Evrim dinle çelişir mi?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Tamamen çelişir Kuran'da insanların şu an olduğu gibi dünyaya spawn olduğu anlatılır ve arada çok ciddi zaman farkları vardır. Evrim konusunu ve dinler ile olan farklarını daha iyi anlamak için bu videoyu izleyebilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Dogmatik her anlayış bilimle çelişir. Çünkü dogmatik anlayışlar deney bilgisini, deneye dayanan kanıtları hiçe sayarak kanılarını inanç öğretilerinden çıkarır. Bilim ise rasyoneldir, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışır.
 
Hocam konu hakkında bilginiz var ise anlatır mısınız?
Bir süredir merak ettiğim bir konu.
Önce İslam inanışında nasıl var olduğumuzu, sonra da evrimin ne olduğunu ve varoluşu nasıl açıkladığını okuyun, mantığınız size çelişip çelişmediğini söyleyecektir.
 
Hayir.
Dinler, bilimle celisir. 10 sene once dinlerin "Bunu bizim tanrimiz yapti" dedigi seyin aslini bilim acikladigi zaman tribe girer ve update gecerler "orada aslinda onu demek istememis" seklinde.

Evrim dinle celismez, dinler evrimle celisir cunku "canliligi bizim tanrimiz olusturdu" iddiasinin tahtini sallar.

Bana sorarlarsa bu kadar tribe gerek yok, evrim ilk canliyi aciklamiyor ne de olsa "Ilk canliyi ve evrimi de bizim tanri yaratti aslinda" diyerek siyrilabilirler.
Diğer dinleri bilmem de İslam için bir trip örneği verirmisin.
Sormak lazim Muslumanlara, her gun ortaya cikan korona virus varyasyonunu Allah ayri ayri mi yaratiyor? Yoksa ayni virusten mutasyon sonucu farklilasan "yeni" canli mi olusuyor. Kendisiyle celismeden bunu izah edebilecek var mi?
Allah izin vermeden yaprak bile kımıldamaz. Nasıl yaratılıyor kısmını bilemeyiz. Bilimle bir yere kadar gözlemleyebiliyoruz.
 
Son düzenleme:
Diğer dinleri bilmem de İslam için bir trip örneği verirmisin.

Buna bir suru ornek bulursun aslinda. 20.yy da kesfedilen "evrenin genislemesi" ya da Atom modellemeleri gibi bilimsel ilerlemelerin arkasindan "Bu aslinda Kuran'da yaziyordu" tarzi kivirmalar. Konuyu Islam ozeline cekmek istemedigim icin orneklendirmeyecegim. Ama hic ornek vermezsem de salladigimi dusunebilirsin o yuzden ufak bir parca birakayim:

Cogu ceviride daglarin yeryuzunu sabitlemek icin yaratildigi iddia edilir. (Enbiya-31)

Tefsir listesi : ENBİYÂ SURESİ 31. AYET

Halbuki daglar tektonik hareketler sonucu olusur, sanilanin aksine daglik bolgelerde deprem daha fazla gorulur. Aslinda depremin fazla oldugu bolgelerde zamanla daglar olusur cunku plakalar birbirinin ustune dogru "yurur". Bunu ogrenen Muslumanlar update etmeye calisiyorlar kac zamandir, internette arastirirsan bulursun. "Orda aslinda onu demek istememistir" seklinde kivirmaca iste, bilindik senaryo.

Ornek kivirma asamasi: Dağlar zelzele olmasın diye mi yaratıldı? | Sorularla İslamiyet

( Oyle bir sey yok, ceviri hatasi; aslinda orda denilmek istenen hede hodo laf salatasi )

Ayrica yine buradan gorulebilecegi gibi din ( Islam bu ornekte ama modern dunyadaki tum dunler boyle bir kac istisna disinda ) yaptigi iddialari kuvvetlendirmek icin bilimden destek almak zorunda. 1500 sene once yazilanda X dedidigini dusunuyoruz, bugun goruyoruz ki Y teorisine gore X dogrudur. Bilimin otoritesini alip kendi iddialarini kuvvetlendirmek icin kullanmak zorunda kaliyor, aksi durumda sarlatan konumuna dusecek.

Doga Bilimlerinin ilgi alaninda olan bir meseleyi eski metinlerden ogrenmeye calisirsan bunun gibi seylere rastlamak pek mumkun. 200 sene sonra bilim "Daglar aslinda tektonik hareket sebebiyle degil, manyetizma sebebiyle olusuyormus" sonucuna varirsa bir update daha gerekecek.

Evrim de boyle. 20 sene once "evrim mevrim yok" diyen Muslumanlar "Mikro evrim var, makro yok" konumuna gelmek zorunda kaldi. Muhtemelen 10-20 sene sonra da "Evrim var, zaten Kuran'da yaziyormus" moduna gecmek zorunda kalirlar.
 
Son düzenleme:
Evrim de boyle. 20 sene once "evrim mevrim yok" diyen Muslumanlar "Mikro evrim var, makro yok" konumuna gelmek zorunda kaldi. Muhtemelen 10-20 sene sonra da "Evrim var, zaten Kuran'da yaziyormus" moduna gecmek zorunda kalirlar.
Katılıyorum. Hatta "150 yıl önce keşfedilen evrim bizim kitabımızda 1500 sene önce yazıyordu." diyeceklerinden de eminim.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı