Ekonomi çok iyi yeğenim (!)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Çalışmadan mı? Asgari ücret alan kişi günde 10 saat çalışsın. 2800TL para alsın. Bu parayla da evi geçindirmeye çalışsın.
Açlık sınırının altındaki asgari ücreti bile alamayan milyonlarca insan var. Milyonlarca işsiz var.

Hocam sizinle aynı ülkede mi yaşıyoruz?
Evet.

Ben her Türk gencinin vazifesinin ne olduğunu yazdım. Yeterince çalışmayıp başkalarından ve siyasi partilerden medet ummamaları gerektiğini, bu dünyada herkesin çalışması kadar kazanabileceğini söyledim. Bu sözlerimde yanlış bir şey göremiyorum.

Hayvan hakları ve adaletsizlik ekonomiden daha önemli değildir fikrimce. Dertlerimiz keşke sadece hayvan hakları ve adaletsizlik olsa.
Özetlemek gerekise, paran değersiz. Çöp oldu olacak. Buna inanmayan 50 liralık benzin almaya devam etsin. 14 liraya aldığın yumurta 25-30 lira şu an. Her zaman yediğin simit 2.5 oldu. Fiyatlar hiç düşmüyor. Dünyanın doğalgaz ücreti azalıyor biz zam yapıyoruz. Daha neler var neler.

Karamsarlık yapıp ağlamayı bırakın lütfen. Sizi ve hepimizi kimse kurtarmayacak, herkes çalışıp hak ettiğini kazanır bu dünyada. Çalışırsan sen de elde edebilirsin hayalini kurduğun şeyleri.

Hayat standardın düşükse bunu yükseltebilecek sadece sensin. İstediklerine ulaşamıyor musun? O halde istediklerine ulaşabilmek için çalışması gereken de sensin.

Elinden geleni yaptıktan sonra kaygı çekmeni gerektirecek bir durum yok. Stres tembellerin işidir.
Söylemesi kolay. Çalışsak ne olacak? Atanamayan, cebince 6 lira ile intahar eden öğretmenler gördü bu gençler. Hangi çalışmadan bahsediyoruz burada? Kaçımız iş sahibi olacağız ki okusak bile? Atandık diyelim, alacağımız 5 bin maaş. Bununla hangi hayalimizi gerçekleştireceğiz? Öyle umut vermekle olmuyor. Maalesef.

Evet.

Ben her Türk gencinin vazifesinin ne olduğunu yazdım. Yeterince çalışmayıp başkalarından ve siyasi partilerden medet ummamaları gerektiğini, bu dünyada herkesin çalışması kadar kazanabileceğini söyledim. Bu sözlerimde yanlış bir şey göremiyorum.

Ben katılmıyorum. Yönetenlerinde suçu var. Sizin görüşünüz böyle demek ki. Saygılar.

Üretim,tüketim ıvır zıvır diyerek yakındığın problemin cevabını verebilecek birçok cevap var.

Sadece yakındığımız problem alım gücü olmamalı.

Arkadaşlar iyi günler. Baştan belirtmekte fayda var, ülkemiz maalesef kötü bir ekonomiye sahip ve bahsedilen ülkeler bizden fazlasıyla ileride. Fakat bir şeyi açığa kavuşturmamız gerekiyor. Bu "birim" tanımı gerçekten çok yanlış tanımlanıyor. Öyle örnekler görüyorum ki, gerçekten beni şok ediyor. Yani arkadaşlar, bu örnekleri "birim" cinsinden vermemiz gayet doğal, kabul edilebilir bir şey. Ama arkadaşlar, elde edilen paranın da belli bir limiti var. Demeye çalıştığım şey şu: Herkes bin "birim" veya beş bin "birim" alamıyor. Örnek vereceğim, ABD'de yaşayan sıradan bir kişiye(Ayda 3000 "birim" kazanan bir kişiden bahsedeyim ki bu gerçekten biraz fazla iyimser bir maaş) bin "birim" ücretini bir bilgisayara veya bir bilgisayar parçasına ödemek fazla gelecektir. Veya en basiti, ABD'de son çıkan bir iPhone modelini bin "birime" alabiliyorsunuz. Ama bu fiyat yine de pahalı yani ucuz değil, yani herkesin ulaşabileceği bir sayı değil. Ve o ülkede kira fiyatları da gerçekten pahalı. Bazı eyaletler ya da şehirler var, 300-400 "birime" yaşayabileceğiniz, ancak buranın Bağcılar'ından fazla da farkı olmayacaktır. Bin "birimin" ucuz veya pahalı olduğunu alınan maaşa göre belirlemekte fayda var. Fakat dediğim yanlış anlaşılmasın, örnek verdiğim ABD ve diğer ülkelerin alım güçleri her şeye rağmen bizden daha iyi. Ama bu "birim" kavramı gerçekten yanlış kullanılmakta veya tam olarak kullanılamamakta.

• Beğen
İfadeler: T21
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı