Linux neden ücretsiz?

  • Konuyu başlatan chon
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 31
  • Görüntüleme 2B
Örnek olarak Ubuntu için bu dağıtımı bir şirket geliştiriyor bağışlarla (bağışlar yıllık gelir %1 gibi küçük bir rakam) sunucu ve kurumsal alana da verdiği teknik destekle alıyor ayrıca sistem açık kaynak kodlu olduğu için geliştirilen kişi sayısı çok büyük oluyor bu durum bir hata veya açığın daha hızlı giderilmesi demek.
 
1610739157934.png
 
Bir soru da ben sorayım, Red hat gibi dağıtımların korsan kullanılma ihtimali var mı? Paralı sonuçta.

Red hat sadece sunucu sürümü çıkayor ve vereceği destek için para istiyor ayrıca sistem hala açık kaynak kodlu olarak geliştiriyor örnek CentOS bu kodları alıp bazı oynamalar ile bize veriyor bu oynamalar ise depo adresleri değişikliği gibi ayrıca Fedora, Red hat tarafından maddi destek veriliyor bunun nedeni uygulama desteğini kaybetmemek için.
 
Peki bende sana bir soru sorayım. Neden bir yazılıma 1500 lira verelim?

Bu çok güzel bir soru kurumsal alanda ise verilir ancak kişisel kullanım için kimse para vermek istemez.
Açık kaynak kodlu bir proje içinse gelişmesini istersen verirsin.
 
@m3081 Windows'u korsan kullan sayısı Türkiye için çok düşük nedeni bilgisayarı ilk aldığımızda Windows yüklü geliyor, verdiğin paranın bir kısmı zaten lisans parasına gidiyor. Bu FreeDOS bilgisayar alıp Windows yükleyen ve lisans almayanlar korsan kullanıyor.
Örnek olarak Microsoft birisine dava açsa korsan kullanımdan dolayı, kişinin kullandığı bilgisayarda ilk başta yüklü gelen işletim sistemi Windows ise davayı Microsoft kaybeder; hangisi olduğu önemli önemli değil. İster ki XP olsun. Zaten Microsoft güncelleme ile sürüm değiştirmeye izin veriyor ve bu kendi politikası.
 

Geri
Yukarı