Neden Debian Kullanmıyorsunuz?

Debian bilgisayarımın çözünürlüğüne uygun ayar vermiyor ve x11 ayarlarını düzenlesem bile sorun çözülmüyor.Hiçbir debian tabanlı dağıtımda bunu yaşamadım ama saf Debian'da sürekli bu durumu yaşıyorum.

Apt bana çok yavaş geliyor bir de ana depoda olmayan uygulama için deb dosyası aramak yerine AUR'dan indirmek çok daha hızlı geliyor.

Aslında stabil, istesem de hata çıkarmayacak bir dağıtım istiyorum ve herkes bu konuda saf Debian öneriyor ama bende çalışmıyor.

Debian harika bir dağıtım ben Debian çok severim. Kurulumu biraz beni zorlamıştı, Wi-Fi sürücüleri lazımdı çünkü maalesef. Onun dışında onu hallettiğimde kullanması çok güzeldi. Ya bir işletim sistemi düşünün arkadaşlar. Her hareketinde hani bir stabilite bir mükemmel iş yapıcılık hissediyorsunuz.

Ben neden kullanmıyorum?
Optimus Manager vb. Arch için özel paketler benim sistemde çok iyi çalışıyor yararını çok gördüm. Hem güncellik çok hoşuma gidiyor. Debian'da güncellik için ayrı yayın kanalları olsa da Arch daha hoş hissettiriyor.
Evet, Optimus Manager gibi bazı araçların karşılığını bulamıyorsunuz Debian'da. Elle ayarlarsanız çok güzel çalışıyor PRIME Render Offload veya PRIME fakat herkes elle ayar yapmak istemeyebilir. Wi-Fi sürücülerine değinirsek Intel ve Realtek ağ donanımlarının çoğunda açık kaynak sürücü sunmuyor. Debian'ın açık kaynak felsefesinden dolayı bu yazılımlar varsayılan olarak yüklü gelmiyor. Tercih diyebiliriz. Debian'ın stabilitesi benim en çok sevdiğim yanından birisi, bilgisayarınızı bir sonraki açılışında kesin olarak açılacağını bilmek gerçekten güven verici. Şu ana kadar kendi kurcalamalarım dışında Debian'da çökme ve donma yaşamadım.

Debian bilgisayarımın çözünürlüğüne uygun ayar vermiyor ve X11 ayarlarını düzenlesem bile sorun çözülmüyor. Hiçbir Debian tabanlı dağıtımda bunu yaşamadım ama saf Debian'da sürekli bu durumu yaşıyorum.

Apt bana çok yavaş geliyor bir de ana depoda olmayan uygulama için .deb dosyası aramak yerine AUR'dan indirmek çok daha hızlı geliyor.

Aslında stabil, istesem de hata çıkarmayacak bir dağıtım istiyorum ve herkes bu konuda saf Debian öneriyor ama bende çalışmıyor.
Bunu yaşadığınıza şaşırdım gerçekten, debugging ile çözülebilir belki ancak zaten sizi yeterince bıktırmış anlaşılan. APT'nin yavaş olduğu konusunda katılmıyorum, RPM'den daha hızlı olduğunu düşünüyorum. Debian'da AUR'un bir karşılığı yok o da doğru.

O anlamda degil hocam. Web sunucusu, smb sunucusu vb. islerde Debian'i hicbir dagitima degismem ama ana bilgisayarimda daily driver olarak kullanasim gelmiyor nedense :)
SMB sunucusunun Linux ile alakası yok, Windows Server ile olur o.

Samba'yı unutmuşum, ama SMB, Windows için tasarlandı.

Son düzenleme:
Arch ve Fedora dururken Debian bana mantıklı bir seçenek gibi gelmiyor. Tabii Arch varken hiçbirisi makul gelmiyor.

Bunun en büyük sebebi paket yöneticisi. Pacman özellikle yay ile kullanıldığından aşırı basit ve kullanışlı bir paket yöneticisi. Apt paket yöneticisi ise hala aklımı karıştırıyor. Örneğin hala apt ve apt-get ayrmı neden var ve ne işe yarıyor anlayamadım.

Onun haricinde Debian tabanlı dağııtmlar'a kıyasla Debian bana pek bir şey sunamıyor gibi geliyor. Hani Arch kullanmanın Arch tabanlı dağıtımlara kıyasla avantajları ve dezavantajlarını söyleyebilirsiniz ama Debian tarafında sadece dezavantajları konuşursunuz gibi geliyor bana.

Ha yiğidi öldür hakkını yeme, en sevdiğim dağıtımlardan birisi Linux Mint. Kendisi Debian tabanlı Ubuntu tabanlı(benden uzak Allah'a yakın olsun dediğim distrolar.) Bir dağıtım olsa da çok sevdiğim bir dağıtım. Linux'u onun sayesinde sevebildim.

APT'nin yavaş olduğu konusunda katılmıyorum, RPM'den daha hızlı olduğunu düşünüyorum.
İkisinin de yavaş olduğunu düşünüyorum. :/

Debian'da AUR'un bir karşılığı yok o da doğru.
Olsa cidden geçebilirdim. Distrobox ile belki çözülebilir bu durum. YKS haftası olmasa format atıp deneyebilirdim.

Arch ve Fedora dururken Debian bana mantıklı bir seçenek gibi gelmiyor. Tabii Arch varken hiçbirisi makul gelmiyor.
Bilemedim. Ben de Fedora için aynı şeyleri düşünüyorum. Kurduğum andaki Fedora 37'nin hantallığı kurmamla bir anda silmeme sebep olmuştu.
Bunun en büyük sebebi paket yöneticisi. Pacman özellikle yay ile kullanıldığından aşırı basit ve kullanışlı bir paket yöneticisi. Apt paket yöneticisi ise hala aklımı karıştırıyor. Örneğin hala apt ve apt-get ayrımı neden var ve ne işe yarıyor anlayamadım.
Pacman bana çok karmaşık geliyor, APT'deki komutların ne olduğu doğrudan insan dilinde olduğundan çok rahat geliyor. APT basit olan sürüm, APT-get ise gelişmiş olan sürüm. APT-get daha fazla seçenek, APT ise daha kolay kullanım sunuyor ancak çoğu komut aynı. Alışkanlık meselesi olsa gerek.
Onun haricinde Debian tabanlı dağııtmlara kıyasla Debian bana pek bir şey sunamıyor gibi geliyor. Hani Arch kullanmanın Arch tabanlı dağıtımlara kıyasla avantajları ve dezavantajlarını söyleyebilirsiniz ama Debian tarafında sadece dezavantajları konuşursunuz gibi geliyor bana.
Ha yiğidi öldür hakkını yeme, en sevdiğim dağıtımlardan birisi Linux Mint. Kendisi Debian tabanlı Ubuntu tabanlı(benden uzak Allah'a yakın olsun dediğim distrolar.) Bir dağıtım olsa da çok sevdiğim bir dağıtım. Linux'u onun sayesinde sevebildim.
Debian doğrudan stabilite ve hız sunuyor, onun haricinde farklı tabanlarla da isteyene stabil, isteyene de güncel deneyim vaat ediyor. Debian'ın bütün sunduklarını bir arada sunup Debian'dan çatallanmış olan başka bir dağıtım yok. Linux Mint LTS üzerinden yürüdüğünden güncel yazılım alamıyor, ya ek depo eklemek ya da elle derlemek gerekiyor. Ubuntu ise güncellik sunuyor ancak stabiliteden mahrum. Pop_OS!'dan bahsetmiyorum zaten kurup hata yaşayan ardından da başka dağıtıma geçen birçok Sosyal üyesi de mevcut.

İkisinin de yavaş olduğunu düşünüyorum. :/
Ben aralarındaki farkı gerçekten anlamıyorum. Sanırsam ben haricindeki herkes takıyor.
Olsa cidden geçebilirdim. Distrobox ile belki çözülebilir bu durum. YKS haftası olmasa format atıp deneyebilirdim.
Distrobox'u gerçekten çok seviyorum. Kullanması çok kolay. Docker'de kaldırma gibi şeylerde çok sorun yaşamıştım.

Hocam ben direkt olarak Linux dağıtımları tarafından uzak duruyorum çünkü fazla karmaşık ve bir oyun veya uygulama kurmak istediğinde kurulumda illaki internete bağlı olmak zorunda kalıyorsun genelde fakat Windows'ta sürekli internete bağlı olma zorunluluğu yok bu yüzden; ArdaBey0♥Windows

Technopat Haberler

Geri
Yukarı