Neden Linux?

1 yıl Mint ile güreştim resmen hocam bana yetti. En son elimdeki Casper Nirvana N240 için denedim ama dokunmatik bir platform ile hiç uyum sağlamadı. Günün birinde gerçekten özel olarak ihtiyaç duyarsam belki tekrardan dönüş yaparım ama şu anda benim birçok isteğimi tam olarak karşılayamıyor.

Hocam o konuda bende size katılıyorum Dokunmatikte sıkıntıları olabilir ama mouse ve klavye ile kullanırsanız bir sıkıntı olmuyor.
 
  1. Ben Linux'ü küçümsemedim sevdiğim sürümleri var(Mint ve Ubuntu gibi).
  2. Evet bazı cihazlarda en azından Windows 10'u kaldıramayan cihazlarda ilaç etkisi yaratabiliyor.
  3. Dil sorunu hepsinde olmasa bile popüler olmayan dağıtımlarda maalesef var.
  4. Arayüz özelleştiriliyor ve emin olun birçoğunu inceledim fakat birçoğu neden kopyalama tahmin edin.
Son olarak yazdığım her şeyde BENCE gerek yok ibaresi var.
1. O zaman neden desteği kesilmiş sistemleri kolayca kurulabilecek dağıtımlara göre öncelikli görüyorsun ki?
2. Sadece eski cihazlar değil, sorun olsun olmasın tercih meselesi. Yeni sistemlerde de sorun çıkabiliyor (ekran kartı sürücülerinden kaynaklanan, veya benim yaşadığım MC'de FPS'nin bir anda 0'a inmesi gibi). Ekstradan performansta alıyorum.
3. Bu kısımda bir tek şunu söyleyebilirim: Runit'te sorun yaşadım sadece dil konusunda, belki bazı arayüzlerde halen ufak çeviri eksikleri olabilir.
4. Üşengeçlik ve özentilik. Ama az biraz uğraş ile güzel ve özgün bir tema elde edilebilir. Bazı insanlar DE'yi bırakıp sadece WM'e geçerek configlerini yayınlıyorlar ve bayağı hoş temalar çıkıyor ortaya.
Dipnot: Her kısma bence yazman yanlışlarını değiştirmiyor. Argümanlarını ortaya atmadan önce araştır. Archwiki'den yardım alabilirsin.
Google a "linux distros for old laptops" "fast linux distros" sonuçlarına bakarak 4-5 dağıtım denedim. Ama masaüstü ortamı neydi hatırlamıyorum. pupylinux, coreplus, mint, xubuntu, zorin os denedim. En keyif veren antix oldu. Aslında coreplus mükemmel oldu alete can geldi ama içi çok boş. Bilmek gerekiyor.
Distowatch'ten i386/486/586/686 destekli distrolara bakıp deneyebilirsiniz. Mint gayet akıcı çalışıyor, ben biraz daha uğraşmak istediğimden Debian Openbox kurmuştum.
 
1. o zaman neden desteği kesilmiş sistemleri kolayca kurulabilecek dağıtımlara göre öncelikli görüyorsun ki?
2. sadece eski cihazlar değil, sorun olsun olmasın tercih meselesi. Yeni sistemlerde de sorun çıkabiliyor (ekran kartı sürücülerinden kaynaklanan, veya benim yaşadığım MC'de FPS'nin bir anda 0'a inmesi gibi). Ekstradan performansta alıyorum.
3. bu kısımda bir tek şunu söyleyebilirim: Runit'te sorun yaşadım sadece dil konusunda, belki bazı arayüzlerde halen ufak çeviri eksikleri olabilir.
4. üşengeçlik ve özentilik. Ama az biraz uğraş ile güzel ve özgün bir tema elde edilebilir. Bazı insanlar De'yi bırakıp sadece WM'e geçerek Config'lerini yayınlıyorlar ve bayağı hoş temalar çıkıyor ortaya.
Dipnot: Her kısma bence yazman yanlışlarını değiştirmiyor. Argümanlarını ortaya atmadan önce araştır. Archwiki'den yardım alabilirsin.

Belki de hocam biraz daha uğraşmam gerekirdi ama emin olun hem beni yordu hem işimi tam olarak hiçbir zaman görmedi ama şunu biliyorum ki bir gün tekrar bir deneme yapacak olursam yine Mint ile başlayacağım. Belli olmaz şu anda kullandığım bu cihaza belki yine bir gün kurarım.
 
Belki de hocam biraz daha uğraşmam gerekirdi ama emin olun hem beni yordu hem işimi tam olarak hiçbir zaman görmedi ama şunu biliyorum ki bir gün tekrar bir deneme yapacak olursam yine Mint ile başlayacağım. Belli olmaz şu anda kullandığım bu cihaza belki yine bir gün kurarım.
bence mint linux en iyisidi hocam
 
Belki de hocam biraz daha uğraşmam gerekirdi ama emin olun hem beni yordu hem işimi tam olarak hiçbir zaman görmedi ama şunu biliyorum ki bir gün tekrar bir deneme yapacak olursam yine Mint ile başlayacağım. Belli olmaz şu anda kullandığım bu cihaza belki yine bir gün kurarım.

Kişisel cihazınıza Manjaro yükleyerek başlayın derim.
 
Kişisel cihazınıza Manjaro yükleyerek başlayın derim.

En son Linux deneyimim o kadar kötü ki zaten 1 yıl kullanmama rağmen o yüzden bırakmıştım.
Casper nirvna N240 cihazım var, 2'si 1 arada olarak geçen cihazlardan. Sadece Windows 10 ile sınırlandırılmış. UEFI olduğundan 8.1 öncesi yüklenmiyor 8.1 içinde uygun sürücü yok. Bende Mint kurmaya karar verdim zaten daha önce kullanmıştım diyerek. Kendi sitesinden ISO dosyaını indirdim ki güncel olsun elimdeki eski ISO'yu kullanmak istemedim. Sorunlar peşimi bırakmadı. Başta cihaz Rufus ile yazdığım ISO'yu görmedi biraz araştırdım EFI dosyasını değiştirmem lazımmış kurulumdan sonra. Orası hallettim. Kuruluma geçtim. Kurulurken Linux belli bir noktada internet bağlantı istiyor. Zaten sürücüyü kurduğu için bir sorun olmuyor normalde ama nedense bağlantı sürekli kopmaya başladı dedim sanırsam sürücü uyumlu değil çevrimdışı kurulum yapsın gerisini ben hallederim dedim ama kurmadı hata verip işlemleri geri aldı. Bir şekilde başka sürümlere bu kısmı da aştım. Bu sefer nedense cihazın çözünürlüğü ile sistemin çözünürlüğü birbirini tutmadı. Elle girmeyi denedim. Bilmiyorum ben mi yanlış bir şey yaptım fakat ekran siyah oldu. Dedim bir şekilde hallederim belki tekrar başlatırsam düzelir vs. şifre ekranına kadar geliyor ama şifreyi girip açtıktan sonra siyah ekran. Linux forumlarına baktım ama oradaki çözümler de benim işime yaramamıştı. En son sinirlenip başlarım şimdi ben bu işe diyerek modlanmış bir Windows 10 kurdum.
 
Kendimce listemi yazayım:

1. Kaynak Kullanımı: Daha az kaynak kullanıyor, her ne kadar bu durum kullanılan masaüstü ortamına göre büyük değişiklikler gösterebilse de her şekilde Windows'tan daha az kaynak tüketiyor.

2. Özelleştirilebilir: Windows veya macOS kullanırken değiştirebileceğiniz özelleştirme seçenekleri epey sınırlı, mavi renk istemiyorum pembe olsun deme hakkına her zaman sahipsiniz ancak bunun ötesi için "işte orda dur" diyor Windows size. Ancak Linux için bu durum böyle değil, işini bildiğin sürece değiştiremeyeceğin hiçbir şey yok.

3. Daha iyi çalışma ortamı: Özellikle Windows'a kıyasla çalışma ortamı çok daha iyi, örneğin Windows 11'de bu yıl gelecek (umarım) dosya yöneticisi sekme özelliği Linux'ta bilmem kaç yıldır var. Bunun yanında çoklu masaüstü desteği gibi çalışmayı kolaylaştıran ek özellikler de yıllardır var.

4. Nispeten daha güvenilir: Windows'a kıyasla daha güvenilir bir işletim sistemi, bunun sebebinin kötü niyetli kullanıcıların daha çok Windows'u hedeflemesi olduğu düşünülüyor ancak buna tam olarak katılmıyorum. Her haliyle Linux, Windows'tan çok daha güvenli. Windows sadece oturum açılırken şifre istiyor örneğin ancak Linux her eylemde şifre isteyip güvenliği sağlıyor. Bilmiyorum bu belki kolayca aşılabilir bir şeydir işten anlayan birisi daha iyi bilir bunu ancak benim için sadece bu bile daha güvenli yapıyor Linux'u.

5. Yazılım Alternatifleri: Linux'ta kullanacağınız birçok sistem yazılımının alternatifini bulabilmek mümkün. Örnek vereyim bence XFCE'nin performansı hayran kalınası, ancak dosya yöneticisini hiç beğenmiyorum bu yüzden XFCE'ye GNOME'un dosya yöneticisi Nautilus'u rahatlıkla kurabiliyorum, en sevdiğim dosya yöneticisi o çünkü Linux dünyasında. Elbette Windows'ta da alternatif dosya yöneticileri var ancak hem çok sınırlılar hem de çoğu sorunlu çalışıyor. Zaten dosya yöneticisi burada sadece bir örnek, her sistem yazılımının alternatifini kullanabilmeniz mümkün Linux dünyasında ve hiçbir masaüstü ortamı "illa benimkini kullanacaksın" diye diretmiyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı