Aşı olmak orucu bozuyor mu?

Arkadaşım dalga mi geçiyorsun ya İmam-i Azam 8. yuzyilda yasamistir çiçek aşısını nereden bilsin arada 10 asır var çiçek asisisyla?
Dalga geçecek bir durum yok. Abbasiler'in ve devamında Selçukluların çiçek aşısı niyetine kullandıkları aslında krem etkisi yaratan yapraklardan yapılan bir solüsyon vardır. Araştırmadığın belli. Literatüre aşı olarak geçer çünkü çiçek hastasının salyasından yapılır. Dalga geçen birisi varsa bu mesaja cevap yazan sen dalga geçiyorsun. İmam-ı Azam'ın kitabını okudun mu? Belli ki okumamışsın ki bu saçma soruyu sorabiliyorsun.
 
Dalga geçecek bir durum yok. Selçukluların çiçek aşısı niyetine kullandıkları aslında krem etkisi yaratan yapraklardan yapılan bir solüsyon vardır. Araştırmadığın belli. Literatüre aşı olarak geçer çünkü çiçek hastasının salyasından yapılır. Dalga geçen birisi varsa bu mesaja cevap yazan sen dalga geçiyorsun. İmam-ı Azam'ın kitabını okudun mu? Belli ki okumamışsın ki bu saçma soruyu sorabiliyorsun.
Konuyu açan arkadaş iğne ile yapilan konvansiyonel yöntemlerle üretilmiş bir aşıdan bahsetmekte, sizin misal getirdiğiniz başka birşey. Ayrıca bahsettiğiniz krem literatürde aşı olarak da geçmez 21.yüzyil tıp literatüründen bahsediyorsak, literatür filan karıştırmayın derim. Asıl literatüre göre çiçek aşısı 17.yuzyilda bulunmuştur. Buyrunuz bulaşıcı hastalikalar literatürü konusunda otorite olan CDC de bulunan bilgiler


ayrica eğer ayni literatürden bahsediyorsak çiçek salginlarinin kontrolü adina yapilan ilk denemelerde hastaların salyalari değil püstül dediğimiz çiçek hast. deride oluşturulduğu kabarciklarin patlamasiyla akan sivilar kullanilmistir öyle kremle filan da değil sağlıklı kişilerin derisi keskin bir aletle çizilerek o bölgeyle bahsedilen sivinin temasi şeklinde uygulanmıştır.
Fakat bizim bugünkü kullandığımız asıl "aşı" denilebilecek uygulamalar 1700 lerin sonunda başlamıştır. Başlıkta bulunan soruya mevzu bahis olan aşılama şekli de budur
Sizin bahsettiğiniz Çin'de keşfedilen 15.yuzyilda Çin'de uygulanan variolasyon denilen, hatta Osmanli Devleti'nde de kullanilan, hatta ve hatta batının da bizden öğrendiği çiçek hastalarinin derideki pustullerinin toz hale getirilip nefes yoluyla insanlarin ciğerlerine çektirilmesi (yani inhalasyon yolu ile) olsa gerek diyeceğim ama onunla da arada neredeyse 7 yüzyil var.

Beni yanlış anlamayin ben aşı orucu bozar veya bozmaz demiyorum, İmam-i Azam i kaynak gosterdiginiz bir metinde anlamlandiramadigim kismi sorguluyorum, bir doktor olarak güncel bilgilerimle kiyasliyorum, ilk mesajimdaki üslubumdan dolayi özür dilerim, "dalga mı geçiyorsunuz" uygun olmayan bir tabirdi.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı