Sizce Osmanlı tarihinde yapılan en büyük hata nedir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Kesinlikle katılıyorum. İslam'ın içinde Arap kültürü yoktur.
Fikrinize saygı duyuyorum sonçta benim inancım bana senin inancın sana. Fakat;
Çok eşlilik, kadınların örtünmesi, cariye alma (sınırsız seks kölesi sadece Ortadoğu ile alakalı konular beni bu fikre itti. İslam'ı alıp da Kuzey Avrupa'ya uygulamayı düşünmek bile çok saçma.
 
Bayağı bir nedeni var:
  • 1.ahmet'in getirdiği kafes sistemi yüzünden yeteneksiz padişahların başa gelmesi.
  • Kırım hanlarının, Osman'lı vasallığından kurtulmak için Rus'lara desteği.
  • Ittihat ve terakki.
  • Teknolojik gelişmelerden geri kalmamız.
  • Padişahların sefere çıkmayı bırakması ve bu yüzden büyük savaşlar kaybetmemiz (2.viyana)
  • Dünyadaki gelişmelere ayak uyduramamamız (sanayi devrimi)
  • Fransız ihtilaline karşı önlem alamamız.
  • Ticaret yollarımızın değerini kaybetmesi (akdeniz)

Kafes sistemi ne?
 
Birazcık sömürgeci olsaydık keşke. Denize çok açılmamaları da hataydı.
 
Coğrafi keşifler sayesinde ticaret yollarımız önemini yitirdi. Fransız İhtilali ile milliyetçilik akımının trend olması ile birlikte azınlıklar ayaklandı. Bunun yanında çok genelden gidecek olursak yanlış kişilerin yanlış kararları. Bunlar bizim sonumuzu getirdi.
 
Şu konuları konuşmaktan o kadar sıkıldım ki, felsefe bölümünde açılan konulara bakın çoğunda detaylı bir şekilde açıklandı, sanki kendisi ilk indirilen kuranı okudu da biz onla aynı kitabı okumadık. Araplara indirilmiş bir kitabın nasıl Arap kültürü ile bağlantısı olmaz şaştım kaldım yahu. Neyse konuyu başka yerlere çekmek istemiyorum, sonra konuyu dağıtıyorsun diyorlar.
Arap kültüründe çok eşlilik vardır. Cariyelik vardır. Ağır kadercilik vardır. Kan davası vardır. İslam bunları yasaklar. Sanırım Arap kültürünü bilmiyorsunuz.
İslam Şeriat yönetimini emreder. Sırf Osmanlı son zamanlarında çok hata yaptığı için veya günümüzdeki şeriat ile yönetilen ülkeleri görüp şeriatı yorumlamak aşırı yanlış. Şeriat ve laikliği tartışmak yanlış anlaşılmaya çok açık bir konu. Bunu tartışsak zaten bu konu bugün kapanmaz. (Atatürk'e falan laf ettiğim yok yanlış anlamayın)
Ağzın bal yesin.
 
Tek bir hata 6 asırdan fazla varlık göstermiş, Dünya'nın büyük bir kısmında kendini göstermiş bir imparatorluğun çöküşünü, geri kaldığını veya binlerce parametre arasından nokta atışı yapılarak açıklanacak bir sebep doğurmaz.

Her hatanın sonucu aynı kapıya çıkmaz. Yapılan hataların kısa vadede veya uzun vadede olumsuz/olumlu sonuçları olur. Her alanda bu hatalar bir çığ gibi büyür ve en sonunda düzeltmek için bir şeyler yapmazsanız sizi çıkmaza sokar. Bu döngünün içine atladıktan sonra da bazı şeyler için çok geç kalınır.

Bana göre en büyük sebeplerden biri coğrafi keşiflerde Avrupa'ya göre geride kalmasıdır. Keşiflerin etkisiyle ticaret yollarının kaderleri çok fazla değişti. Sömürülen ülkelerden çok fazla değerli madenler sömüren ülkelere geçti. Keşiflerle zenginleşen Avrupa ülkeleri Rönesans ve Reform hareketleriyle bilim ve üretim anlamında önemli adımlar atarak Osmanlı'ya karşı üstünlük kuracak teknolojiler geliştirdiler.

Bunlar olurken ordunun düzenini bozulması, iç karışıklıklar ve isyanlar, savaşlara ayrılan büyük ekonomik bütçeler, artan vergilerle köylü sınıfının tarım yaparak artık tutunaması, yönetimdeki ve eğitimdeki sıkıntıların giderek büyümesi Osmanlı'yı çıkılmaz bir yola sokmuştur.

Eskiden mahalledeki topun sahibi Osmanlı iken zamanla diğer çocuklar (Avrupa ülkeleri) paralarını biriktirip birlik olarak yeni top almıştır ve Osmanlı'yı dışlayarak hep birlikte üstüne gitmiştir.
 
Aslında en büyük sorunumuz Avrupa devletlerinden teknolojik olarak geri kalmamızdı.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı