Bedelli askerlik hakkında düşünceleriniz neler?

Askerliği elinde keleş, gün boyu teröristlerle savaşıp aç susuz kalındığını falan mı sanıyorsunuz? Babam Diyarbakır'da terörün en çok olduğu zamanlarda askerlik yapmıştı. Yine de doğru dürüst eğitim almadı. Görevi çiçekçilikti. Babamdan çok fazla askerlik anısı dinledim. Hiçbirinde hayal ettiğimi bulamadım.
 
Bedelli yapıcam parayı yatırdım bekliyorum. Bedelli icin 21 gun bile olmamalı. Kimse gelipte burda 6 ay yaptım şu zamanda şurada yaptım diye laf yapmasın. Devlet askere ihtiyacı varsa zaten bedelli diye bir seçenek sunmaz. Adam gelmiş bedelli yapanda erkeğim diye dolaşmasın diyor Te allahım ya. Ulan vatana hizmeti sadece askerlikten ibaret sanan o kadar sığ insan var ki birde bunlarla uğraşıyoruz. Olağanüstü bir halde koşa koşa giderim fakat şuan 6 ay gidip niye devlete yük olayım.
1 askerin masrafından haberi yokken birde ihtiyaç fazlası bir askerin masrafı ekleniyor. Adam sanıyor ki TSK'ya yemek,su,elektrik, komür vb. gökten zembille iniyor. Bana bunun mantıklı bir izahı yapılsın tamam diyeyim. Diyor ki "askere giden adam olur, disiplini öğrenir, hayatı öğrenir " bak bak laflara bak ulan bu yaşına kadar adam olamayıp 6 ayda adam olmayı bekliyor. Sonra gelip "erkeğim diye dolaşmasın" diyor. Irade nedir bilmeyen sabah 7'de 8'de kalkmayan zorla emirle kalkarak disiplin sahibi olacağını sanıyor. 6 ay yük olacağıma gittim istenilen parayı yatırdım ve 6 ay boyunca işletmem açık kalıcak kira, vergi, çalışanın maaşı ne varsa ödenmeye devam edicek ama hiçbir baltaya sap olamamış adam gelicek bedelli yapan boştur diyecek ve izmarit toplayarak kendi adamım şöyleyim böyleyim diye bedelli yapana laf atmayı kendine hak görecek yok öyle bir dünya. Böyle bir dünyanin varolduğuna inan varsa koca bir has sektör diyorum. 😂
 
Bedelli askerler en az 3 ay eğitim almalı. Ne olur ne olmaz her zaman savaşlarla karşı karşıyayız. Bir ülke saldırırsa diğerleri de saldırır düşünün.
 
Altı ay gidip bir şarjör bile zar zor ettirilen birinin cephede vatanı savunabileceğine inanmıyorum. 6 ay boyunca askeri eğitim namına hiçbir şey yok. Devlet için sadece fazladan masraf. Özellikle her yerimiz savaş kaynarken profesyonel bir ordunun ihtiyacı daha fazla. Herkesi askeri göreve zorlamak yerine bu parayla profesyonel ordu kurup gelişmiş eğitim ve son teknoloji ekipmanla desteklemek daha mantıklı. Teknolojinin ön planda olduğu bu zamanda çömezler sadece ayak bağı ve gereksiz masraf olacaktır.
 
Yıllar geçtikçe askerlik süresi kısalıyor. Bu neye işaret? Genç nüfus yüksek, asker ihtiyacı yok, askerlere harcanacak para yük oluyor. Aylık asker başı 150 lira harçlık belki değişmiştir orası ayrı, Yemesi, içmesi, giyim masrafı, ıvırı zıvırı, tamamen israf. Madem 1 ayda öğreniliyor bu eğitim neden zamanında bir buçuk yıl, sonra bir yıl, sonra da 6 aya düşürüldü? Herkes biliyor ki zaman kaybı. Ben çevremde hiç şöyle askerlik yaptım böyle askerlik yaptım diyeni görmedim.

3 yıl önce kuzenim askerdeydi ne zaman Facebook'a girsem adam açık. Bu nasıl askerlik diyordum.
Geçtiğimiz yıl diğer kuzenim askerdeydi Van'da o da günde 50 tane Instagram hikayesi atıyordu.

Burada hiç vatan millet edebiyatı yapmayın. Yıl olmuş 2021 teröristler dışında düşmanla yüz yüze çarpışma mı kaldı? IHA'lar kilometrelerce uzaktan operatör tarafından kontrol edilip düşmanları yok ediyor. "Zorunlu" askerliğin olmadığı ülkeler teknolojisiyle artık koskoca savaş uçaklarını dahi insansız hale getirip harpte kullanabiliyor personel zaiyatı olmadan. Sizin gibiler de yok hayatı öğrensinmiş, yok anıymış, yok tecrübeymiş diye konuşuyor. Türkiye'de 15 yaşında bir çocuk bile hayatın ne kadar zor olduğunu, bir şeylere ulaşmanın ne kadar zor olduğunu görmeye başlıyor. Kalkıp tuvaletten çıkınca elini yıkamayan, suyu kapatmayanlarla 6 ay zaman mı kaybedeceğim? 6 ay için düzenimi, işimi, kariyerimi bozup 5 mermi sıktıktan sonra aylak aylak dolaşmaya mı gideceğim?

Askerlik yapmaya gittiğinde senin gibi düşmanla çatışmaya mı göndereceklerini zannediyorsun? Adam senin gibi 2-3 aylık askeri yollar mı? Üstüne koyduğu teçhizata yazık zaiyat olmasın diye seni gönderir mi?

Hiç mi fark etmiyorsun ülke profesyonel orduya geçme eğiliminde olduğunu? Meraklıysan okul arkadaşlarım gibi liseyi bitirdikten sonra git uzman olmaya çalış. O kadar çok başvuran var ki emin ol zorunlu askerlik bile bir süre sonra kaldırılacak.
 
Konuyu çok geç gördüm. Evlenen, nişanlanan arkadaşlarım var. Haliyle askere gittiler.

Duyduğum şeylerin ne vatan sevgisi aşılamakla ne de olası bir tehdit durumda insanlara beceri kazandırmakla alakası vardı. Hepsi sınıra yakın yerlerde görev yaptı.

Ağızlarından çıkan tek şey aklın varsa kredi çek bedelli yap. Bunu diyenlerden birisi şu an orada kaldı. Hala aynı şeyi her konuşmasında söylüyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı