Z Kuşağının illa yazılımcı olmaya çalışması

Ben bir amaç ile başladım yazılıma.
Onlarda amaç ile başlıyor. Bazıları yarı yolda devam ettiremiyor. Aynı bunun gibi;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Programlama artık milli eğitime bağlı okullarda ders olarak verilen bir alan. Ortaokulda ya da lisede var bu dersler. Belki şimdi zorunlu değil ama ilerde olacaktır muhtemelen. Programlama öğrenmek de illa büyük yazılımlar ortaya koymak ya da bu işi meslek edinmek de değil. Her şeyden önce analitik düşünme yeteneği ve sorun çözme becerisi geliştirmeye yardımcı olabilir. Yani bir tür beyin egzersizi olarak bile öğrenebilir isteyen. Ayrıca bir şeyler üretmenin en kolay yollarından biri. Bir web sitesi ortaya koymanın, çok sıradan bir mobil uygulama yapıp kendi yaptığı uygulamayı kullanmanın zevkini isteyen herkes yaşamalı. Yeteneği, becerisi, ilgisi olmasa bile heves edip başlayan kimseye neden başladin demek kimsenin haddine değil. Zaten yeteneği olmadığını ya da sevmediğini anlayınca yavaş yavaş uzaklaşıyorlar.
İşini sevmeyerek yapan binlerce insan var. Programlamayı sevmese bile bu yolla para kazanmak isteyen insanlar da bırakın kazanabiliyorlarsa kazansinlar. Geçimlerini nasıl sağlayacaklarini size sormasinlar bir zahmet.
Ortaokuldayim ve verdikleri proglamlama code org :D

Çoğunun bilgisi hesap makinesi yapma derecesinde olduğu için çok bir sorun oluşmuyor. İlgisi olanlar olabilir ama sandıkları kadar kolay bir iş değil. Onlarda da suç yok. YouTube vb. platformlarda "bir kursla yazılımcı olmak" , "tek videoda bir dili bitirin" gibi videolar olduğu sürece millet sanıyor ki bu iş kolay bir kursla, dersle hallediliyor. Sonra oturup başlıyor izlemeye videoyu, video bittikten sonra yapabildiği en gelişmiş şey dört işlem yapan bir hesap makinesi oluyor.

Programlamayı syntax öğrenmek sanıyorlar. Bu işler ciddi emek ve zaman ister. Kimse bir yılda bir işte profesyonel olamaz.

"Programlama bilmek" ile "Developer olmak" arasında çok ciddi farklar var. Birçok kişi programlama bilebilir ama herkes developer olamaz.

Cevabım biraz uzun oldu fakat okursanız ve cevaplarsanız çok sevinirim.

1) her zaman öğrenmeye devam edebiliyorsun.
2) yaratıcılığını konuşturabiliyorsun.
3) kariyerinde monotonluğa yer yok.
4) dünyayı değiştirecek teknojiyi yapabilme imkanı.
5) iş güveliği.
6) diğer meslek gruplarına göre çok daha yüksek maaş.
7) uzaktan çalışabilmek.

Yukarıda sıraladığım maddeler objektif olarak yazılıma baktığımızda ilk göze çarpan avantajlar.
Sadece bu maddelere bakılarak bile yazılımcı olmanın harika bir şey olduğu düşünülebilir.
Z kuşağı da bu durumun farkına varıp bu mesleğe doğru yöneliyor. Ancak yazılımın ne kadar avantajı olursa olsun yazılımı sevmiyorsanız uzun vadede kariyerinizde iyi yerlere ulaşamazsınız.

Z kuşağının bir bireyi olup yazılımcı olmak isteyen bir insan olarak soruyu öznel olarak cevaplayacağım. Ben 5. sınıfta okulda ilk smallbasic ile yazılıma tanıştım fakat ne olduğunu tam anlamadım. Daha sonrasındaki 3 yıl boyunca yazılım ile alakalı hiçbir şey yapmadım. 8. sınıfın ağustos ayında yani 1 sene önce, kendi merakımla yazılıma başladım. Yukarıda sıraladığım maddelerden haberim bile yoktu.

Çok geçmeden yazılımın tam olarak benim kafamdaki meslek olduğunu daha doğrusu yazılımın benim kafamdaki olay olduğunu anladım. Normalde derslerim de gayet iyidir. Özellikle matematik ve fizik sevdiğim derslerden ancak yazılım onlardan da çok sevdiğim bir olay.

Yazılım içerisinde matematiği barındırıyor fakat sevmemdeki asıl olay o değildi. Yazılımın yani kodların temeli 0 ya da 1 daha doğrusu doğru (true) ya da yanlış (false) olayına dayanıyor. Aslında kainata baktığımızda da aynı temel ilke var. İlk olarak fizikten yola çıkalım. Bir yıldız kara delik oluşturucak kadar yoğunmu, bu bilgiye eğer cevap evet (1) ise bir kara delik oluşuyor fakat hayır (0) ise oluşmuyor.

Tabi bu iş çok daha karışık bir olay fakat aslında temel olaylar birleşerek böyle bir durumu oluşturuyor. Ya da biyolojiye bakalım. Bir ayı aslanla karşılaşıyor ve ağaca tırmanıyor bunun sonucunda hayatta kalıyor. Diğer bir ayı ise ayıdan kaçıyor ve ölüyor. Başka bir ayı ise bu durumu gözlemliyor. Aslanla karşılaşınca kaçarsam ölürüm ama eğer ağaca tırmanırsam yaşarım tarzında bir fikir benimsiyor. Yani kaçmanın yanlış ve tırmanmanın doğru olduğunu anlıyor. Kendisince bir doğru ya da yanlış yargısı oluşturuyor. Bunun gibi binlerce örnek ayının beynindeki mekanizmaları oluşturuyor. Tabii ki şu an gelişi güzel yazdığımdan çok anlamlı örnekler olmayabilir fakat kelimelerle en fazla bu olayı bu kadar anlatabiliyorum.

Yazılımda gördüğümüz yapay zekayı ele alacak olursakta yapay zeka aslında milyonlarca if satırından ibaret. Tabii ki arada bir sürü algoritmalar var fakat yapay zekanın karar verme süreci if bloklarıyla işliyor. Aslında algoritmaların temelleri de if satırlarına dayanıyor fakat bu iş o kadar fazla karmaşıklaşıyor ki bu olaylar birbirinden ayrılmaya başlıyor. İnsanların da beyni aslında böyle işliyor. Ancak çok fazla ama çok fazla doğru ya da yanlış birleşerek bilincimizi oluşturuyor. Hatta bu olay o kadar karmaşık hale geliyor ki insan hayatında, insan pskolojisinde doğru ya da yanlış diye bir olaya yer verilmiyor. Sadece temel şeyler net olarak doğru ya da yanlış olabiliyor. Bu olayda zaten bilinci oluşturup benim bugün bu yazıyı yazmamı sağlıyor. Konuya geri dönecek olursak yazılım bildiğiniz kainatı taklit edebiliyor. Ayrıca biz bu 0 ya da 1'leri istediğimiz gibi kontrol edebildiğimizde gerçekten mükemmel işler ortaya çıkıyor.

Yazılımın bir diğer sevdiğim olayı ise gerçekten çok hızlı olması. Şimdilik bilgilerimize göre evrendeki en hızlı şey ışık. Ve insanlık olarak son yüzyılda bu kadar gelişmemizi sağlayan şey de bu olağanüstü hızın gücü. İnternet, yazılım, teknoloji anında haberleşme gibi olaylar bu hızın gücüyle oluşan şeyler.

İşlemcilerde ise silikonun yarı metal özelliği sayesinde silikon bir anda elektrik geçirip bir anda geçirmeyebiliyor. Bu olay sayesinde de kodlar elektriğin hızıyla çok hızlı bir şekilde işleniyor. Fiber internet sayesinde de ışık hızıyla bu bilgileri başka bir bilgisayara gönderebiliyoruz. Yani yazılım bir ayının olayı daha gördüğü anda kararını verip o olaydan en karlı şekilde çıkması gibi bir durum. İstediğiniz bir olayı aşırı hızlı analiz edip doğru sonucu elde ediyor ve ona görede size istediğinizi veriyor.

Yazılımı işte ben bu yüzden seviyorum. İstediğiniz her şeyi yapabiliyorsunuz. Özellikle matematiğimde iyi olduğundan ve olayları kafamda iyi kurgulayabildiğimden algoritma yazmayı çok seviyorum. Ayrıca yukarıda sıraladığım maddelerin farkına vardıkça da yazılımın ayrı bir nimet olduğunun farkına vardığım.

Zaten gelecekte de yapay zeka ve algoritmalar üzerine uzmanlaşacağım. Şu an lise 2'ye geçeceğim. Lise 1 okuldaki yarışmalar, dersler, farklı programlar yüzünden çok da hafif geçmedi fakat yazılımda yine de epey yol kat ettim. Kendi mobil uygulmam var, odamda kendi yaptığım alkışla kapanan ışığım var, okulun yazılım kulübünü kurduk, Python'da Hackerrank'ta problem solving kısmında iyi bir dereceye girdim, yazılım sertifikaları aldım ve birçok dilde oldukça fazla bilgiye sahipim. Çoğu insan bana zeki olduğumu ve yazılımda da oldukça yetenekli olduğumu söylüyor. Zeki ve yetenekli miyim bilmiyorum fakat planladığım yolda zorlanmadan ilerliyebiliyorum. Şu anda kulüpçe yazılım yarışmalarına katılmayı planlıyoruz.

Lisede ise planlarım şöyle dillerimi fazlasıyla yeterli bir düzeye gelecek kadar geliştirmeyi istiyorum. Aynı zamanda da derslerime bakacağım ve yazılımdaki yolculuğuma da kesinlikle devam edeceğim. Büyük bir ihtimalle bilkent bilgisayar mühendisliğine gireceğim. Şanslıyım ki ailemin maddi durumu var o yüzden Bilkent'e burslu girmeme gerek yok. Ondan dolayı da zaten derslerimde iyi olduğumdan ekstra olarak derslerime orta derece de baksam da istediğim yere girebiliyorum. Üniversite bittikten sonra da master/yüksek lisans için yurt dışına gitmeyi planlıyorum. Daha 14 yaşımda olduğumdan planlarım belki değişebilir fakat kabaca böyle bir planım var.

Peki ben şimdi sırf toplumdaki Z kuşağı önyargısı, derslerin yazılımla alakasızlığı düşüncesi (ki bana göre yanlış bir düşünce), çok insanın yazılımcı olmak isteyişi, yazılımda para olması gibi nedenlerden dolayı genel bir yargıyla yargılanıp yazılımcı olmayı hak etmiyor muyum?

Bir gün kendime dedim ki "kaç senedir oyun oynuyorum bilgisayarda komik videolar izliyorum hayatıma katkısı ne peki" diye düşündüm ve bilgisayarı öğrenmek istedim. Yazılım öğrenmek kötü değil kötü amaçlar için kullanmazsan. Ha öğrenmesen ne olur sadece oyun oynayan birisi olursun bilgisayar kullanan cahil olursun. Adı üstünde bilgi sayar ne için vardır? Bu soru isminde saklı zaten sadece oyunlara takılı kalınmamalı ve bir genç bunun farkındaysa ve bunun için çaba gösterip öğrenip büyük işler başarıyorsa ne mutlu ona başaramasa bile denedim der öğrenmiş olur tekrar dener. Kötü bir şey değil bence ben böyle düşünüyorum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı