Neden Linux kullanıyorsunuz?

• Konuyu başlatan Phenyl
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 49
  • Görüntüleme 612
Ben rolling relase mantığını seviyorum hocam,
Sen rolling release mi seviyorsun yoksa, güncel yazılım kullanmayı mı? Buna karar ve doğru dağıtımı öneririm.
Şimdiden yazayım openSUSE Tumbleweed ve openSUSE Slowroll sağlam dağıtımlar.

Canonical'ın bana zorla snap dayatmasını sevmiyorum. Hem Linux kullanacağım birçok şeyden vazgeçeceğim, hem de zorla bana snap kullandırtacak...
Zorla?
Snap'i kaldıramadın mı? Ne oldu?
Snap sadece paket yöneticisi değil. Paket yöneticisinde fazlası, sistemin merkezinde önemli bir yer koruması gayet doğal.
Bunu kulaktan dolma bilgiler ile görüp düşman belleyince Arch ile kurtuluşa erilmiyor.

Bunlar seni tatmin etmezse zaten Linux'u boşver. Lisans'a para vermeye devam et.

Arkadaşlarım oyun çağırdığında “ya bekleyin, Windows'a geçip geliyorum.” demek bile durumun özeti niteliğinde.

Güncel SSD'ler aşırı hızlılar Windows'a geçmek 15 saniye filan alıyor.

Hyprland+Arch kullanıyorum buna rağmen öyle bezdirecek bir sorun yaşamadım daha.(Hyprland+Arch muhtemelen Linux'ta en fazla sorun çıkan kombodur belki 1. olamaz ama yüksek sıralara rahat girer)

Misal son sorunumda yay yazdığımda güncelleme hata veriyordu chaos bir şeydi tam hatırlamıyorum onu sıfırladım yapay zekanın verdiği komutları yazdım düzelttim 5 dakikada.

Linux'un artılarına gelirsek.

-Verilerin satılmıyor.
-Virüs yeme ihtimalin Windows'a göre çok düşük(çünkü Linux'u daha az kullanıcısı olduğundan hackerler Linux'u hedeflemiyor Windows'u hedefliyor)
-Bilgisayarda kontrol tamamen sende istediğin gibi özelleştirebilirsin(benim masaüstüm profilimde var bakabilirsin)
-Her şey açık kaynak olduğundan hataların çözümü çok daha basit.
- Tek tuşla tamamen farklı bir arayüze geçebilirsin benim gibi aynı şeyleri kullanmaktan sıkılıyorsan tek tuşla başka bir temalı arayüze geçebilirsin.
-Terminal sayesinde hata çözümleri ve günlük işlemler çok basit.
- Paket yöneticileri sayesinde tek komutla veya telefondaki gibi uygulama mağazasından istediğin uygulamayı indirebilirsin bu sayede virüs ihtimalin zaten azdı şimdi çok daha düştü ve tabiikide uygulama kurma kolaylığıda cabası.
-Performans olarak daha iyi ve daha hızlı (gereksiz servisler ve uygulamalar yok)
- Lisansı ücretsiz üstüne reklamda yok(Windows'ta satın alsanız dahi reklam var)
-Açık kaynak yazılımlar genelde Linux'ta çalışıyor ve bu sayede yazılım çeşitliliği çok fazla.
-Üstte belirtim ancak tekrar vurgulayayım mahremiyet ve güvenlik en üst seviyede.
-Proton sayesinde neredeyse her tek oyunculu oyun çalışıyor Linux'da.
-Bazı Online oyunlar CS2, Dota2 gibi çalışıyor.

Tek eksisi program desteği olabilir Adobe programları veya bazı tasarım programları gibi veya Riot oyunları ve bazı Online oyunlar ama bunu içinde dualboot yapabilirsiniz.

Sadece merak ettim. DX9, DX8, DX7 oyunları çalışıyormu? Yoksa komple güncel oyunlara mı kayıyorlar? Windows için gene geriye uyumluluk oluyor çoğunlukla ama Team Losi RC Racer gibi açamadığım oyunlar veya TMNT 2003 gibi sapıtan oyunlar var.

Sen rolling release mi seviyorsun yoksa, güncel yazılım kullanmayı mı? Buna karar ve doğru dağıtımı öneririm.
Şimdiden yazayım openSUSE Tumbleweed ve OpenSUSE Slowroll sağlam dağıtımlar.

Zorla?
Snap'i kaldıramadın mı? Ne oldu?
Snap sadece paket yöneticisi değil. Paket yöneticisinde fazlası, sistemin merkezinde önemli bir yer koruması gayet doğal.
Bunu kulaktan dolma bilgiler ile görüp düşman belleyince Arch ile kurtuluşa erilmiyor.

Bunlar seni tatmin etmezse zaten Linux'u boş ver. Lisans'a para vermeye devam et

Sakin ol, ben Microsoft'un CEO'su değilim. 7 tane farklı Distro'da 5 yılımı çürüttüm. RR'nin amacı zaten en güncel ve bir o kadar kararlı olmasa da o paketi sağlamak. Kardeşim Debian'da ya da niye Mint'de SNAP yok o zaman. Gayet olmadan da stabil bir Linux deneyimi elde edebiliyorsun. Canonical her şeyi düşündü, bunu mu düşünemedi? Ubuntu'yu Ubuntu yapan SNAP mi?
Kaç kişi SNAP için Ubuntu kullanıyor?

Ubuntu kullanan adam ya Windows'tan yeni geçmiştir ve alışmaya çalışıyordur. Ya da stabilizasyon problemleri ile uğraşmak istemiyor ve düz bir şekilde kullanmaya çalışıyordıur. Sen Ubuntu kullanıyorsun dostum, benim Windows'ta yaşadığım deneyimden çok farklı bir deneyim elde etmiyorsun. Şu cümleleri WM olarak Hyprland ortamından yazsan, kabul edeceğim. Sen Ubuntu kullanıyorsun kanka, terminale yazdığın tek komut sudo apt Update ya da sudo apt upgrade -y yazmak. Bunun dışında Windows'tan bir farkı yok kullanma şeklinin. Fanboyluk yapmana da gerek yok, lisansa para verip vermemek benim derdim. Senin tek derdin burada yorum yaparken insan gibi kendini açıklamak olacak. İnsanları aşağılayıcı bir şekilde “SON LOSONSO PORO VOR O ZOMON” cümle kurmanın bir mantığı yok. Ben kendi fikrimi belirtiyorum, sen de kendi fikrini insan gibi belirteceksin. Gir önceki yorumlara bak bakalım. Oturup ve ağlayıp söylediklerine dislike mı atmışım, beğenmiş miyim?

Güncel SSD'ler aşırı hızlılar Windows'a geçmek 15 saniye filan alıyor.

Hyprland+Arch kullanıyorum buna rağmen öyle bezdirecek bir sorun yaşamadım daha.(Hyprland+Arch muhtemelen Linux'ta en fazla sorun çıkan kombodur belki 1. olamaz ama yüksek sıralara rahat girer)

Misal son sorunumda yay yazdığımda güncelleme hata veriyordu chaos bir şeydi tam hatırlamıyorum onu sıfırladım yapay zekanın verdiği komutları yazdım düzelttim 5 dakikada.

Linux'un artılarına gelirsek.

-Verilerin satılmıyor.
-Virüs yeme ihtimalin Windows'a göre çok düşük(çünkü Linux'u daha az kullanıcısı olduğundan hackerler Linux'u hedeflemiyor Windows'u hedefliyor)
-Bilgisayarda kontrol tamamen sende istediğin gibi özelleştirebilirsin(benim masaüstüm profilimde var bakabilirsin)
-Her şey açık kaynak olduğundan hataların çözümü çok daha basit.
- Tek tuşla tamamen farklı bir arayüze geçebilirsin benim gibi aynı şeyleri kullanmaktan sıkılıyorsan tek tuşla başka bir temalı arayüze geçebilirsin.
-Terminal sayesinde hata çözümleri ve günlük işlemler çok basit.
- Paket yöneticileri sayesinde tek komutla veya telefondaki gibi uygulama mağazasından istediğin uygulamayı indirebilirsin bu sayede virüs ihtimalin zaten azdı şimdi çok daha düştü ve tabiikide uygulama kurma kolaylığıda cabası.
-Performans olarak daha iyi ve daha hızlı (gereksiz servisler ve uygulamalar yok)
- Lisansı ücretsiz üstüne reklamda yok(Windows'ta satın alsanız dahi reklam var)
-Açık kaynak yazılımlar genelde Linux'ta çalışıyor ve bu sayede yazılım çeşitliliği çok fazla.
-Üstte belirtim ancak tekrar vurgulayayım mahremiyet ve güvenlik en üst seviyede.
-Bazı Online oyunlar CS2, Dota2 gibi çalışıyor.

Tek eksisi program desteği olabilir Adobe programları veya bazı tasarım programları gibi veya Riot oyunları ve bazı Online oyunlar ama bunu içinde dualboot yapabilirsiniz.
CachyOS gibi Secure Boot kapatıp açmanız gereken sistemlerde, bu SSD muhabbeti yatıyor hocam.

Sakin ol, ben Microsoft'un CEO'su değilim. 7 tane farklı Distro'da 5 yılımı çürüttüm. Rr'nin amacı zaten en güncel ve bir o kadar kararlı olmasa da o paketi sağlamak. Kardeşim Debian'da ya da niye Mint'de snap yok o zaman. Gayet olmadan da stabil bir Linux deneyimi elde edebiliyorsun. Canonical her şeyi düşündü, bunu mu düşünemedi? Ubuntu'yu Ubuntu yapan snap mi?
Kaç kişi snap için Ubuntu kullanıyor?

Ubuntu kullanan adam ya Windows'tan yeni geçmiştir ve alışmaya çalışıyordur. Ya da stabilizasyon problemleri ile uğraşmak istemiyor ve düz bir şekilde kullanmaya çalışıyordıur. Sen Ubuntu kullanıyorsun dostum, benim Windows'ta yaşadığım deneyimden çok farklı bir deneyim elde etmiyorsun. Şu cümleleri WM olarak Hyprland ortamından yazsan, kabul edeceğim. Sen Ubuntu kullanıyorsun kanka, terminale yazdığın tek komut sudo apt Update ya da sudo apt upgrade -y yazmak. Bunun dışında Windows'tan bir farkı yok kullanma şeklinin. Fanboyluk yapmana da gerek yok, lisansa para verip vermemek benim derdim. Senin tek derdin burada yorum yaparken insan gibi kendini açıklamak olacak. İnsanları aşağılayıcı bir şekilde “son losonso poro vor o zomon” cümle kurmanın bir mantığı yok. Ben kendi fikrimi belirtiyorum, sen de kendi fikrini insan gibi belirteceksin. Gir önceki yorumlara bak bakalım. Oturup ve ağlayıp söylediklerine dislike mı atmışım, beğenmiş miyim?

CachyOS gibi Secure Boot kapatıp açmanız gereken sistemlerde, bu SSD muhabbeti yatıyor hocam.

Secure Boot bende normalde kapalı zaten ne Linux'ta ne de windowsda kullanmıyorum ama açmak 5-10 saniyemi alır.

Yani senin dediğinle bile Windows'a geçmek 20-25 saniye Max.

Secure Boot bende normalde kapalı zaten ne Linux'ta ne de windowsda kullanmıyorum ama açmak 5-10 saniyemi alır.

Yani senin dediğinle bile Windows'a geçmek 20-25 saniye Max.
İşte hocam değişiyor, hani anlatmak istediğim şey. Şunu yapmak 20 ile 25 saniye ancak her gün yapınca bayıyor.

İşte hocam değişiyor, hani anlatmak istediğim şey. Şunu yapmak 20 ile 25 saniye ancak her gün yapınca bayıyor.

Hocam işim Adobe programlarında olmasına rağmen ben baymadim işim olunca veya bir oyun çalışmayı çalışmayinca 15 saniyede geçiyorum.
Günde 1-2 kez oluyor zaten bu.

Şöyle bir şey duymuştum bir kısayol oluşturup hem Windows da veya hem de Linux'ta tıklayınca kendisi otomatik diğer SSD de yeniden başlatıyor.

Hocam işim Adobe programlarında olmasına rağmen ben baymadim işim olunca veya bir oyun çalışmayı çalışmayinca 15 saniyede geçiyorum.
Günde 1-2 kez oluyor zaten bu.

Şöyle bir şey duymuştum bir kısayol oluşturup hem Windows da veya hem de Linux'ta tıklayınca kendisi otomatik diğer SSD de yeniden başlatıyor.
Farklı bir SSD’ye kurup tekrardan kullanmaya çalışacağım hocam. Aynı SSD içerisinde Dual Boot’da problem yaşadığım çok zaman oldu.

Kısa ve öz. Neden Linux kullanıyorsunuz? Bu kadar destek, kolaylık varken. 50 satır terminal komutları uğraşmak neden?
50 Satirlik kod derken ne kodu.
Elimi klavyeye degdirmeden bir GUI araciligi ile guncelleyedebilirim kisaca Windows'taki kisitlamalari Linux'ta yasamiyorum.

LTS Surum olan Debian 12 ile devam ediyorum.
Windows Update gibi sikinti cikartmiyor.

Windowsu da kullaniyorum ama bazi programlar icin.

İstedigim Gibi kisisellestirmemi de yapiyorum.
Windows'ta oldugu gibi yok ultrauxthemepatcher yok zarttir zurttur falan kurmama gerek kalmiyor haliyle.

Ayrica cok guncelleme de almiyorum sadece guvenlik guncellemeleri.
Program destegide fazlasiyla var.

Kisaca Linux daha esnek ve hizli geliyor ki oyle.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı