Linux vs Windows

Yaygınlık yok, uygulama desteği yok. Kullanımı pratik değil, standart yok, geriye uyumluluk yok.
Sesli güldüm
uygulama desteği konusunda
senin wine diye bir program olduğundan haberin yok sanırım
Geriye uyumluluk var
Kullanımı alışsan kolay
mesela kullandığın distronun tabanını öğren paket yöneticisini öğren böyle 2 hafta falan kullanırsın

Forumda bug var sanırım windows 7 kullanmama rağmen 10 olarak gözüküyorum

Sesli güldüm
uygulama desteği konusunda
senin wine diye bir program olduğundan haberin yok sanırım
Geriye uyumluluk var
Kullanımı alışsan kolay
mesela kullandığın distronun tabanını öğren paket yöneticisini öğren böyle 2 hafta falan kullanırsın

Forumda bug var sanırım windows 7 kullanmama rağmen 10 olarak gözüküyorum
Winedan haberi olabilir mi sence? Adam bilgisi olmadan sallamış geçmiş.

Yaygınlık yok, uygulama desteği yok. Kullanımı pratik değil, standart yok, geriye uyumluluk yok.
Geriye uyumluluk yoksa benim Windows 95 döneminden kalma yazıcım nasıl Windows'tan daha iyi çalışıyor?
Yaygınlık artık var. Reddit ve forumlar Linux kullanıcılarıyla kaynıyor. Kaynaksız kamadım.
Uygulama desteği kısmen ama bir coderı rahatsız edecek eksiklik yok çünkü bütün Jetbrains ürünleri var burada. UIPath falan ya da Net platformlu bir şey kullanıyorsan değişken ama diğer şeylerde bir sorun yaşamazsın.
Pratiklik kişisel mevzu, şahsen ben GNOME fanı bir insan olarak gündelikte hiç terminal kullanmıyorum.

Bir not getireyim, Wine diyen arkadaşlar malesef katılmıyorum, hala Windows Native gibi çalıştıramıyor çoğu şeyi, malesef.

Son düzenleme:
Arkadaşlar oyun, iş, kodlama vb her şeyde; akıcılık, oyunda FPS açısında hangisi daha iyi?

Linux.
+
+
+
Linux.
-
-
-
Windows.
+
+
+
Windows.
-
-
-

Bu şekilde yazarsanız daha iyi olur.

Linux (+)​

• Programlama için daha kompakt (Özellikle düşük seviye programlama)
  • Özgür yazılım olduğu için bilgisayarında daha kolay hakimiyet kurarsın ve hatan olduğunda Windows'ta destek beklediğin gibi destek beklemeyip sorunları kendin halledebilirsin ve istersen bir sorunun çözümüne destek olabilirsin.
  • 2010 ve öncesi bir makine için bile çok performanslı çalışır.
  • Windows'tan hafiftir, ana disk üzerinde minimal bir kurulumda kaplayacağı yer ortalama 5-15GB seviyesindedir.
  • Binlerce dağıtımı bulunduğundan kullanıcı istediği tarzda bir dağıtım kullanabilir.

Linux (-)​

• Yeni bir kullanıcı için öğrenmesi vakit ister, Windows'un aksine günlük kullanım için çok teknik tarafları olabilir kullanıcının dokunması gereken.
  • Oyuncular için oyunları çalıştırmak genellikle problem olmazken AntiCheat gibi spesifik koruma katmanları için üzerinde konfigürasyon yapmak gerekir, bazen de bir oyunu asla çalıştıramayabilirsin destek gelene kadar. Burda deneme-yanılma yapmaktan başka çare bulunmuyor, tek başınasın.
  • (Opsiyonel bir eksi olabilir, çoğu kişiyi bağlamaz.) Spesifik bir uygulamanın desteği bulunmayabilir, Örneğin Windows'ta Adobe uygulamaları native (doğal destek) olarak bulunurken Linux'ta bulunmaz lakin wine (bir uyumluluk katmanı) ile ufak uğraşlar neticesinde çalışabilir. Alternatifler aramaya bakınılmalı.

Windows (+)​

• Günlük kullanım için altın tepside sunulmuş bir meyve kâsesi gibidir, kullanıcı deneyimi en üst seviyede olmasa da kullanıcıları tatmin edecek seviyededir. Bu işletim sistemini harika yapmıyor.
  • Çoğu zaman işlemlerini bir sihirle yaptığından (kapalı kaynak bir işletim sisteminde nasıl yaptığını bilmediğimiz için buna sihir diyorum.) kullanıcının elle müdahale etmesi gereken kısım çok azdır. Bazen bu sihrini gerçekleştiremeyip kullanıcıyı çetrefilli bir hâle de sokabiliyor, örnekleri bol.
  • İşletim sistemleri pazar payına baktığımızda en yüksek kullanım oranı Windows'ta olduğu için çok fazla geliştiricisi ve desteği bulunuyor. (kaynak: Desktop Operating System Market Share Worldwide | Statcounter Global Stats)
  • Geriye uyumluluğu çok iyidir, Windows 98'den kalan bir uygulamayı bile açabilirsiniz.

Windows (-)​

• Kapalı kaynaktır ve kullanmak için lisans ücreti ödenmesi gerekir. Lisans ücreti ev kullanıcıları için 139 dolar olup kurumsallar için 200 dolardır.
  • Windows, içerisinde yüzlerce telemetri barındırır ki bu sayede sizden sürekli kullanım verisi ve kişisel veri toplar. Gizliliğini önemseyen insanlar için kötü haber :)
  • Windows'a ilk maddede belirttiğim fiyatı ödemenize rağmen size iyi bir işletim sistemi vermeyip BSOD veren, diskinizi işgal eden (Windows tek başına diskte 50 GB civarı yer kaplar ki bu da geriye uyumluluktan kaynaklıdır), sizin verilerinizi alan, kısacası sizin değilde Microsoft'un sizi kullandığı bir işletim sistemi verir.
  • Farkında dahi olmadan makinenizin kaynağını büyük oranda kullanır, donanımlarınız ısınmaya devam eder.
  • Yazılım için o kadar rezalet bir yapısı vardır ki çoğu toolchain'e, kütüphaneye ve donanıma sahip değildir. (4.madde gereğince.) Özellikle DOS yazım stili şahsen beni bitiriyor. Yazılım için gerekli araçların sağlanması gerekir.
  • Geriye uyumluluğu bu işletim sistemini aşırı hatalı, diskte çok yer kaplayan ve donanıma eziyet eden bir işletim sistemi yapar.

Son düzenleme:
Yanlış bilgi
Geriye uyumluluk yoksa benim Windows 95 döneminden kalma yazıcım nasıl Windows'tan daha iyi çalışıyor?
Yaygınlık artık var. Reddit ve forumlar Linux kullanıcılarıyla kaynıyor. Kaynaksız kamadım.
Uygulama desteği kısmen ama bir coderı rahatsız edecek eksiklik yok çünkü bütün jetbrains ürünleri var burada. Uıpath falan ya da net platformlu bir şey kullanıyorsan değişken ama diğer şeylerde bir sorun yaşamazsın.
Pratiklik kişisel mevzu, şahsen ben GNOME fanı bir insan olarak gündelikte hiç terminal kullanmıyorum.

Bir not getireyim, Wine diyen arkadaşlar maalesef katılmıyorum, hala Windows native gibi çalıştıramıyor çoğu şeyi, maalesef.

Senin söylediğin olay başka. Eski Linux yazılımlarını yeni distrolarda çalıştırmak imkansıza yakın.

Sen eski donanımım yeni Linux'de çalışıyor diyorsun. Sürücüsünü eklemişlerse çalışır.
2000 yılında Windows'un eski sürümlerine yazılmış bir programı, bugün Windows 10'da muhtemelen sadece çift tıklamayla çalıştırabilirim.

Sen 2000 yılından kalma bir Linux yazılımını son sürüm Ubuntu'da çalıştır bana ekran görüntüsü gönder. Bakalım nasıl olacak?

Senin söylediğin olay başka. Eski Linux yazılımlarını yeni distrolarda çalıştırmak imkansıza yakın.

Sen eski donanımım yeni Linux'de çalışıyor diyorsun. Sürücüsünü eklemişlerse çalışır.
2000 yılında Windows'un eski sürümlerine yazılmış bir programı, bugün Windows 10'da muhtemelen sadece çift tıklamayla çalıştırabilirim.

Sen 2000 yılından kalma bir Linux yazılımını son sürüm Ubuntu'da çalıştır bana ekran görüntüsü gönder. Bakalım nasıl olacak?
2000 yılından kalma hangi Linux yazılımına bu kadar ihtiyaç duydunuz bilmiyorum fakat şu anda cobe::blocks tek başına düzgün çalışmıyor, özel gereksinimli bir programsa saygı duyarım fakat 2000 yılından sonra da çıkıp düzgün çalışmayan yazılımları mecburen güncellemem gerekti şahsi bilgisayarımda (dual boot kullanıyorum), örnek olarak Photoshop CS2-CS4, CoD Bad Company(hangisiydi unuttum ya bir ya iki), Format Factory.
Sürücü eklenmişse çalışır diyorsunuz fakat yazıcım Windows 10 üzerinde olması gerektiği tempoda çalışmıyor. Genelde üç belge işeminden sonra kapayıp açmak gerekiyor.
Yani desteklenmeyen cihaz ve eski programlarda iki tarafta da çeşitli sorunlar çıkabiliyor.
Bir not olarak snapin nimet olduğu zamanlardan biri de burası, bağımlılıkları kendisi getiriyor. 2000 yılında yoktu evet fakat Linux'a dair gelecekte nimetleri görülebilecek bir hizmet kendisi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı