Mutluluk amaç mıdır yoksa sonuç mu?

Andar Han

Megapat
Katılım
17 Aralık 2019
Mesajlar
7.945
Makaleler
3
Çözümler
53
Şu anki hissiyatım ile değerlendirdiğim vakit; mutluluk, bir sonuç olarak ele alındığında başka unsurlara da gerek duymaktadır ki bu, bir olgunun doğruluğuna yaklaşabilmek için önemli bir etkendir. Sadece kendi ile başbaşa ve kendinden beslenen herhangi bir şeyin doğruluk ile iştiraki yine kendincedir. Amaç olarak değerlendirildiği vakit de onu amaç belleyen insanın yetkisine hapsolma potansiyeli mevcuttur.

Fayda yönünden ele alındığı vakit, hangisinin çapı daha geniş ise cevap büyük ihtimalle odur. Aslında, mutluluğu amaç edinmenin kişinin kendinden başkasına olan yararı; gayesi mutluluk olan için, çok da mühim değildir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Mutluluk hem araç hem de amaçtır. Araç olarak kendini mutlu hissederek daha iyi çalışabilirsin. Örneğin bir çikolata yemek insanı mutlu eder, daha çok çalışmayı sağlar. Amaç olarak mutlu bir yaşam kurabilirsin.
 
Mutluluğu amaç edinenin vah haline. Yıpranır. Psikiyatri tabiri ile "Depresyona sofra açar." Neden mi?
Mutluluk bir duygudur. Duyguların kontrolü elimizde değildir(Her zaman). Aniden kaybeder aniden bulursunuz.
Psikolojide bir kavrama duyarlılık arttığında tersine de duyarlılık artar. Yani mutsuzluğa. Mutluluğu amaç edinip mutlu olamadığınızda bilinçaltınızdaki "mutsuzluğa yakalandım eyvah mutlu olamadım e mutluluğun tersi de mutsuzluktu eyvah" inancı devreye girer ve sonra en yakın Prozac'ı bulmak için psikiyatrinin yolunu tutarsınız. Mutluluk bir sonuçtur. Ortaya çıkan üründür. Mutluluğu amaç edinen insan bu dünyada fazla barınamaz. Dikkat ederseniz intihar mektuplarında mutlu olamıyorum ortak paydası çok fazladır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı