Agnostisizm saçma geliyor

Yaratılmış mi bilmiyoruz. Yaratılma fikri nereden sürüldü emin değilim, bildiğim kadarıyla dinler tarafından.
Evrenin nasıl oluştuğu da bilinmiyor, yani o kadar ileri bir teknolojimiz de yok.
İki bilinmeyen var elimizde. Yaratılış olayı insanların uydurması oluyor, diğeri ile biz insanların yetersizliği yüzünden bilinmiyor.

Yani ben anlamıyorum agnostik insanları. Sanki "Tanrı'ya varsa" korkusu yüzünden kafaları karışıkmış gibi geliyor. Umarım kendimi açıklayabilmişimdir.

Var ve yok zıt şeyler değiller mi?

Ben herhangi bir şey öne sürdüğüm zaman gerçekliğini kanıtlamadığım sürece o şey yok sayılmaz mı?

Agnostik biri dinlere inanmiyordur, "Tanrı ya varsa" korkusu da gereksizdir. Dinlerdeki gibi bir şeyler yapmanı, seni cezalandiracağını söyleyen bir yaratıcıya inanmadığın için. Korkudan ziyade sadece ihtimal.
 
Var ve yok zıt şeyler değiller mi?

Ben herhangi bir şey öne sürdüğüm zaman gerçekliğini kanıtlamadığım sürece o şey yok sayılmaz mı?
Hayır sen bir şey öne sürüyorsan ve kanıtlayamıyorsan bu, o şeyin her zaman yok olduğu anlamına gelmez. Çünkü sonuçta kanıtları ve argümanı da sunan sensin.
 
Son düzenleme:
Var ve yok zıt şeyler değiller mi?

Ben herhangi bir şey öne sürdüğüm zaman gerçekliğini kanıtlamadığım sürece o şey yok sayılmaz mı?

Evet yok sayılması gerekir ama insan psikolojisi, doğup büyüdüğü ve hep inandığı dinin yalan olmamasını.
İstemesi, o dine inanarak daha mutlu olması sebebiyle çoğu kişi inanıyor.

İki arada bir derede kalmış duygusallar agnostisizme göz kırpıyorlar.
Duygular söz konusu olduğunda mantık aranmaz.

Duygular asıl herhangi bir dine inanan kişide yoğun olmalı. Siz ne düşünüyorsunuz Müslüman'sınız galiba.
 
Senin dediğin daha sofistike bir yaklaşım ama agnostizm daha çok septik yani şüpheci bir anlayış. Fark burdan doğuyor zaten. Aslında özünde de insanlar dindar-dinsiz şeklinde ayrılmaz bence septikler ve sofistler şeklinde ayrılır. İnançlılar ve ateistler aslında bu yönden benzerdir çünkü her ikisi de kesin bir bilgi olduğunu savunarak bir şeyin varlığına ya da yokluğuna dair sonuca ulaşırlar ancak septikler önlerinde bir masa bile görseler onun orda "var" mı "yok" mu olduğunu hiçbir zaman iddia edemeyeceklerdir.
 
Son düzenleme:
Duygular asıl herhangi bir dine inanan kişide yoğun olmalı. Siz ne düşünüyorsunuz Müslüman'sınız galiba.
İnançların temelinde duygular, içgüdüler ve beyin yıkama yatıyor.
Agnostisizm ve benzeri inançlar bireyin nihai kararını vermeden önceki uğradığı durak oluyor, yolun sonunda ise ya inanıyorsun ya da inanmıyorsun.

Herhangi bir dini inanca karşı bağlılığım yok ancak inançları takdir ediyorum.
Milyarlarca insanın bir şeylere inanması, tapması veya uğruna ayinler düzenleyerek kan akıtması büyük bir başarı.
 
Özellikle tevhid inancına baktığın zaman tanrının varlığını yada yokluğunu iddia etmez. Ya da tanrı vardır önermesi kullanılmaz daha çok "Allah birdir" önermesinin kullanıldığı görülüyor burada da varlık ve yokluk konusundaki şüpheci yaklaşımın "ilah" kavramıyla ortadan kaldırılarak sofistik bir anlayış geliştirildiği anlaşılıyor. Yani varlık ve yokluk tanrıda bütünleşen ona ait şeyler. Ama elbette ki septik biri yine böyle bir iddiaya da kuşkucu yaklaşacaktır. İnanç konusu böyle bir şey zaten bir insan inanıyorsa arayışına son vermiş demektir ya da kendince tamamına ermiştir.
 
Agnostik insanların argümanlarını dinlediğim zaman genelde "Tanrı'nın varlığını kanıtlamayacağı gibi yokluğu da kanıtlanmaz. Tanrı bilinmezdir." demeleri oluyor.

Aslında dedikleri bakış açılarını göre mantıklı. Tanrı bilinmezdir fakat varlığı kesin değildir. Varlığının kesin olması onun yokluğunuda bilinmez yapıyor.

Fakat benim görüşüme göre elimizde Tanrı'nın varlığına dair bir kanıt olmadığı için Tanrı'ya var demem. Evren oluşumu gibi şeyler bilinmezdir, bilmediğim şey hakkında insanların zihninde oluşturuldu Tanrı varmış gibi davranmam.

Bana agnostisizm iki tarafa oynamak gibi geliyor. Tamam yokluğuna dair bir kanıt sunamam, varlığına dair bir kanıtda sunamam ama yokluğu nasıl kanıtlayabilirsin ki?

Agnostisizm hakkında çok bilgim yok ve en son tartıştığım agnostik insan ile 1 yıl önce konuştum. Kendisi agnostik olduğu söylese bile konuşma derinleşince içinde Tanrı korkusu olduğunu fark ettim.

Sizce insanlık yani bizler düşüncelerimiz, bazı bilmediğimiz gerçeklikler ile birebir örtüşüyor mu?

Düşündüğümüz boyutun üstünde bir boyutu yorumlayamamamız demek, onun gerçekten var olmadığı anlamına mı gelir?

Tanrı dediğimiz kavram aslında mutlak bir şey biz anlamlandırmaya çalışan zavallılarız. Şu bir gerçek ki biz üstün varlıklar değiliz. Açıkçası bu gerçek söz konusu iken bizden üstünde bir yaratıcının varlığını kesin olarak reddetmek saçma olma olasılığı mümkün en mantıksız durumda bile olma olasılığı var.

Biliyorum biz uydurduğumuzu belirtiyorsun ama konu yorum yapamayacağımız kadar karışık size şu soruyu sorarım:

Önünüzde müdahale edemediğiniz ve sınırlı duyularınızla algılayabildiğiniz bir su bardağı var. Kısıtlı ve sıkıntılı bir varlık olduğundan içinde ki şeffaflığı anlayamıyor ve dolu mu boş mu olduğunu bilemiyorsun. Bardağın içindeki su hakkında yorum yapar mısın yoksa acizliğini dile getirip susar mısın?

Evren nasıl oluştu, evren öncesi ne vardı, evreni meydana getiren ne, bu enerji nereden geliyor, yoktan var olan veya varlığı sağlayan şey nedir? Bu gibi soruların cevabını nasıl keskin bir şekilde dile getiremiyorsan Tanrı diye anlamlandırılan bir şeyi de yorumlayamayız.

Evet bende ki agnostisizm ateizme daha yakın lakin bu denli bir gerçekliğin hiçbir olasılığı %0 veya %100 değildir.
 
Evren nasıl oluştu, evren öncesi ne vardı, evreni meydana getiren ne, bu enerji nereden geliyor, yoktan var olan veya varlığı sağlayan şey nedir? Bu gibi soruların cevabını nasıl keskin bir şekilde dile getiremiyorsan Tanrı diye anlamlandırılan bir şeyi de yorumlayamayız.

Bence yorumlayabiliriz. Bir defa sunu net soyleyebiliriz, evden sag ya da sol ayaginla cikmani ya da domuz eti yememeni ya da yagmur yagdiktan sonra belirli bir yone dogru bakarak ritueller yapmani senden isteyen "tanri" ile Canis Major'in var olmasina sebep olacak olaylar silsilesini var eden "tanri" 'nin ayni tanri olmadigi acik.

O sebeple kesin olarak bir guc var ya da yok demeden insanlarin organize sekilde tapindiklari major dinlerin buyuk oranda uydurma oldugunu soyleyebiliriz.

Hem evreni yaratacak hem de masturbasyon yapinca buna bozulacak bir super guc olmadigini iddia edebilmek icin Big Bang'in esrarini cozmemize gerek yok. Zaten var oldugunu iddia edenler de bir kanit one suremiyorlar ama konuyu burden of proof'a getirmek istemiyorum.
 

Geri
Yukarı