F1 2018 Sezonu Değerlendirmesi

Gerçekten Bakü her sene insanı hayret ettiriyor, Red Bull'ların çarpışmasında bana kalırsa iki taraf da aynı derece suçlu, zaten Ricciardo o hız farkıyla viraj dışına taşacaktı biraz abartı bir dive bomb'du çünkü gerçekten duramadı. Alonso'ya da ayrı bir parantez açmak istiyorum, o arabayı 3. virajdan 20. viraja kadar getirdi. Hulkenberg'i övdük övdük nazar değdi resmen. Böyle bol olaylı yarışları izlemek ne kadar eğlenceli olsa da bir sürü pilotun yarış dışı kalması da üzücü bir olay. Yarışta parantez açılacak çok olay var ama siz hepsi hakkında konuşmuşsunuz bir de ben laf kalabalığı yapmayayım elinize, ağzınıza sağlık.

Bakalım bu yarış neler olacak ama Ferrari pole'u bilerek bırakmış gibi geldi, 1 hamur fark varken 0.132 fark olması, hem daha hızlı araç hem de lastik avantajı olacak yarışta. İlginç bir yarış izleyeceğiz gibime geliyor.

Dipnot : F1TV almayın aldırmayın, para verip kaçak izledim utanıyorum.

Ben sıralamayı kaçırdım izlemedim tekrarına da bakmadım daha, Ferrari pilotları son bölümde süper yumuşak lastiklerle tur atmadı mı? Aynı lastikler Mercedes pilotlarında yok muydu? Son bölümde öndeki takımların lastik seçimi aynı olur? Aynı lastikler varsa Ferrari pole bilerek bırakmış diyemeyiz. Yarıştaki lastik tercihleri de ikinci bölüme göre belirlenir, ilk 10 sıradaki sürücünün, ilk 10 sıradaki sürücü Q2 de hangi lastik kullandıysa yarışa da aynı lastik hamuru ile başlamak zorunda. 11. sıradan itibaren diğer sürücüler lastik seçmek konusunda özgür.

Bakalım ispanyada pol alanlar genelde kazanıyormuş 😂 yanılmıyorsam vettel’in serisini bozdu hamilton Mercedesin ilk iki sırayı alması çok önemliydi.

İki Ferrari'de ilk turda hata yaptılar sonra ikinci turlarında yumuşak hamurla çıktılar. İkisi de derecesini geliştirdi. Daha doğrusu Ferrari ilk denemelerinde süper yumuşak hamurla 1-2'ye yerleşemeyince Mercedes ya bizden hızlıysa diye yumuşak hamurla çıkmış olabilir. Sonuçta SS ile 3-4 olma ihtimallarine karşın S ile 3-4 olalım diye düşünmüş olabilirler.

SS lastik yarın yarışta kullanılmaz, yumuşak ve orta hamur tercih edilecektir. Ferrari neden böyle yaptı anlam veremedim. Büyük ihtimal Ferrari çok iyi çalıştırdığı lastikleri bu defa çalıştıramadı bu yüzden yumuşak lastik ile turladı ve çok iyi bir tur attı. Yarın Mercedes, Ferrari ve RBR yumuşak lastikle başlayacak, Ferrari SS lastikleri çalıştırabilseydi Vettel pole pozisyonunu alırdı. 3 ve 4. sıradayken SS lastiklerden yumuşak lastiğe geçmenin bir manası yoktu, SS daha hızlı bir lastik, yumuşak lastik ile SS lastikten daha iyi tur atmak çok zor, buna rağmen Vettel iyi tur attı, aradaki 0.1 saniyelik fark gerçeği yansıtmıyor farklı hamurlar söz konusu. Yarın SS lastikler son bölümde SC aracı olmadığı sürece kullanılmaz Vettel elinde sıfır lastik yumuşak hamurlu lastik bırakmadı, kullanılmış yumuşak lastiklere sahip, bu lastiklerle de 1-2 tur kullanılmış zaten. Sıralama turlarını ilk 10 sırada bitiren pilotların Q2 bölümünde hangi lastik ile en hızlı turlarını atmışlarsa yarışa o lastik ile başlıyorlar, bu yüzden Ferrari'nin son bölümde yumuşak lastik kullanmasına anlam veremedim, madem 3-4 olacaksan SS ile ol zaten kaybedeceğin bir şey yok, yumuşak lastiği 2-3 tur eskitmeye gerek yok, bu tur sayıları yarışta önem kazanabiliyor.

Yarın güvenlik aracı son turlarda girmezse yumuşak ve orta hamurlu lastikler kullanır öndeki pilotlar ve tek pit stop olur.

Barcelona'da araçları yakından takip etmek zor, bu yüzden atak yapmak hayli zor. Yarış temposu nasıl olacak merak ediyorum, Vettel startta Bottas'ı geçerse yarışı kazanabilir diye düşünüyorum.

Alonso bu seneki en iyi sıralama performansını ortaya koydu, Haas yine en hızlı 4. takım her ne kadar istedikleri puanları şimdiye kadar alamadıysalar. RBR sıralama performansında her zamanki gibi oldukça geride kaldılar yarın daha rekabetçi olurlar ama ekstrem olaylar olmadığı sürece yarışı Mercedes ve Ferrari pilotlarından biri kazanır.

Vandoorne kötüydü, Leclerc yine iş yaptı, Gasly fena değildi, Force India geçen haftaya göre epey geriledi, Hulkenberg sorun yaşadı yoksa 6-7 olabilirdi. Williams bu seneki en yavaş takım, Ericsson performansı da çok kötü.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı