Liberalizm nedir?

Neyi gösterdiniz? Bunlarin oluşmunu sağlayan özelleşme değil. Nereden, nasıl bakıyorsunuz? Ülke kendi enerjisinin %75'ini sağlayabiliyor ve bunu devlet şirketi uzerinden yapıyor. Hala liberal diyorsunuz. Olguları çorba etmekten vazgeçmeniz lazım.
@Liberal Liberal ekonomide uretim araclarinın mülkiyeti, özel sektöre aittir. Siz kalkıp da devlet ona sahip olabilir dediginiz vakit, o liberallikten çıkar. Farkli bir sentez olur. Liberal politikalar kullanan, sosyal devlet yapısı diye bir ayrım dahi mevcuttur. Gereksiz ithamlardan ve manasiz taraftirliktan uzak olmanız temmennisiyle.
Ben burada tartışmayı bırakıyorum. Çünkü anlamıyorsunuz. Estonia Economic freedom, overall index - data, chart | TheGlobalEconomy.com

Ekonomik liberalizmde, özel sektörün yapamadığı yerlerde devlet olabilir. Adam Smith bunu savunuyor. Bu sebeplerle siz lberalizmi bilmiyorsunuz. Liberteryenizm ise daha ileri noktadır. Liberalizm ile liberteryenizmi birbirine karıştırmayın.
 

Ben burada tartışmayı bırakıyorum. Çünkü anlamıyorsunuz. Estonia Economic freedom, overall index - data, chart | TheGlobalEconomy.com

Ekonomik liberalizmde, özel sektörün yapamadığı yerlerde devlet olabilir. Adam Smith bunu savunuyor. Bu sebeplerle siz lberalizmi bilmiyorsunuz. Liberteryenizm ise daha ileri noktadır. Liberalizm ile liberteryenizmi birbirine karıştırmayın.

Tamam bir bakayım o vakit.
 
Türkiye'de bilinmeyen görüşün adıdır liberalizm. Liberalizm kelime anlamıyla "özgürlük" demektir. Kurucusu john locke kabul edilir. Liberal görüşün 5 tane temel ilkesi mevcuttur:

1-temel hak ve özgürlükler.
2-hukukun üstünlüğü.
3-serbest piyasa.
4-sınırlı devlet.
5-bireycilik

Liberalizm topluma her türlü özgürlüğü vermektedir. İfade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, protesto özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü gibi birçok özgürlüğü verir. Özgür olan bir toplumda her türlü düşünce ifade edilir ve gerçek ile yanlış ortaya çıkar. Görüşleri yasaklayarak hiçbir yere varamazsınız. Türkiye'de ne yazık ki özgürlük sorunu var. Türkiye'de hakaret cezasının kesinlikle kaldırılması gerekir. Hakaret cezası, özgürlüğün önünde engeldir.

Hukukun üstünlüğünün sağlanması gerekir. Türkiye'de hukuk ihlal edilmektedir. Hukukun üstünlüğüne sağlarsanız sosyo-ekonomik olarak toplumda kalkınma olur. Singapur'un 3,5 milyon iş gücüne(çalışabilir nüfus) sahiptir. Yıllık 70 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı sermaye çekiyor. Yani yabancılar yıllık Singapur'a 70 milyar dolar yatırım yapmışlar, mal ve hizmet üretimi için yeni tesisleri kuruluyor ve Singapur'da işsizlik %3. hiç düşündünüz mü o para niye Türkiye'ye gelmiyor? Türkiye'nin 30 milyon iş gücüsü var, 300 dolar asgari ücret var iken niye gelmiyorlar? Sebebi hukukun üstünlüğünün olmaması. Siz hukukun üstünlüğü olmayan, özgürlük olmayan ve tek kişinin istediğini yaptığı bir bankaya paranızı yatırır mısınız? Singapur'un sosyo-ekonomik olarak gelişmesi yabancı sermaye ile olmuştur. Yabancı sermaye içinde hukuk ve özgürlük gerekir.

Dünya'da devletçi ekonomiyle gelişen ve ayakta kalan herhangi bir ülke yok. Çünkü devletçi ekonomide rekabet olmaz, en fazla memur olursunuz. Girişimcilik ruhu yoktur. Devletçi ekonomiler sosyo-ekonomik olarak kalkınmamıştır. Örnek olarak; Kuzey Kore, Vietnam ve Küba. Bunlar devletçi ekonomik modele sahipler; bunların hangisi gelişmiş ve kalkınmış? Hiçbiri. Serbest piyasa ile ahbap-çavuş kapitalizmi birbiriyle çok karıştırılıyor. Türkiye'de ahbap-çavuş kapitalizmi mevcut. Serbest piyasa ise hukukun üstünlüğü, özgürlüğün ve adil rekabet ortamının olduğu ortamdır. Adil rekabet ortamını sağlarsanız ülkenizde gelişme olur. Devlet yerine ekonomiyi özel sektör yönetmesi gerekir. Devlet, denetleyici olacak. Mesela iki tane baklava üreten şirket olsun. X şirketi, devlete ait. Y şirketi de özel sektöre ait olsun. X ve Y şirketi de aşırı kötü baklava üretiyor, alan insanlar aldıklarına pişman oluyorlar. X ve Y şirketi zarar eder. X şirketi yani devlete ait olan, zarar ettiği zaman, zararını kapatmak için vergilere yüklenecek. Halktan aldığı vergilerle, zararını kapatacak. X şirketi kötü baklava üretiyor, zarar ediyor ve zararını da vergilerle kapatıyor. Hatta X şirketinde çalışan personellerinde maaşı vergilerle ödeniyor. Y şirketi yani özel sektöre ait olan da zarar etti. Zararını kendi cebinden karşılar. Y şirketinde çalışan personellerin maaşını kendi cebinden verecek. Y şirketi bir daha zarar etmemek için kötü baklava üretmez ve kaliteli baklava üretir. X şirketi de zaten vergilerle zararını kapattığı için, zarar yapması hiç umurunda olmaz. Bu örnek yeter. Devlet, rekabetin önüne engeldir. Devlet ile rekabet edilemez.

Devlet kesinlikle sınırlı olacak. Devlet her işe el atarsa aynı Kuzey Kore gibi olursunuz. Kuzey Kore devleti çok büyük. Medya, ulaşım, ekonomi, eğitim, sağlık gibi konularda söz sahibi. Tabi ki bunlarda çalışan insanlar var. O insanların maaşını ödemek için halktan vergi toplayacak. Devlet ne kadar büyük olursa vergilerde o kadar büyük olur. Vergilerin büyük olması halkın fakirleşmesi demektir. Devlet sınırlı olursa, vergilerde düşük olur ve halk zenginleşir. Mesela Singapur'da vergiler düşük ve insanlar refah içinde. Devleti büyük olan Kuzey Kore'ye bakın. Devleti sınırlandıran Singapur'a bakın. Devlet büyük olursa, özgürlük falan olmaz.

Birey özgür olacak. Sosyo-ekonomik-dini özgür olacak. Örnek olarak ebeveynler, çocuklarının düşüncelerini/dinlerini belirlemeyecek. Çocuklar olgunluğa erdikleri zaman kendileri karar vermeleri gerekir.

Dünya'da bazı liberal ülkeler; Kanada, Almanya, Amerika, İsveç, İsviçre, Danimarka, Norveç, Singapur, Hollanda, Finlandiya, Güney Kore, Japonya, İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya.

Bence bir düşünceye bağlı kalmak çok saçma. Ne gerek var ki hepsini ortaya karıştır. Bütün görüşlerin en iyi özelliğini al.
 
@Liberal Belli bir kalıp, üzerime uyuyor diyemem. Sentezlere bakmak lazım diye düşünüyorum. Ama herhangi bir şekilde, güç dengesi açısından uçurumlar yaratmaya meyilli bir ideoloji yanlısı olmadığımı söyleyebilirim.
 
Son düzenleme:
Hocam Liberaller devletçilik politikası karşılar ve Devletçilik ilkesi saçma olduğunu düşünüyorum.
Devletin piyasada olmasında karşıyım.
Düşüncenize saygı duyarım ancak Devletçilik ilkesi sayesinde ülkenin kendisini de koruyabileceğini düşünüyorum. Fazla abartılmadan denetlenmeli bence ekonomi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı