İnsanlık sanal olarak devam edebilir mi?

Yazdığınızın benzerini yatakta debelenirken düşünmüştüm.

Zeka(?) sanal bir aleme ya da daha basit olarak bir bilgisayara aktarılırsa ne olur? İşte bu sorunun cevabı her şeyi ayağımıza getirir benim gözümde.

Genellikle popüler dinlerin vaat ettiği cennet kavramı örnek verilebilir, bu durum gözlerinizi kamaştırdı değil mi? Kendi cennetimizi yaratabiliriz, simüle edebiliriz. Böyle bir şey olması din kavramını da ortadan kaldırır. Gerçekliği de. Belki de simüle bir gerçekliktir, kim bilir?

Şu video yardımcı olacaktır;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.



Acımasız bir simülasyonun içindeyiz belki de, hem de çok acımasız. Bazen kızıyorum birilerine. Neden ömrümüz bu kadar kısa ya da neden şu tarihlerde doğdum gibi basit sorular sorulabilir.

Konuyu dini boyutlara da getirmek istemiyorum, fazla uzatmadan işi videoya bırakıyorum.
 
Şu sözleri yazmanızın ne katkısı var peki? Konuyla alakalı değil, konu sahibine cevap değil.
Ayrıca gelişen teknolojide en kötü ülke dahi gelişebilir, zaten gelişmeyenlerin sonu yakın zamanda yok olan ülkelerden farksız olur. Ayrıca şu 'internet' olayını neden büyütüyorsunuz? Gelecekte çok daha farklı bir sisteme bile geçiş yapılabilir, yani internet her şey demek değildir.

@Efsoduyar...
 
Böyle bir teknoloji illaki olacaktır ona şüphem yokta. Küresel olarak yaygınlaşa bileceğini düşünmüyorum. Bir de şu zamana göre düşünürsek böyle bir teknolojiyi fazlasıyla eksik bilgiden fazla bir sonuç'a ulaşamayız. Mesela birisi sizi o sistemden çıkartı diyelim her şeyiniz o sisteme aktarıldı. Bu işlemden sonra yaşar mıyız veya ölür müyüz gibi. Her dönemin yöneticileri var dır. Öyle bir şey olamaz derseniz. Veya başka bir sorun böyle teknolojiye karşı çıkanlar olacaktır. Eğer devletler zorunlu hale getirirse bunu savaşlar çıkar mı kabullenilir mi? Veya diyelim böyle bir sistem olursa mantıken devletlerin elinde olacaktır. Eğer devlet karşıtı insalar Sistem'e sızmayı çalışırsa bu sırada veri kaybı olsa sistemden kaybolan verilerin insanlara ait oldunu düşünürsek ne olur gibi. Bu soru şöyle de olabilir diyelim sisteme sızdılar ve tüm veriler çalındı sonrası nasıl olurdu gibi. Şu an kabataslak düşünü biliriz ama o zaman pek ne olcağı kesitirlemez. Bin bir çeşit senaryo var.
 
Bugün S.O.M.A. oyununu izledim biraz ve hikayesi beni etkiledi. İnsanların zekalarını kopyalayıp simüle filan ediyorlardı anladığım kadarıyla. 2014 yapımı bir filmde de bir bilim adamının beynini sanal dünyaya geçirmişlerdi ve uyduya bağladıklarında neredeyse dünyayı yönetebilecek güce kavuşmuştu. Hatta nano-teknoloji sayesinde kendi bedenini yeniden yapmıştı. Peki gelecekte bu tip kopyalama işlemleri ile insanlık devam edebilir mi? Yoksa karmaşa gibi şeyler mi olur?

Matrix'e şükrederim.
 
S.O.M.A oyunu beni tribe sokmuştu. Adamın bulunduğu ortamı, içinde olduğu bedeni anlamaya çalışmasını ve yaşadığı yalnızlığı iliklerime kadar hissettim. Psikolojim bozuldu. :D

Böyle bir beyin kopyalama durumu olacaksa benden uzak dursunlar. Kendime zor geldim oyun bitince. 😁

Bence underrated bir oyun kendisi. :(
 
Bugün S.O.M.A. oyununu izledim biraz ve hikayesi beni etkiledi.
Bunu bende düşünmüştüm, oyunda vardığım sonuç şu:

Dünya yok olduğu için o kadar çok kafayı yemişler ki "Ruh" kavramını unutmuşlar. Kısacası oyunda ARK yerine Ahiret'e gidiceklerini resmen akıllarından çıkarmışlar. Oyundaki Photos-II tesisleri bir kıyamet sığınağı değil, sadece uzaya uydular ve malzemeler gibi ürünleri fırlatmak için kurulmuş bir şirket.

1597478580231.png


Bu sıralar Soma'yı bitirmeye çalışıyorum ancak fazla korkağım. :D
 
Son düzenleme:
Bunu bende düşünmüştüm, oyunda vardığım sonuç şu:

Dünya yok olduğu için o kadar çok kafayı yemişler ki "Ruh" kavramını unutmuşlar. Kısacası oyunda ARK yerine Ahiret'e gidiceklerini resmen akıllarından çıkarmışlar. Oyundaki Photos-II tesisleri bir kıyamet sığınağı değil, sadece uzaya uydular ve malzemeler gibi ürünleri fırlatmak için kurulmuş bir şirket.

Eki Görüntüle 639453

Bu sıralar Soma'yı bitirmeye çalışıyorum ancak fazla korkağım. :D
Sürekli bir canavardan kaçma olayı çok korkutuyor. Özellikle etten olanları ayrı bir şey zaten. Videoların çoğunu atlayıp izledim.
 
Yorumum hikayenin ana taşlarına dayanıyor, o yüzden sürprizbozana alacağım.

Unutulmaması gereken şey: orada zihni bilgisayara aktarmıyorlar, zihni klonlayıp sanal bir ortama entegre ediyorlar. Yani o sanal ortamda yaşayacak olan bizler değiliz, sadece bir parçamız/kopyamız.

Oyun da bunu vurguluyor ya zaten, orada yaşacak olan onlar değil. Ama herkes kafayı sıyırdığı için zihin aktardıktan sonra intihar ediyor. Karakterimiz bile oyunun sonunda bu düşünceye yenik düşüyor ve son saniyelerde büyük bir hayal kırıklığıyla karşı karşıya kalıyor.

Gerçek hayatta zihinlerimizi bilgisayara aktarmayı başarsak bile onlar biz olmayacağız. O yüzden oyundaki teknolojinin birebir dünyamızda olması için fazla ümitlenmiyorum. Tabi ki bu demek değildir ki, faydalı bir teknoloji değil. Ben sadece zihni klonlayıp sanal aleme koymaktan bahsediyorum.

Zihnimizi klonlamak yerine sanal aleme direkt olarak bağlayıp, orada yaşayanlar biz olacaksak, mesela Matrix gibi, o zaman kabul edilebilir bence.
 

Geri
Yukarı