetisyene giderseniz ister. İnsülin direnci/şeker gibi sorunlarda buna neden olabilir?
4 Yağ olarak sadece zeytinyağı tüketmeye çalışın, yağı kızartmadan salatanın üzerine veya yemeklere katarak tüketmek lazım. Eğer yemekler tavaya yapışıyor diyorsanız peçete gibi bir şeyle tavaya zeytinyağı sürebilirsiniz. Aynı yağı tekrar tekrar kullanmamaya çalışın damar tıkanıklığına neden oluyor.
5 Şeker tüketimini minimuma indirin.
6 Eğer diyetisyene gitmediyseniz, kendiniz bir şeyler deniyorsanız kaloriyi çok fazla düşürmeyin. 2000 kalori ihtiyacınız varsa 1700-1800 gibi yakın kaloriler almaya çalışın en az 1500 almaya dikkat edin. Aksi takdirde sonradan daha fazlasıyla size geri dönecektir kilolarınız. Vücudu alıştırarak ilerlemeniz lazım kısaca, ani değişiklikleri vücut kaldırmayabilir.

Kilo vermenin ana yolu kalori açığıdır. Spor/yürüyüş yapmak diyete yardımcı aktiviteler. Metabolizmayı dengeleme, kas yıkımını önleme, kas kütlesi arttırarak bazal metabolizmayı hızlandırma gibi takviyeler sağlar. Çok yememek değil az yemeniz lazım. Aç hissetmeden kilo veremezsiniz.

Yürüyüşü hiçbir zaman kilo vermeye faydalı diye yapmadım. Ama sağlığa faydası olduğu için yaptım. 1 saat normal yürünse bile vereceğiniz kalori oldukça az oluyor. Bunu çok ufak bir besinle bile karşılamak mümkün. O yüzden kilo konusunda beslenmek tek etken.

Ama 2 yıl bunu düzenli yapman müthiş faydalı bir şey. Kardiyologların şiddetle önermesi boşa değil. Ben düzenli yapamıyorum o yüzden yürüyüş bandı almayı düşünüyorum. Hiç yapmamaktan daha iyidir.

Kardiyo ile kilo verme dönemi çok eskilerde kaldı. Artık ağırlık direnç egzersizleri şart. Artık kaslara yönelik çalışmanın daha değerli olduğunu doktorlar da söylemeye başladı ki eskiden bunları dile getirmezlerdi.

Özetle ağırlık hem sizi daha fit yapacak hem de kilo vermenize de faydası olacaktır. Çünkü kas kütlesinin artması durduğunuz yerde yakılan kaloriyi bile etkiliyor.

Ben 3 ay Focus T25 yaparak 15 kilo kadar vermiştim ama tabi beslenmeme de dikkat ettim. Yürüyüş yapmıyordum günde sadece 25 DK HIIT kardiyo şeklinde. Daha çok vücut ağırlığı ile ama sonraki bölümlerde direnç egzersizi yada ağırlık ihtiyacı oluyor ama sürekli bu program yapılmaz. Sonrasında salona gitmek veya ağırlık odaklı program yapmak daha doğru oluyor. Hiç imkanı olmayan için evde yapılabilir olması avantaj.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı