iPhone Neden Yavaşlamıyor?

Artık Android de yavaşlamıyor veya kasmıyor. Ha arada milisaniyelik farklar veya belli bir işlem yaparken kasma olabilir onun sebebi de sadece optimizasyon, zaten Android'e gelen özelliğin 5 sene sonra iOS'a gelmesinin sebebi de bu. Programlama dili veya donanım falan değil zira iPhone içindeki çoğu donanım Samsung'a ait zaten.

Şu an herhangi bir amiral gemisi Android için kasıyor diyen göz doktoruna gitsin derim, cidden.
 
iOS işletim sisteminin Android'e oranla çok daha stabil ve akıcı çalıştığını illaki fark etmişsinizdir. Ve bu nedenle de iPhone cep telefonları diğer marka telefonlara kıyasla çok daha az kasar veya hiç kasmaz! Peki sizce bunun sebebi nedir?

Hafıza dolduğu takdirde iOS, Android fark etmez hepsi yavaşlar, kasmaya başlar. Önemli olan hafızayı doldurmamak. Akıcılık konusunda IOS'un Android'e göre daha akıcı olduğunu düşünüyorum.
 
Uzun süre iki tarafta da amiral gemisi telefonlar da dahil kullanmış biri olarak şunları ekleyebilirim. IPhone donanımsal olarak gayet üst düzey ve tabi Samsung ile Xiaomi de öyle. Tabi yüksek fiyatlı muadil telefonlara baktığımızda. Fakat ne olursa olsun IPhone'ların daha uzun süre kullanıma açık olduğunu gözlemledim. Şöyle ki evde birimiz Note 2 kullanırken birimiz IPhone 5 kullanıyordu. IPhone 5 oyun oynamak, sosyal medyaya girmek, dosya indirmek dahil her türlü işe maruz kaldı ve çokça ısındı. Düştü ekranı kırıldı kasası yamuldu ama halen akıcı ve düzgün bir şekilde çalışıyordu. Totalde yazılım desteğinden kaynaklı 7 sene kullanıp sonrasında attım ve ben atarken halen çalışıyordu. Yavaşlama vardı fakat donma ve kasma yoktu. Note 2 ise kalemi bile kullanılmayacak durumlarda kullanıldı. Sadece WhatsApp ve arama için kullanıldığından ısınmadı bile. Fakat 5 senenin sonunda anakartı yandı ve son dönemlerine doğru sürekli takılmalar ve donmalar aynı zamanda da uygulamadan atmalar mevcuttu. Note 2 çıktığı vakit adını amiral gemisi olarak duyurmuştu fakat Iphone 5'te böyle bir durum yoktu diye hatırlıyorum. Benim aktif olarak Apple ürünleri kullanmamın sebebi budur. Gayet de memnunum. Bu arada tabi ki de 2017'den beri IPhone kullanıyor değilim başka Android telefon maceralarım da oldu fakat hiçbirinden memnun kalamadım. Fanboy değilim ve ürünlerin çok pahalı olduğunu düşünüyorum ve tam da bu yüzden alma konusunda halen endişelerim var.
 
Android tarafında da saf Android dediğimiz Android One, pixel ya da nexus cihazlar tıpkı bir iOS cihaz gibi stabilitesini yıllarca koruyabiliyor.
Android'de performans sorununun temeli Android değil üreticiler kaynaklı. Üretici firmalar açık kaynak kodlu Android işletim sistemini bir yıl içinde yüzlerce farklı cihazda kullanıyor ve yeterince optimize edemiyor. Buna karşılık yılda maksimum 5 tane yeni iOS cihaz görüyoruz. Özellikle pek çok üretici stok arayüz yerine touch wiz, MIUI gibi kendi arayüzlerini ve uygulamalarını yüklüyorlar, amiral gemisi cihazlarda sorun olmasa da giriş ve orta segment cihazlarda bu durum ciddi performans sorunları olarak karşımıza çıkıyor, üstelik root işlemi olmadan bu çöplükten telefonu kurtarmak imkansız. Bu sefer telefon 1.6 motorlu bir Bentley'e dönüşüyor, telefonun içinde kullanamayacağın kadar uygulama ve tam optimize edilememiş 3. parti bir arayüz ve düşük performanslı bir işlemci var.
 
Hafıza dolduğu takdirde iOS, Android fark etmez hepsi yavaşlar, kasmaya başlar. Önemli olan hafızayı doldurmamak. Akıcılık konusunda IOS'un Android'e göre daha akıcı olduğunu düşünüyorum.

Kendi deneyimlerime göre söyleyeyim, IOS’ta bu çok daha az görülüyor. S22U hafızası dolunca çok belli ediyordu.
 

Geri
Yukarı