NVIDIA: AMD Radeon VII performansı berbat

AMD dün Radeon VII kartını çıkardı, Huang kendi fikirlerini söyleyip, RTX 2000 serisi üzerinde durdu.
Fikirleri ise, "İç açıcı bir ürün değil" çünkü performansı kötü ve 7 NM ve HBM kullanmasında başka bir özelliği yok. Yapay zeka yok, Ray Tracing yok. RTX 2080 ile zar zor yarışıyor, eğer biz DLSS'yi açarsak Radeon VII'yı yok ederiz. Eğer Ray Tracing kullanırsak yine ezeriz. Ve ağrıca Jensen Huang AMD pazar taktiği ile ilgili şunları söyledi: "Bu tuhaf bir çıkış, belki sabah yaptıkları şeyi düşündüler."

5LlcyoqGQ9Xgg0hV_thm.jpg

Haberin devamı Techpowerup'da.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sadece donanım ile olmaz bu işler. Nvidia oyunlardaki sponsorluk optimize iyi olduğundan Amd ekran kartından daha iyi fps değerleri veriyor. Rx 580 ile gtx 1060 çok konuşuluyor. Her iki kartı da kullandım. Gtx 1060 daha iyi fps değerleri veriyor. Özellikle min fps daha iyi sonuçlar aldım. Amd donanım olarak gelişiyor. Fakat donanımın yeniliğini performansını pek yansıtamıyor.

Bu yazınız, Nvidia gibi firmaların teknolojiden çok pazarlama ve göz boyama sanatlarında nasıl ilerlediklerinin ve kapitalizmin geldiği noktanın canlı örneği gibi.
Ayrıca;
1) Far Cry 5 ve Battlefield V'te "sadece" 1 FPS geçtiğinden bahsetmişsiniz, ancak Vulkan kütüphaneli oyunlarda %20 civarı fark attığını söylemeyi unutmuşsunuz.
2) Üstelik bunu 100$ daha ucuza yapıyor
3) Üstelik 16 Gb VRAM olmasına ve mining + telefon krizi patlak verdiğinden beri bu tarz ürünlerin en pahalı bileşeni VRAM olmasına rağmen yapıyor.
4) "Ceplerine 10 kuruş fazla para girsin diye teknolojiyi yükseltmediğini" iddia ettiğiniz Intel, %10'u bulmayan farklar için her sene aynı işlemcileri ısıtıp ısıtıp önümüze çıkardı yıllarca, yetmezmiş gibi 2 senede bir bu yeni işlemciler için yeni anakartlar çıkardı. Bir nesilden fazla atlamak istediğinizde bir de gidip yeni anakart almak zorunda kalıyordunuz. Ryzen serisi gelene kadar kasabanını şerifi gibi terör estirdi piyasalarda. 2017'de hala çift çekirdekli işlemci çıkarıp satıyordu. Bu yaptığına bence "hiç uğraşmadan 10 kuruş fazla kazanmak için tekelliğini kullanmak" denir. 4 senedir 14 nm'de ısrarcı olmasının sebebi, oradan parayı zaten götürüyor olmasıydı. Oyunları da satın almıştı ve Nvidia ile beraber bütün oyunlara uyumlu bir şekilde piyasayı götürüyordu. Ryzen çıkınca anında şekil değiştirdiler.
5) AMD fiyat skalasını oynatmadan, en son çıkardığı kartın üzerine ortalama %29 performans koyan, 16 Gb VRAM'li bir ürün çıkardı. Buna "üzerine koyamamak" denmez bence. Bilgisayar bileşenleri piyasası, başta ekran kartları olmak üzere, çok ağır bir 2 senelik krizden yeni yeni çıkıyor. Bu krizin sonunu beklemeden Nvidia 1200 Dolarlık bir ürünle geldi, adeta "bundan sonra zenginlere çalışıyoruz, fakirler ölsün" dedi. Kısa süre içinde silkelediğini silkeleyip fiyatı birazcık düşürdü. AMD, kriz dinene kadar bekledi, makul bir hamle yaptı. Bu devirde, sadece 3-5 oyunda azıcık fark yataracak ve ancak en zengin kesimi ilgilendirecek bir-iki teknoloji için özelleşmiş bir kart çıkarsaydı bence AMD'ye yakışmazdı.
6) Nvidia neden RTX serisini çıkardı? Diyelim ki GTX'ten devam edip 1180, 1170, 1160 vs çıkarsaydı her birisi bir önceki atasının üzerine %10-15 performans ekleyecekti. Bu durumda 1160 alacak adam, ucuzlamış 1070'i almayı tercih edecekti. Nvidia zaten piyasaya ürün pompalamayı seven bir firma. Önce bir kart çıkarır, sonra onun ti versiyonunu çıkarır, sonra tam bitti derken xx30, xx20 versiyonları çıkmaya başlar. Düşünün, GTX 1060 bir standart çizgisiydi. AAA oyunları 1080p'de oynamak için gerekli olan çizgide duruyordu. Üstü güç ve lüks, altı ise "casual gaming" denilen alana hitap ediyordu. Zaten bunun için ona yakın olan ama azıcık düşüğü olan GTX 1050 çıktı. Tam mantıklı hamle diyecekken GTX 1050 ti çıktı. Araları %5-10 bile olmayan bu kadar kartı piyasaya pompalamanın mantığı ne? Şimdi bir o kadar da RTX serisi pompalayacak. Yanlarına DLSS, Ray Tracing vs iliştirmeseydi kimse o yeni ürünleri almazdı. AMD; daha az ürünle mantıklı olanı yapıyor. Çünkü teknoloji çok değişmedi. En güçlüyü isteyen Vega 7 alır, daha az güçlüsüyle yetinen RX 590 alır, casual gaming sınıfındakiler 570 alır, sadece film izleyip multimedya ile ilgilenenler RX 560 alır geçer.
7) DLSS ve RTX son kullanıcıya yarayan şeyler değiller. Oyun yapımcıları da bunu anladılar artık. Çünkü son kullanıcıya yarayan yazılımlar herkese açık gelir, herkes yararlanabilir. Bu bahsettiklerinizden sadece "elit Nvidia kesimi" yararlanabilecek. Vega 7 alan adam bir oyunun DLSS'inden yararlanamıyorsa bence oyuna aynı parayı bile vermemli. Özellik oyununsa, parasını verdim; açın. Özellik Nvidia'nınsa sürücüsüne ayar olarak koysun, her oyunda açılsın. Bu özellikler yapıcı rekabet değiller ve son kullanıcıya zarar veriyorlar. Assassin's Creed Unity ve Syndicate'te ısrar edilen Nvidia'ya özel şeyler yüzünden binlerce geri iade yapmak zorunda kaldı Ubisoft. Örneğin, Batman Arkham serisinde PhysX'te yapılan ısrarlar yüzünden Nvidia kartınız varsa duman, kağıt, toz efektleri açık, yoksa tertemiz, pırıl pırıl bir Gotham'la karşı karşıyaydınız. Ben sırf bu yüzden 2 oyunu iade ettim. Benim gibi de bir sürü iade eden var. Utanmasalar the Witcher 3'te Nvidia'sı olmayanlar Geralt'ı kel olarak oynayacaklardı.

Kısacası, AMD isteneni veriyor. Kendisinden istenen tam olarak bu. Oyun dünyasının krizden çıkıp kendini toparlaması ve rekabette orta, orta-üst seviyeye can gelmesi.
Benim sizin fikrinize karşı düşündüğümü sanıp benim fikrime karşı fikirler beyan etmişsiniz. Ben yazımda kimseye fanboyluk yapmıyorum. Hiçbir firmanın adam akıllı işler yürütmediğine kanaat getiriyorum. HBM konusuna gelince Vega 56 ve 64 kartlara bellek yetişemedi birkaç ay AMD kartları zararına sattı. Bu da bilginize. AMD öne geçmek için elinde ne varsa saçtı ama hala geride. DLSS ve RTX'i örnek olarak verdim. AMD'de Adrenalin driverları gelişince oyunlardaki farkını gördünüz. Yazılım gelişmişliği ile 580 1060'ın önünde şu an. 4. maddede neyi savunduğunuzu anlamadım, ben de sizin dediklerinizi kastettim zaten. Intel'in sırf kar için eski mimariyi ısıtıp ısıtıp önümüze koymalarından yakındım ama hakikaten helal olsun 4 senedir aynı mimariyi sattılarda kazandılarda. Zamanında Intel tekelinin getirdiği özgüven ve piyasa istikrarlılığı. Intel şimdi 28nm i9++ çıkarsa alacak binlerce kişi var. Modellere gelirsek hiçbir şekilde size katılmıyorum. Alt, orta, üst, extreme modeller 20 senedir aynı satış politikasıyla çıkıyor ve değiştirilemez. GB ve Ti olayları farklı. Ellerinde bir sürü GTX kaldığı için öyle yaptılar ki yapmasaydılar şirket iflasa yaklaşırdı. Nvidia senelerdir istediği paranın 2-3 mislini kazanıyor, AMD gibi yerlerde sürünüp tekrardan kalkmaya çalışan bir firma değil. O yüzden fiyatlandırma kazık çünkü müşteriler kazık yemeyi seviyor. Bu noktada alan memnun satan memnun. Bu durum Türkiye'de farklı olduğu için böyle düşünüyorsun. Yurtdışında olsaydın alır RTX 2080'nini keyfine bakardın. 2500 dolar maaşlı adamın çerez parası o kart sonuçta. Son meseleye gelirsek AMD'de tüm kaynaklarını litografi ve bellek için harcamayıp biraz AR-GE yapıp Nvidia gibi bir teknoloji geliştirseymiş. Her şey ekran kartının saf gücüne bağlı değil insanlar artık farklı şeyler görmek istiyor RTX ve DLSS gibi.

Benim sizin fikrinize karşı düşündüğümü sanıp benim fikrime karşı fikirler beyan etmişsiniz. Ben yazımda kimseye fanboyluk yapmıyorum. Hiçbir firmanın adam akıllı işler yürütmediğine kanaat getiriyorum. HBM konusuna gelince Vega 56 ve 64 kartlara bellek yetişemedi birkaç ay AMD kartları zararına sattı. Bu da bilginize. AMD öne geçmek için elinde ne varsa saçtı ama hala geride. DLSS ve RTX'i örnek olarak verdim. AMD'de Adrenalin driverları gelişince oyunlardaki farkını gördünüz. Yazılım gelişmişliği ile 580 1060'ın önünde şu an. 4. maddede neyi savunduğunuzu anlamadım, ben de sizin dediklerinizi kastettim zaten. Intel'in sırf kar için eski mimariyi ısıtıp ısıtıp önümüze koymalarından yakındım ama hakikaten helal olsun 4 senedir aynı mimariyi sattılarda kazandılarda. Zamanında Intel tekelinin getirdiği özgüven ve piyasa istikrarlılığı. Intel şimdi 28nm i9++ çıkarsa alacak binlerce kişi var. Modellere gelirsek hiçbir şekilde size katılmıyorum. Alt, orta, üst, extreme modeller 20 senedir aynı satış politikasıyla çıkıyor ve değiştirilemez. GB ve Ti olayları farklı. Ellerinde bir sürü GTX kaldığı için öyle yaptılar ki yapmasaydılar şirket iflasa yaklaşırdı. Nvidia senelerdir istediği paranın 2-3 mislini kazanıyor, AMD gibi yerlerde sürünüp tekrardan kalkmaya çalışan bir firma değil. O yüzden fiyatlandırma kazık çünkü müşteriler kazık yemeyi seviyor. Bu noktada alan memnun satan memnun. Bu durum Türkiye'de farklı olduğu için böyle düşünüyorsun. Yurtdışında olsaydın alır RTX 2080'nini keyfine bakardın. 2500 dolar maaşlı adamın çerez parası o kart sonuçta. Son meseleye gelirsek AMD'de tüm kaynaklarını litografi ve bellek için harcamayıp biraz AR-GE yapıp Nvidia gibi bir teknoloji geliştirseymiş. Her şey ekran kartının saf gücüne bağlı değil insanlar artık farklı şeyler görmek istiyor RTX ve DLSS gibi.

Benim anladığım: Intel ve Nvidia'nın politikalarını, AMD'den daha cok beğendiğiniz. AMD'nin piyasaya ihtiyacı olanı veremediği.

Akabinde düşündüğüm: Nvidia ve Intel, pazarlama politikaları ile üründen çok müşteri tavlama işinde iyiler bence, o yüzden bir çok insan hala onların politikalarına kanıyor.

Ardından da madde madde o yazıyı yazdım. Özellikle o 10 kuruş sözünden, "AMD 10 kuruş için yanlış işler yapıyor, Nvidia yapmıyor"u anladım.

Yanlış anladıysam affola.

Bu arada, asla fanboy olduğunuzu da düşünmedim, o konuda çok rahatımdır. Öyle düşünsem direk fatboy derim :)

Dip not: yurt dışında olsam da Nvidia almazdım. Zaten bir bilgisayar satıcısı olarak istediğim üründen kendime bilgisayar yapabilirim. Yine de Su anki şahsi bilgisayarımda AMD tercih ettim. Felsefe olarak Nvidia kullanmamaya gayret ediyorum. Bir linux kullanıcısı olarak AMD ile çok sorun yaşamış olsam bile piyasada rekabeti ve dürüstlüğü desteklemek için gayret ediyorum. Herkese sunulmayan şey lükstür, bilgisayar dünyasında lükse yer olmamalı. Bilgisayarlar, oyunlar, yazılımlar herkes için olmalı bence.

Ortalık karışmış. Arkadaşlar tartışacak bir durum yok. Boşuna kendinizi üzüyorsunuz.
Nvidia ve AMD yapısı belli. Hangi yolda ilerledikleri hangi amaç için üretim sağladıkları da belli.

Biri çıkmış laf olsun torba dolsun mantığı ile bir yapıyı ve çıkacak bir ürünü aşağılamış.

Yeni tanıtılmış bir ürüne gelip sataşmak zaten ahmaklığın zirvesidir.
Hadi sataşacak kadar normal bir durum var diyelim.
Bu ahmak kişi bu konuşmayı yapmadan öne hiç düşünmedi mi RTX teknolojisinin eksilerini yüzlerine vuracaklarını çok merak ediyorum.

Nvidia RTX teknolojisi sayesinde değil kartların bileşenlerin etkisi sayesinde pazarda satış sağlayabilecek.
RTX 2080 Ti gibi çok güçlü bir kart bile RTX yüzünden 60 FPS civarında dolanırken 4K üzerinde hiç konuşmasınlar bence. Kart çıkmadan önce 4K da 100 FPS üzerini görebileceklerini ön görüyorlardı. Sonuç hüsran.

Eleştirmek için önce üretmek ve geliştirmek lazım diyerek yorumu bitiriyorum.

RTX 2080'den daha iyi sonuçlar verdiğinden ve 100 $ daha ucuz olduğundan dolayı yeni tanıtılan bir kart olmasına rağmen karttan tırsmaya başladılar. Bu olanlara karşı bir hamle gelmezse AMD piyasayı ele geçirir.

@KaptaniDerya BIT değerine bakip bu kart daha güçlüdür diyenlerle bir akrabalığın var sanırsam. NM'ye bakip performans değerlendirmesi yapıp saçmaladigina göre. GT 1030 14 NM, R9 290 28 NM çıkıp 1030 daha mı performanslı diyelim.

Optimizasyon kadarda başınıza taş düşsün, bakıyor karalayacak bir şey bulamıyor hemen optimizasyon yalanina başvuruyor fanboylar.

HBM belleklerde AMD'nin bu kadar diretmesine anlam veremiyorum. Üretimi kolaylaştırıyor ama pahalı bir teknoloji ne anladik bu işten o zaman.

NM düşürüp düşürüp hala TDP konusunda Nvidia'ya göre bariz geride kalmasi da kabul edilebilir bir durum değil maalesef. Bu kartı alan TDP değerine bakmaz fakat Nvidia'ya karşı dezavantajlı konuma düşüyor.

Bu kart için 16 VRAM miktarı oldukça yersiz bu kart bu VRAM'i işleyecek kadar güçlü bir kart değil, bu kadar VRAM kullanan bir oyun olacağını sanmiyorum. Zaten bellek fiyatlari pahali gidip bu modele 16 GB bellek modülü yerlestirirsen kartın fiyatını daha da artırırsın, belki daha az VRAM'li modeli de çıkabilir bilemiyorum.

Nvidia'nin RT hamlesi başarı getirmeyecek bu çok net.

Bu kart için 16 VRAM miktarı oldukça yersiz bu kart bu VRAM'i işleyecek kadar güçlü bir kart değil, bu kadar VRAM kullanan bir oyun olacağını sanmiyorum.
AMD'nin gelecek yılları da düşünerek böyle bir yol izlediğini düşünüyorum. 4K kartı sonuçta Radeon VII. 4K Ultra ayarlar da iyi VRAM sömürüyor :) TDP değeri dışında başarılı bir kart olmuş bence. Şimdi piyasada RT çekirdekleri bulunmayan GTX 1180 çıkacak iddiaları var. Önümüzdeki birkaç ay çok kritik geçecek.

En azından 8 GB çıksa fiyat performans anlamında daha uygun olurdu. Bana göre 2080'in biraz gerisinde bir kart. Test edilen 3 oyun zaten genel olarak AMD kartlarında daha performanslı çalışıyor. BF5 gibi oyunda 1 FPS farkla geçiyorsa diğer ortalama oyunlarda bana göre geride kalır.
RX 590' de büyük beklentilerdeydik 1070 rakibi olacağını düşünüyorduk ancak hayal kırıklığına uğrattı benim ümidim çok da fazla değildi heleki 3080 3070 gibi kartlardaki iddaalara ben hala hiç güvenmiyorum.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı