Kaderin kendisiyle bağlantısı var mıdır?

Olmaması icin var mı?
İyi de mantık olarak ortaya düşünceyi atan kişi bir şeyleri kanıtlar.

Daha olduğuna karar verilmemiş bir durumun neden olmadığını kanıtlamak zorunda olsun ki insanlar? Bu sokakta birinin önünü kesip "benim deli olmadığımı kanıtla" demek gibi bir şey. Çok absürt.

Çoğu inanışa göre değişir. İslam'a göre konuşursak kaderin önceden yazılması aslında Allah'ın zamanı yaratmasıdır. İslam'a göre Allah sizin hem çocukluğunuzu hem doğmadan önceki zamanı hem de ölümden sonrasını aynı anda görebilir. Bu denli büyük bir gücün sizin hayatınızı önceden bilmesi şaşılacak bir şey değilir. Bu nedenle iyi/kötüyü siz belirlersiniz ama bu belirleyiş önceden sizin kaderinize yazılmıştır.

İslam inanışına göre konuştum, şimdi farklı inanıştan arkadaşlar gelip farklı şeyler söyleyebilir.
İslam inanışına göre kader senin dediğin gibi önceden yazılanların zamanı gelince gerçekleşmesi değil, Allah senin yapacağın seçimleri bildiği için bunları yazıyor. Yani Allah yazdığı için o şekilde olmuyor senin onu seçeceğini bildiği için oluyor.

İslam inanışına göre kader senin dediğin gibi önceden yazılanların zamanı gelince gerçekleşmesi değil, Allah senin yapacağın seçimleri bildiği için bunları yazıyor. Yani Allah yazdığı için o şekilde olmuyor senin onu seçeceğini bildiği için oluyor.
İyi de ne değişti şimdi?

Bu özgürlük değil, özgürlük yanılsaması.

Zaten bundan bahsettim zamanı yarattı ve bizim ne yapacağımız biliyordu Kader'in yazılması tuhaf değil bu nedenle dedim. Allah zaten biliyordu yapacaklarımızı.

İyi de ne değişti şimdi?

Bu özgürlük değil, özgürlük yanılsaması.
Şu değişti, tüm seçimlerimiz Allah'ın yazmasıyla olsaydı bizim seçimlerimizde kendi irademizin bir anlamı, bir etkisi olmayacaktı. Seçimlerinde zaten özgürsün demek istediğim bu, kendi iradenle seçim yapıyorsun Allah öyle yapacaksın diye yazdığı için değil.

Şu değişti, tüm seçimlerimiz Allah'ın yazmasıyla olsaydı bizim seçimlerimizde kendi irademizin bir anlamı, bir etkisi olmayacaktı. Seçimlerinde zaten özgürsün demek istediğim bu, kendi iradenle seçim yapıyorsun Allah öyle yapacaksın diye yazdığı için değil.
Evet aslında aynı şeyi anlatıyoruz. Bizim öyle yaptık Allah bunu biliyordu Kader'imizde de vardı. Kendi seçimimiz ama Allah biliyor. Bu konuşmada aklıma aynı şeyi söyleyen devler geldi;

1668218109079.png

Ben nedense bana tefsir sunulmuş gibi hissediyorum. Bir de burada tanımlara bakar mısınız? Kader kavramı için "önceden bilmek" değil de "belirlemek" sözcüğü kullanılmış.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı