Windows vs Linux

Kime göre neye göre? Şuan güncel hali gayet başarılı ve gayet estetik. Yeni Ram yönetimi ile oyunlarda ve ağır uygulamalarda önceki sürümlere göre daha iyi performans gösteriyor. Yeni çekirdek yalıtım modülü ile daha güvenli üstelik 23H2 ile yapay zeka yönetimi devreye girecek. Yeni LDAP ve GPO yönetimi ile Şirketlerde 23H2 ile hızla Windows 11'e geçecek ki bence de zamanı geldi.
Windows'un donanım kullanma niteliklerine nolur değinme ya. O kadar driver desteği almasına rağmen o kadar sürücü sebepli mavi ekran sorunları var ki hala. Windows NT Kernel bence başarılı değil çok da. Yanlış düşünüyorsam birisi düzeltsin.

Bu arada dahili yapay zeka nedir ya? Bir şey demeyeyim dedim de sözleriniz felfena.

Bence Linux'a Windows kadar emek harcansaydı Windows tarih olurdu. Gönüllülerce yine de eşi benzeri görülmeyecek kadar iyi bir iş ortaya çıktı.
 
Kime göre neye göre? Şuan güncel hali gayet başarılı ve gayet estetik. Yeni Ram yönetimi ile oyunlarda ve ağır uygulamalarda önceki sürümlere göre daha iyi performans gösteriyor. Yeni çekirdek yalıtım modülü ile daha güvenli üstelik 23H2 ile yapay zeka yönetimi devreye girecek. Yeni LDAP ve GPO yönetimi ile Şirketlerde 23H2 ile hızla Windows 11'e geçecek ki bence de zamanı geldi.
Geçmediler işte. Windows 11 şu an çok sorunlu bir işletim sistemi. Ram yönetimi de çok kötü kardeşim.

Kime göre dediysen eğer Microsoft'a göre diyeyeim
 
Bence komik bir yanı yok. Bilgisayar kullanımı evriliyor. Çoğu kullanıcı kullanımın ve sorun çözümünün daha basit düzeye getirilmesini istiyor. Sen belki çok üst düzey bilgisayar kullanabiliyor sorun çözebiliyorsun fakat herkes bu düzeyde bilgisayar kullanamıyor. Bu yüzden yapay zeka çözüm getirme konusunda önemli bir adım.
Yapay zeka gereksiz duruyor bence. Çünkü çok yetersiz. Jarvis gibi olacaksa güzel olur.
Bu arada Linux'da çok süper bir yapay zeka var zaten. Sesli komutlarınla bilgisayarda işleri yapıyor ve çok uzun zamandır var.

İsmi myCroft. Çok süper.
 
Windows taraftarlıyım normalde ama bu aralar Arch çok hoşuma gitmeye başladı peki ya sizce hangisi daha başarılı? :D

Arkadaşlar.
Vs yapmanın amacı nedir bilmiyorum.
Windows kendi içinde özelliği olmasına rağmen, her geçen gün sistem optimizasyon konusu yerine, kişilerin verilerini toplama ve de tüketim sektörü yapısına entegre bir OS olarak karşımızda duruyor. Yeni bir güncelleme veya versiyon değişiminde hardware değişim - gelişim ihtiyacı maalesef olmaktadır.
Tektip bir geliştirici grubunda ve de hedef kitlesi daha çok az bilgi ile çok şey yapmaya çalışan ama bunu OS'un kod yapısı ile değil de Hardware'in üstünlüğü ile ortaya koyan bir bir OS. Evet oyun performansı gibi üstünlükleri veya çok ayar yapmadan tek düze bir görünümde ve GUI vasıtası ile birçok işlemi son kullanıcı kitlesi ile oldukça başarılı.

Ama Windows'un karşısına Linux yerine bir macOS koyduğunuz zaman ise... Yine tekti bir kod geliştirici ve de hardware üretici tipi karşımıza çıksa bile; özellikle notebook performansı ve OS üstünlüğü ile hiçbir şekilde, Windows veya Linux bir macOS yapısına yetişemiyor. GUI de nerede ise hiçbir değişiklik yapmadan devam ediyor olması da kullanıcılar açısından kullanılabilirlik kolaylığı içinde olabilir veya yeni model çıktığında hiçbir şey değişmeden aynı menü kullanım şekli ile daha gelişmiş bir OS kod yapısı ile devam ediyor. Kullanıcıları masaüstünden çoğul olarak memnun.

macOS tabii ki Windows grubundan farklı olarak hardware kısmında da tekel durumunda. Bunun üstünlüğü olarak notebook keyboard kısmında istediği dijital menü yapısını hardware ile OS arasında sorunsuz bir uyum içinde çalıştırması ile mouse kısımlarına hiç dokunmadan tamamen keyboard ve hemen üzerindeki digital menü yardımı ile de birçok şeyi yapabilmekte ve size düzenlenebilir bir tuş kombinasyonuda sağlamaktadır. Bunu da OS'un kendi çekirdek yapısına entegre ettiği için sistem performans veya uyumsuzluk diye bir olayda yoktur.

Gelelim oyun performansına MacOS'un. Maalesef oyun destek listesi Windows ile yarışamaıdığı gibi, Linux'ün farklı çözümleri ile de yarışamamaktadır. Çünkü macOS tamamen iş odaklı bir yapısal bütünlük içerisindedir. Özellikle masaüstü ekran kalitesi maalesef Windows'un yetişemediği seviyelerde olması sebebi ile birçok grafiker tarafından tercih edilme ve de performans üstünlüğü devam ederken; bilimsel çalışma, tez hazırlama, sesli kayıt üstünlüğü ile de oldukça güzel bir ses kayıt data kaydı OS'un default ayarları içinde gelmekte. Bir yüksek öğrenim öğrencisi veya görevlisi olma durumumda herhangi bir Windows notebook serisi yerine bir MacBook alarak enaz 10 sene sorunsuz dosya taşıma ve bunları daha seri şekilde indexleme yapısı ile çalışmayı tercih ederdim.

10 yıl önce üretilmiş bir MacBook'un performansına ne Linux ne de Windows'un erişemeyeceği kanaatindeyim.

Gelelim Linux'e ise.
Çekirdek yapısı daha çok gönüllü kod geliştirici yapısı ile yazıldığı - değiştirildiği için belirli bir hiyerarşi olmaması ve güncelleme periyordlarının da sabit olmaması sebebi ile gün içinde 2 defa bile sistem güncellemesi gelebilmektedir size.

İçinde bulunam farklı dağıtım bile olsa ister workstation ister server mimarisi için kullanılabilecek dosyalar birçok ISO içerisinde hazır şekilde bulunmakta, workstation olarak kurduğunuz bir sistemi; eğer biliyor iseniz veya bulabileceğiniz hazır bir script ile direk olarak server mimarisine dönüştürebilirsiniz.
Grafik arayüzü ise tamamen kişisel tercih olarak sayısız denecek kadar çok olması sebebi ile seçemini yaptığınız desktop GUI ile desktop performansı da değişmektedir.
Tekrar kernel performansına gelecek olursaki kişisel çalışma ve geliştirici tecrübesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ama ISO'yu hazırlayan kişi ne kadar deneyimsiz olursa olsun karşınıza sorunsuz çalışan bir OS çıkmakta ve zaman içinde kendinizi geliştirdikçe de bu OS'un performansını ve yapısallığını değiştirebilmektesiniz.
Bu anlattıklarım ilk bakıldığın da evet kişisel zevk ve bilgi ile yapısal değişiklik sağlar iken, bir OS'un sabit performans değerlerde olabilmesi için dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ama Linux bir tektip geliştirici grubu olmadığı gibi hardware olarak da tektip bir üretici desteği de bulunmamaktadır. Yani yeni çıkmış farklı hardwareleri uyumlu girişler ile sisteme entegre edip, erişim bilginiz olması halinde de sisteminiz içinde sorunsuz çalıştırabilmektesiniz. Windows da üretici driver desteğine ihtiyacınız olduğu gibi, MacOS'da ise, firmanın onayını almadığınız bir yeni Hardware'i sisteme entegre edemiyorsunuz (SYS tricks hariç).

Eğer ileriye dönük OS geliştirme amaçlı iseniz doğal olarak Linux size daha fazla imkan sunar.
Modüler değişim ve desktop alternatif yapısı zaten tartışılabilecek bir konu bile değildir. Biliyorsanız istemediğiniz tüm sistemleri, siz bir daha Kernel'a veya System'e entegre etmediğiniz sürece sistemden çıkarabilir ve performans değişimini kendiniz kontrol edebilirsiniz.
Maalesef Windows da bu pek mümkün değil. Hangi servisin gerçekten ne işe yaradığı kullanıldığı belli değil. Birçok servisi de kapatamıyorsunuz. Maximum hardware performansı Mikrosoft'un insiyatifine kalmış şekildedir.

MacOS'da zaten bunları düşünmeyin. Onun sistem yönetim izinler Mikrosoft'dan daha katıdır. Bu da zaten stabilitesi ve macOS kullanıcısının da o yönde bir taleb ve ihtiyacı olmamaktadır.

Bu arada 3 OS'dan bahsettim. Çünkü dünya üzerinde son kullanıcı cephesinde bunlar üstün çoğunlukta bulunmakta.

Ama iş dünyası ve de database - web hosting kısmına girildiğinde ise;
AS400'lerin nonstop çalışma performansı şu an için erişilemez timinglerdedir. Ayrıca ister cluster ister rack yapısı nasıl isimlendirmek isterseniz isteyin, server farm desteği sayesinde yönetilebilir record count olarak da "mainframe" yapısı ile de erişim mümkün gözükmiyor.

"Software sanallaştırma" açısından *nux sayısal olarak önde gitmektedir. Ençok bilinen VMware yazılımı sayesinde en düşük ping remotion yapısı - tek yönetici ekranından sayısız hardware olarak server yönetimi ile başarılı bir grafik eğrisi bulunmakta. Maalesef halen Online hardware değişim desteği yavaş ilerlemekte. Fakat farm üstünlüğü ile bu pek fark edilmemektedir. Çünki bir hardware değişimi için sanal OS'lar çok kısa sürede diğer serverlara sanal olarak taşınabildiği için (SIFIR ping) hardware değişim - upgrade kolaylığı vede farma entegrasyon üstünlüğü özellikle Blade Server mimarisinde çok önde gitmektedir.

Windows grubunun server - cluster mimari performansı halen emekleme seviyesinde olup, fat yapısından kaynaklanan fragmantasyon sebebi ile de dB Search index performansı kademeli gelişmekte. Birçok Linux üzerindeki dB record count değerlerine halen yetişememktedir.
Ayrıca webhost-DNS-wins performansları da ehhh işte denecek seviyelerde gelişmekte.

Ama şu konuda stabilitesinde sabittir. Windows yapısal olarak Online cluster mimarisine entegre olabilecek bir OS olarak düşünülmemelidir. Burada AS400 ve *nix' grubunun başarısı ve üstünlüğü tartışılamaz.

Sürekli Windows'un veya Linux'ün son kullanıcı seviyesinde değerlendirme topicleri açmanın mantığını halen anlamış değilim.


Buradaki en iyi Linux admin-ler bile Windows'un dummy user performansı konusunda en küçük bir söz söylemez.

Evet, Windows en çok kullanıcı sayısına ve memnuniyetine sahip bir OS (BSOD) olsa bile, bir macOS kullanıcı memnuniyetine de Windows kullanıcıları asla erişememektedir.

Linux'ün dummy user kitlesi yok ama olsa bile OS kullanım açısından birçok Windows admin'leri maalesef Linux dummy user seviyesinde değildir.

Windows mu üstün - Linux mü üstün yoksa MacOS'un inkar edilemez stabilitesi mi üstün?

İşe - amaca - kullanım şekline ve de bütçenize göre değişkendir.

Selamlar.
 
Windows'un donanım kullanma niteliklerine nolur değinme ya. O kadar driver desteği almasına rağmen o kadar sürücü sebepli mavi ekran sorunları var ki hala. Windows NT Kernel bence başarılı değil çok da. Yanlış düşünüyorsam birisi düzeltsin.

Bu arada dahili yapay zeka nedir ya? Bir şey demeyeyim dedim de sözleriniz felfena.

Bence Linux'a Windows kadar emek harcansaydı Windows tarih olurdu. Gönüllülerce yine de eşi benzeri görülmeyecek kadar iyi bir iş ortaya çıktı.

Linux'un donanım yönetimi de öyle ahım şahım değil. IOS içinde geçerli bu. Ayrıca mavi ekran sorunları devam etmesi normal. Donanım yapısı sabit kalmıyor ki Windows ya da bir başka işletim sistemi sorun yaşamaması anormallik olur. Bu bir canlı yapı yapı geliştikçe sorunlar çıkar ve bunlar giderilir. Windows bu sorunlara en hızlı cevap verebilen işletim sistemi, son 25 yılda bizzat yaşadığım bir çok örnek verebilirim.

Linux tarafında Canonical şirket olduğu halde Microsoft kadar hızlı reaksiyon gösteremiyor. Diğer gönüllü topluluklar ki en büyüğü debian topluluğu bir sorunu çözmeleri 4-5 çekirdek güncellemesini bile bulabiliyor. O yüzden bir bu kadar daha gönüllü toplasan Linux distroları Windows'un yanına bile yaklaşamaz. Duygusal olmaya gerek yok.

Yapay zeka konusunda dediklerimin arkasındayım. Bugün ChatGPT'nin yaptığını Google yada başka arama motoru ile manuel olarak yapabilir misin? Evet. Peki neden insanlar ChatGPT kullanmayı tercih ediyor? Neden bütün arama motorları bu yapıya dönmeye çalışıyor? Öğrenen Yapay Zeka tüm sorunlara hızla cevap verebilir.

Geçmediler işte. Windows 11 şu an çok sorunlu bir işletim sistemi. Ram yönetimi de çok kötü kardeşim.

Kime göre dediysen eğer Microsoft'a göre diyeyeim

Daha bu versiyon preview'da, bu süreçde hataların olması gayet doğal. Hatalar çıkar ve kullanan insiderlar geri bildirim yaparak sorunların çözülmesini sağlar. O yüzden update kısmında Preview seçeneğin açıksa bu güncellemeleri gönüllü alıyorsun demektir. Ne zaman nihai sürüm çıkar o zaman eleştiri yapabilirsiniz.

Ram yönetimi konusunda hangi testleri yaptın? hangi sonuçları aldın? Hangi oyunlarda hangi performansı önizledin? Hani modelleme programının verisine göre sonuç çıkardın? Solid mi? Autocad mi? Mevcut testler hatta bu forumda öyle şey imkansız deyip iddaalaşan deneyen arkadaşlar bile vay arkadaş windows 11 daha fazla FPS veriyormuş derken Ram yönetimi çok kötü demek ancak kulaktan dolma bir bilgi olabilir.

Genel olarak Windows 11 kötü diyenler donanım gücü yetersiz olan arkadaşlar. Bunun dışında yazanların çoğu da ilk önizlemeleri kullanmış. Daha sonraki nihai sürümleri test etmemiş. Kafasında oluşturduğu tabu ile yazanlar. Kusura bakma.
 
Linux'un donanım yönetimi de öyle ahım şahım değil. IOS içinde geçerli bu. Ayrıca mavi ekran sorunları devam etmesi normal. Donanım yapısı sabit kalmıyor ki Windows ya da bir başka işletim sistemi sorun yaşamaması anormallik olur. Bu bir canlı yapı yapı geliştikçe sorunlar çıkar ve bunlar giderilir. Windows bu sorunlara en hızlı cevap verebilen işletim sistemi, son 25 yılda bizzat yaşadığım bir çok örnek verebilirim.

Linux tarafında Canonical şirket olduğu halde Microsoft kadar hızlı reaksiyon gösteremiyor. Diğer gönüllü topluluklar ki en büyüğü debian topluluğu bir sorunu çözmeleri 4-5 çekirdek güncellemesini bile bulabiliyor. O yüzden bir bu kadar daha gönüllü toplasan Linux distroları Windows'un yanına bile yaklaşamaz. Duygusal olmaya gerek yok.

Yapay zeka konusunda dediklerimin arkasındayım. Bugün ChatGPT'nin yaptığını Google yada başka arama motoru ile manuel olarak yapabilir misin? Evet. Peki neden insanlar ChatGPT kullanmayı tercih ediyor? Neden bütün arama motorları bu yapıya dönmeye çalışıyor? Öğrenen Yapay Zeka tüm sorunlara hızla cevap verebilir.



Daha bu versiyon preview'da, bu süreçde hataların olması gayet doğal. Hatalar çıkar ve kullanan insiderlar geri bildirim yaparak sorunların çözülmesini sağlar. O yüzden update kısmında Preview seçeneğin açıksa bu güncellemeleri gönüllü alıyorsun demektir. Ne zaman nihai sürüm çıkar o zaman eleştiri yapabilirsiniz.

Ram yönetimi konusunda hangi testleri yaptın? hangi sonuçları aldın? Hangi oyunlarda hangi performansı önizledin? Hani modelleme programının verisine göre sonuç çıkardın? Solid mi? Autocad mi? Mevcut testler hatta bu forumda öyle şey imkansız deyip deneyen arkadaşlar bile vay arkadaş windows 11 daha fazla FPS veriyormuş derken Ram yönetimi çok kötü demek ancak kulaktan dolma bir bilgi olabilir.

Genel olarak Windows 11 kötü diyenler donanım gücü yetersiz olan arkadaşlar. Bunun dışında yazanların çoğu da ilk önizlemeleri kullanmış. Daha sonraki nihai sürümleri test etmemiş. Kafasında oluşturduğu tabu ile yazanlar. Kusura bakma.
Ondan öncede hatalar vardı. Her daim hataları oluyor. Sen fark edemiyorsan birazcık son kullanıcı olabilrisin. Ben her türlü gecikmeyi, rahatlığı ayırt edebiliyorum hissediyorum ve testlerde doğruluyor.
 
Ondan öncede hatalar vardı. Her daim hataları oluyor. Sen fark edemiyorsan birazcık son kullanıcı olabilrisin. Ben her türlü gecikmeyi, rahatlığı ayırt edebiliyorum hissediyorum ve testlerde doğruluyor.

Hatalar vardı. Düzeltildi. Düzeltilirde. Olacakta zaten hata olmuyorsa gelişim yok demektir.

Windows 98'de yok muydu? Windows XP'de yok muydu? Windows Vista başlı başına hasta çıktı yok muydu? Windows 7 Vistanın tüm açıklarını kapatmasına rağmen sorunlar yaşatmadı mı? Windows 8 çıktığında devrimsel birşey denerken yerden yere vurulup 8.1 harika bir işletim sistemi denildiğinde hatalar yok muydu? Windows 10'a geçiş yapıldığında yerden yere vurulup ben Windows 7'den asla update yapmam denilmedi mi? Windows 10 pırıl pırıl bir işletim sistemi miydi? şimdi aynı şey Windows 11 için yapılıyor.

Bilgisayar kullanan çoğu insan insider programı nedir onu bile bilmiyor. Windows 11 ilk yayınlandığında beta kanalında bile değil alfa olarak sürüldü. Çoğu insan aa burada windows 11 gelmiş dur şunu yapıp deneyim dedi kurdu ee hata var. Var tabi ki alfa sürümünde ne bekliyordun?

Testlerin tamamı Windows 11'in daha iyi bir ram yönetimi olduğunu daha veri işlemeyi daha iyi kullandığını gösteriyor üzgünüm.
 
Neden kimse isin felsefik boyutuna deginmiyor acaba? Insan sagmak, insanlari iyi niyetini kotuye kullanmak etik mi? Baslarim problemine RAM yonetimine açıkçası. Biz Windows'tan neden kose bucak kaciyoruz cunku sirket urunu, sirketler ne ister para. Omrumuz boyunca Windows mu satin alacağız 10 kere 15 kere? Sirf para isteyebilmek icin Windows 10.1'i bize Windows 11 diye satmak zorundalar mi? Zaten sattiklari kisisel bilgilerden, yaptiklari reklamlardan yeterince kazanmiyor mu bu adamlar? Adamlar enayi tekeli olmanin avantajlarindan daha ne kadar faydalanacak bu mal insanoglu yuzunden? Bu ciban buyuyup dunyanin basina dert olursa sasirmayin. Agizlariyla kus tutsalar umurumda degil.
 
Hatalar vardı. Düzeltildi. Düzeltilirde. Olacakta zaten hata olmuyorsa gelişim yok demektir.

Windows 98'de yok muydu? Windows XP'de yok muydu? Windows Vista başlı başına hasta çıktı yok muydu? Windows 7 Vistanın tüm açıklarını kapatmasına rağmen sorunlar yaşatmadı mı? Windows 8 çıktığında devrimsel birşey denerken yerden yere vurulup 8.1 harika bir işletim sistemi denildiğinde hatalar yok muydu? Windows 10'a geçiş yapıldığında yerden yere vurulup ben Windows 7'den asla update yapmam denilmedi mi? Windows 10 pırıl pırıl bir işletim sistemi miydi? şimdi aynı şey Windows 11 için yapılıyor.

Bilgisayar kullanan çoğu insan insider programı nedir onu bile bilmiyor. Windows 11 ilk yayınlandığında beta kanalında bile değil alfa olarak sürüldü. Çoğu insan aa burada windows 11 gelmiş dur şunu yapıp deneyim dedi kurdu ee hata var. Var tabi ki alfa sürümünde ne bekliyordun?

Testlerin tamamı Windows 11'in daha iyi bir ram yönetimi olduğunu daha veri işlemeyi daha iyi kullandığını gösteriyor üzgünüm.
Windows 11'in ram yönetimi rezalet onu geç bir sen.
Diğer yazığın şeylerde anlamsız. Windows 11 konu. Ve kötü bir işletim sistemi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı