Hızlı kilo vermek zararlı mı?

FaaaatihKaaaagan

Hectopat
22 yaşındayım, 180 cm boyundayım ve spor salonu gibi sporlarla pek ilgilenmedim. Ancak, eskiden yaz aylarında yüzme ve bisiklet sürmeyi çok yapardım. Temmuz ayının başlarında 100 kiloya ulaştım ve terlemekten, yürürken merdiven çıkarken falan tıkanmaktan bıkmıştım. Bu kiloya ulaşma nedenim, aşırı şekilde yemek yemem ve az hareket etmemden kaynaklanıyordu. Artık dayanamayıp yediğimi normal bir insanın yiyeceği şekilde azalttım ve kısa mesafelerde de olsa elimden geldiğince yürümeye başladım.

2 Eylül’de ani bir karar alarak kilo vermeyi kafama koydum ve bu sırada yaklaşık 2 ayda 95.4 kiloya düştüm. Sonrasında hızlı bir şekilde kilo vermeye başladım. Her gün neredeyse aynı şeyi yaptığım için, örnek olarak dün ne kadar hareket ettiğimi ve ne kadar yemek yediğimi anlatayım.

Sabah bir çay bardağı su ile Mozambik kahvesi içtim ve hiçbir şey yemedim.

Öğlen 4-5 yemek kaşığı kadar domates soslu makarna ve yarım kaseden biraz daha az sarımsaklı tarhana çorbası yedim. İşte çalıştığım için öğle yemeklerini seçemiyorum; o gün ne yapıldıysa onu yiyorum, bu tavuk da olabiliyor, makarna da, sebze de; orası biraz karışık.

Akşam 1 kase domates çorbası, 4 yemek kaşığı pirinç pilavı ve 3 küçük kelebek tavuk yedim. Gece normalde bir şey yiyip içmiyorum ama o gün dışarı çıktıysam filtre kahve veya latte içiyorum.

İşten çıkana kadar yani yaklaşık saat 17.30’a kadar normal az hareketli bir ofis hayatı yaşıyorum; sadece ortalama 4 kez olacak şekilde 3 kat inip çıkıyorum.
İşten çıktıktan sonra eve gelmeden önce erken indim ve yaklaşık olarak 2-3 km yürüdüm. Akşam yemeğini yedikten sonra arkadaşlarımla buluşmaya gideceğim için dağ bisikletimi aldım ve yüksek devir, az güç yani hızlı pedal çevirip daha az güç uygulayacak şekilde sürmeye çalıştım. Çünkü küçüklüğümde bisiklet, yüzme gibi şeyler yaptığım için üst bacağım zaten kalın; kilo almadan önce de kalındı, şimdi yağ falan derken iyice gitti. Bu yaptığım ne kadar etkili bilmiyorum ancak tanıdığım bir sporcu arkadaş önerdiği için böyle sürüyorum. Bu şekilde (uygulama verileri) ortalama 18 km/saat ile 10 km sürdüm ve arkadaşlarımla buluştum. Buluştuğumuzda sadece latte içtim(genelde filtre kahve içerim). Buluşma bittikten sonra yine aynı şekilde bisiklet sürdüm ve eve döndüm. Eve girdikten sonra yapamayana kadar 2 set şınav ve yine yapamayana kadar 2 set mekik çektim. Set aralarında yaklaşık 1 dakika dinlendim ve şınavdan mekiğe geçmeden önce 3-5 dakika civarı geçti. Bunları yaptıktan sonra soğuk duşumu alıyorum ve uyuyorum. Ertesi gün yine bu şekilde geçiyor; sadece bisiklet şu anda bir gün olacak bir gün olmayacak yani günaşırı şekilde sürüyorum.

Toparlamak gerekirse, 2 Eylül’de 95.4 kilo olan ben, 6 Eylül’de 93.0 ve 10 Eylül’de 91.2 kiloya ulaştım. Hedefim ise 80-85 kilo arası olmak. Her günüm neredeyse yukarıda anlattığım gibi geçiyor; sadece hafta sonu yaptığım hareket daha da artıyor. Çok kısa bir şekilde bu pazar günü yaptığım aktivitemi anlatayım: 2 saat civarı tempolu bisiklet sürme, 25 dakika yüzme ve 5 km yürüyüş + eve gelince duşa girmeden önce yaptıklarım. Bayağı az yemek yediğimi düşünüyorum, ama ona rağmen böyle aktiviteler sonrası ya da sırasında ne halsizlik ne de güçsüzlük çekiyorum, hiçbir negatiflik yaşamadım. Belki kilo vermeye başladığımdan beri hareket etmemin kolaylaşması ve kilo verdiğimin fark edilip tanıdıklarım tarafından "yüzün incelmiş, belin incelmiş, göbek azalmış, iyi olmuşsun" vb. laflar duyduğum ve hoşuma gittiği için şu an aşırı motive hissediyorum ama bir zararı olup olmadığını bilmiyorum. Böyle devam edersem herhangi bir sıkıntı yaşar mıyım ya da bir zararı var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

Zararlı alışkanlık olarak, eskiden abur cubur veya en basitinden soğuk şekerli içecekleri çok severdim, ancak 2 Eylül’den beri hiçbirine asla dokunmuyorum; en fazla arkadaşların içeceğinden 1 yudum tadımlık alıyorum, o da çok nadir. Bunun dışında sigara içiyorum; günde yaklaşık 10 dal, +/- 5, o günkü durumuma göre değişebiliyor. Bunun dışında alkol falan yok, zaten. Ek olarak günde içebildiğim kadar su içiyorum; zaten bisiklet sürerken falan iyice ihtiyacım oluyor ama normal bir günde en az 3 litre, en fazla 5 litre içiyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı