2. Abdülhamid dönemi tartışmalı bir dönem, askeri ve ekonomik alanda vasat olsa da sanat ve kültür alanında "İstanbul" özelinde güzel çalışmalar yapılmıştır. Batılılaşmanın etkisinden sanatın uygulanması o zaman için yobazlık olarak görülen birçok algıyı yıkmıştır. Size göre bu yanlarıyla güzel olabilir ancak ben siyasal, askeri ve ekonomik anlamda batan bir ülke görüyorum. Bunu Rusya'nın ve balkan ülkelerinin yaptığı hamlelere bağlayıp "başka çaremiz yoktu, böyle yaptık." diyerek geçiştirmek bana göre kabul edilebilecek bir şey değil. 2. Abdülhamit dış politikadan yüklü miktarda taviz vererek ülkeyi uzun zaman ayakta tutmayı başardı ancak bu yıkılışı durdurmadı, sadece bir dönem geciktirdi. Bu nedenle ben başarılı bir siyaset görmüyorum, gören olabilir hangi çerçeveden bakıldığına bağlı. Çok uzatmaya gerek yok çünkü aynı şeyler söylenmeye devam ediyor, bu tarz monoton bir tartışmadan sıkıldım açıkçası, tarihle ilgili tartışmalarda konu kendi milletinizin tarihi olduğunda onu kutsalınız belleyip sonuna kadar savunmak ne kadar mantıklı bu konuda anlamışsınızdır umarım, iyi sosyaller.