Otobüste bir kız yaşlı bireye yer vermediği için küfür yedi

@Darqx yurdum insanı şaşırtmıyor :D Oturanlar da ayakta olanlar da laf etti kıza. Tüm otobüsün gözü kıza çevrildi o an. Kız da muhtemelen 14-15 yaşlarında, daha çocuk... Kız hayatı boyunca bu olayı muhtemelen unutamayacak.
Toplumumuzda, toplumsal ahlak kurallarının bir parçası olarak düşünülen çoğu şeyin sonradan saçma uydurma düşüncelerden ibaret olduğunu ve bu "otobüste yaşlıya yer ver" saçmalığının da bunların bir sonucu olarak oluştuğunu düşünüyorum. Genç birisinin bir rahatsızlığı olamazmışcasına davranılması benim ağrıma gidiyor, birisi geleceğini garantiye almak veya hiç yoktan günü kurtarmak için iki kuruş para uğruna saatlerce emek verip ter döküp evine gitmek için keyfinden tercih etmediği kıytırık otobüste oturduğu için hakaret işitiyor. Bu yaşlı mahlukatların ne gibi bir vasfı var da bu hakkı kendilerince sahipleniyorlar gerçekten aklım almıyor.

Sizin şahit olduğunuz durumdan da bahsetmek istiyorum, bu çocuk muhtemelen bir öğrenci; sizin de daha iyi bildiğiniz üzere bu çocuk okuldan evine ne kadar az yorgun ulaşırsa o kadar verimli şekilde dersini çalışacak. Buna engel olan kendini bilmezler bir şahsın geleceği ile oynuyorlar, o kadar gerici bir toplum haline gelmeye başladık ki herkesin bu kadar ince düşünmesinin normal olması gerekirken "benim otobüste rahatım bozulmasın, gerisi umurumda değil" zihniyetine benzer zihniyetle her gün olabildiğine geriye gidiyoruz.

Halkım ve vatanım her geçen gün geriye giderken içimi döksem ne fayda...
 
Sizin dediğiniz de genel olarak bizim düşündüğümüze çıkıyor.
Siz sadece hakkınızı aramaktan muafsınız.
Kardeş bana göre küçücük bir şey. O yüzden umursamam. Büyük şeylerle de kıyaslanmasının bir anlamı yok. Çünkü değeri yok.
 
@Finch0900 yanlış anlamışsınız. Orada bir erkek çocuğu da olsa aynı tepkiyi gösterirdim. Benim tepkim insanların yer vermek zorunda bırakılması. Konu 1 saat içerisinde 30'a yakın ifade aldı, bu durumdan görüldüğü kadarıyla herkes müzdarip.
 
Sana göre öyle olabilir fakat ister yer verir ister vermez kimse karışamaz.
Tamam insanların koltuk verip vermemesine karışmıyorum ama abartılacak bir yanı da yok (küfür olayını değil ha koltuk da muazzam haklar iddia edeni). Yukarıda ki arkadaş öyle bir anlattık ki olayı, sanki dünyalar gitti elinden.

Bu olayda da iyi ki kız koltuğu vermemiş o terbiyesiz bireye.
 
Normalde bu tip konulara sadece 2-3 kelam eder geçerim, ama o kızın yerime kız arkadaşımı koyunca sinir seviyem göğün 16. katına vardı. Empati de budur zaten, kişinin yerine kendini değil çok sevdiğin birini koymaktır.

Bu saygı konusundan ütopya yazımda bahsetmiştim, aynen önceki mesajımda dediğim cümleyi kullandım. Şunu da ekledim:

...Saygı toplumda oturulan yerden elden edilemeyecek bir noktaya getirilecek, saygı gören insan o hak edecektir/hak etmiş olmalıdır.

Sırf yaşı var diye gençlerden saygı talep eden yaşlılar toplumda bulundurulmayacak, saygı duyulacaksa bunu hak edecektir. Aynı şekilde hazırdan bir varlık sahibi olanlar da saygıyı değil, saygısızlığı tadacaklar.

Benim bu hayatta ailemden, yakınlarımdan, sevdiklerimden biri olmayıp da saygı göstereceğim çok az kişi vardır. Hepimizin de öyle olmalı, kimse kimseye sadece sevgi değil; saygı göstermek zorunda da değil karşı taraf hak etmediği sürece.
Saygı duyduklarım da zaten fikirleriyle, insanlığa, bu millete kattıklarıyla saygı duyduklarım. Kimse kusura bakmasın, sırf benden yarım asır önce doğdunuz diye sizinle o saygı duyduklarımı aynı kefeye koyamam. Herkese de tavsiyem budur, hak etmiyor mu? Saygı duymayın.

"Karşındakini dinlerken saygılı ol" mevzusundaki o "saygı" kelimesinin kullanılmasını da doğru bulmuyorum, bu algının "karşındakinin fikrini beyan etmesine izin ver" veya ona benzer bir şey ile değişmesi bizi eminim üç gömlek ileri götürür.
 

Geri
Yukarı