Güzellik Göreceli Midir?

Sizce güzellik göreceli midir?

  • Görecelidir.

    Oy: 118 84,9%
  • Göreceli değildir.

    Oy: 21 15,1%

  • Oy verenlerin toplamı
    139
Hocam görecelidir. Rahmetli dedem gönül kimi severse güzel odur derdi.
 
Esmer kadınlar benim dikkatimi çeker severim gözüme daha güzel gelir ama sen sevmeyedebilirsin. Tamamen kişiden kişiye değişir sen Piercing'li kızları seversin o tarz kızları görünce benim midem bulanır. Yani anlatmak istediğim şuğki sen şu şekıl giyinirsin ben bu şekıl giyinirim okey. 🙂
 
Hocam görecelidir. Rahmetli dedem gönül kimi severse güzel odur derdi.
Allah rahmet eylesin.
Esmer kadınlar benim dikkatimi çeker severim gözüme daha güzel gelir ama sen sevmeyedebilirsin. Tamamen kişiden kişiye değişir sen Piercing'li kızları seversin o tarz kızları görünce benim midem bulanır. Yani anlatmak istediğim şuğki sen şu şekıl giyinirsin ben bu şekıl giyinirim okey. 🙂
Sizi görünce hep Defhkan ile mesajlaştığımı zannediyorum.
 
Bir esmer kadın sırf sen sarışın seviyorsun diye güzelliğinden bir şey kaybetmez, sadece senin tipin değildir. Yakışıklılık ve güzellik göreceli değildir bence, göreceli yapmamızın sebebi güzelliği ve yakışıklılığı zevklerimize göre yargılamamızdır.

Birkaç tane isim sayarım buraya, bunlara yakışıklı ve güzel diyemeyen kendi çirkinliğinin bulaştığı kıskançlıkla hareket ediyordur. Ha tipim değildir dersin, o ayrı.
 
Tam olarak olmasa da üç aşağı beş yukarı sabittir diyebilirim ama bir başkası esmer erkek, kız sever başkası sarışın erkek, kız sever ancak belli bazı şeyler ortaktır. Bunlar bugüne kadar cinsel seçilimle belirlenmiştir ve belirlenmeye devam etmektedir.
 
Güzellik gibi "algılar" çok büyük oranda dönemsel ve toplumsal geleneklerine göre şekillenirler. Bir kültürde güzellik olarak algılanabilen bir olgu başka bir kültürde öyle algılanmayabilir. Mesela bir kültürde küçük görünsün diye yumru haline getirilmiş ayak bir güzellik olgusu bizim kültürümüzdeki ve dönemsel güzellik algımızdaki durumda çirkin olarak görülür. Bir dönemde ya da bir ülkede hafif kilolu olmak güzellik algısıyken başka bir kültürde ya da dönemde kemikleri sayılan 0 bedenler güzellik algısı olabiliyor.

Aslında geçmişte bu güzellik algısı kültürlere göre çok daha çeşitli ve farklı oluyordu ancak küreselleşmeye başlayan bir medeniyette bu algılar haberleşme, basın ve sosyal mecralarla daha geniş alanlara yayıldığı için eskiye göre daha "genel" bir algı oluşturmaya başlıyorlar. Dönemsel olarak da değişiyor, bundan yarım yüzyıl önceki güzellik ve estetik algısıyla şimdiki bu yüzden çok farklı.

Yine de güzellik algısı herkes için benzer değildir. Son birkaç yıldır, bu yayılan ve "bazı endüstrilere" hizmet eden güzellik algısının kabullenilebilir olamayacağını fark eden piyasa şimdi çok daha çeşitli güzellik algısına sahip kişileri de endüstri içine katıyor. Bundan 10-15 sene öncesine kadar yarışmalarda siyahi (melez değil) kaç kişi kazanabildi? Artık kazanıyorlar. Birkaç yıl öncesine kadar kilolu kaç tane uluslararası manken vardı? Artık sayıları çok daha fazla. Kısa saçlı ya da kısa boylu kaç kişi birkaç yıl öncesine kadar bu tür endüstrilerde pazarlama için kullanıldı? Artık çok daha sık görüyoruz.

OKUMAK İSTEMEYENLER İÇİN ÖZET: Güzellik algısı son yarım yüzyıldaki küreselleşme etkisiyle daha genele hitap etse de herkesin "ortak" güzellik algısı birbirine uymuyor. Bu da göreceli olduğunu gösteriyor. İnsanlarda güzellik algısından çıkıp tasarım ürünlerine bakarsak da durum aynı. Ben BMW'leri sevmem, başkası tasarımına bayılır. Ben Aston Martin severim, başkası kutu gibi Lamborghini sever. Volkswagen tasarımını sevenler bile var! 🤣
 
Son düzenleme:
Aslında değildir. Yapılan bir araştırma şunu şekilde; 10 kız, 10 erkek arasından, erkek katılımcılara bu kızları en güzelden daha az güzel olana kadar sıralanması isteniyor.

Sonuç: Her ne kadar bazen sıralamadaki yeri değişse de ilk 3 güzel kız aynı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı