Linux'a verilen destek

Desteği devletten beklemek en büyük yanlış zaten. GNU/Linux topluluk ürünüdür. Sonuç olarak, topluluk sizin sorununuza bir çözüm bulmuş. Devlet desteksiz hem de.
Tamam, topluluk destek buldu, eyvallah, ama macOS kullanıcısı da aynı durumdan muzdarip. Zoom tabanlı kullanılan uygulama zaten, Zoom'un da Linux ve macOS için geliştirici araçları var. Linux ve macOS için de EBA uygulaması yapılabilirdi yani. Olsun, çok şükür çözdüm, ama Türkiye'de yapılan başka yazılımların da çoğunlukla Linux desteği olmamakta.

AMD ilk 64 bit x86 mimarisini üreten firma. Bu yüzden mimarinin ismi amd64.
Çoğu kişi unutmuştur belki ama 64 bit'e ilk geçişte baya büyük sorunlar yaşandı.
Çoğu 32 bit uygulama çalışmaz oldu. Windows üzerinde gelen güncellemeler ile 32 bit uygulamalar 64 bit üzerinde çalışabilir hale getirildi.

Kim ne derse desin Microsoft geriye uyumluluk konusunda en takıntılı firma. Hala küçük bir eklenti ile Windows 3.1 programları Windows 10 üzerinde çalışabiliyor.

Öte yandan Apple; macOS 10.15 ile 32 bit tüm programların desteği kesildi.
Intel işlemciye geçtikten belli bir süre sonra PowerPC için yazılmış olan programların desteğini kesti. (Rossetta translation vs 1-2 yıl geçiş sürecinde kullanıldı sadece.) Hala çoğu kişi eski iPhone üzerine YouTube kurmaya çalışıyor. Güncellemeden sonra eski iOS sürümünü kullanan cihazların uygulama desteği önemli ölçüde kesildi.
Linux ve macOS için de EBA uygulaması yapılabilirdi yani.
EBA'yı yapanların macOS, Linux kullanan kullanıcılardan haberi bile olmayabilir.

Çoğu kişi unutmuştur belki ama 64 bit'e ilk geçişte baya büyük sorunlar yaşandı.
Çoğu 32 bit uygulama çalışmaz oldu. Windows üzerinde gelen güncellemeler ile 32 bit uygulamalar 64 bit üzerinde çalışabilir hale getirildi.

Kim ne derse desin Microsoft geriye uyumluluk konusunda en takıntılı firma. Hala küçük bir eklenti ile Windows 3.1 programları Windows 10 üzerinde çalışabiliyor.

İşte bunu kastetmiştim. Benim gibi uzun süreli eski PC kullananlar için çok önemli bu.

Windows tekeldir, tekel kalacaktır. Kimseler kare kutuların içine hapsolma dese de gerekli tüm hizmetleri sağlıyor. Gönül isterki çok iyi bir işletim sistemi rakip olsun ve işletim sistemleri hızlıca gelişsin ama bu uzun yıllar ufukta gözükmüyor.

Hayır yanılıyorsun hem de çok.

Windows sunucu yönü olan Workstation, pazar payında Linux'a yaklaşamıyor. Linux'un yüzde 75 gibi bir pazar payı var.

Güvenlik konusunda bir Tails ve Trusted Linux edemiyor.

Ya da render, complier veya modellemede bir iMac Pro veya MacBook Pro edemiyor.

Sadece oyun yönü ile iyi bu zamanda. Bu aralar Linux oyuncu devri başlıyor gibi. Ben şu an Valorant indiriyorum XD.

Çünkü Linux insana hizmete, Topluluğa değil. O yüzden kişiye uygun Linux vardır.

Ha bu arada Linux render, complier ve modelleme yönüyle fena değil.

Öte yandan Apple; macOS 10.15 ile 32 bit tüm programların desteği kesildi.
Intel işlemciye geçtikten belli bir süre sonra PowerPC için yazılmış olan programların desteğini kesti. (Rossetta translation vs 1-2 yıl geçiş sürecinde kullanıldı sadece.) Hala çoğu kişinin eski iPhone üzerine YouTube kurmaya çalışıyor. Güncellemeden sonra eski iOS sürümünü kullanan cihazların uygulama desteği önemli ölçüde kesildi.

EBA'yı yapanların macOS, Linux kullanan kullanıcılardan haberi bile olmayabilir.

Kesinlikle haklısınız, Xbox'ta bile, ilk Xbox'un (sayılı olsa da) uygulamaları hala çalışabiliyor One X'te bile. Microsoft o konuda çok iyi.

:) Bence de haberleri yok veya pazar payı az olduğu için düşünmemişlerdir.

Ya ben bilgisayarımı mesela 10 yıldır kullanıyorum. Linux'a alışsam birden başka yere göçmek çok sorun. Şu an 7 kullanıyorum, eski konularıma da bakabilirsin Linux Mint XFCE bile kasıyordu HDD kullandığım için.
Ya sen trollsün git ya. Kafam şimdi çaktı. Bende ciddi ciddi yazıyorum XD.

Ya sen trollsün git ya. Kafam şimdi çaktı. Buna ciddi ciddi cevap yazmayın nolur XD.
Komik gel çalıştıralım TW bağlayalım? Dual boot ile 1 ay ikisini kullandım. Troll mevzusu da yeni çıktı, gel kasmayan bir Linux distrosu kur bu bilgisayara oyun oynayabileceğim. Öner, deneyeyim. Ubuntu Gnome, Linux Mint XFCE, Zorin Lite, Zorin Core, Kali ve Debian(Kurulumu zor geldi, yetersiz diye birkaç yorumdan sonra sildim) denedim. Tek yapmak istediğim de Discord + LoL oynayabilmek. Tarayıcı konusunda stabil çer çöp birikmiyor ancak bana faydası olmadı başka, sildim.

Komik gel çalıştıralım TW bağlayalım? Dual Boot ile 1 ay ikisini kullandım. Troll mevzusu da yeni çıktı, gel kasmayan bir Linux distrosu kur bu bilgisayara oyun oynayabileceğim. Öner, deneyeyim. Ubuntu Gnome, Linux Mint XFCE, Zorin Lite, Zorin Core, Kali ve Debian denedim. Tek yapmak istediğim de Discord + LoL oynayabilmek. Tarayıcı konusunda stabil çer çöp birikmiyor ancak bana faydası olmadı başka, sildim.

Ben Elemantary OS'da ETS 2 ve LoL oynadım, hatta bugün Zelda'yı denedim üstelik grafik paketi olmadan, Windows 10'dan iyi performans aldım.

Zelda Windows 10'da 9 FPS, Linux'ta 12 FPS.
Performans farkı ağır. Yüzde 30'luk bir performans artışı var. Zelda'da XD. // Trole trol olmak lazım.

Ya abi cidden iyi misin ya? Bak LoL oynuyorum, Linux'ta ( beni bilen bilir LoL hastasıyım) arkada vivaldia tarayıcı açık ve burada takılıyorum hep ve müzik dinliyorum eve Linux başardı dostum.
Şu an Windows'ta olmamın tek nedeni kardeşime Valaront indiriyor olmam.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı