Oyunlarda neden Türkçe dil desteği yok?

Brs_16

Hectopat
Katılım
3 Şubat 2019
Mesajlar
354
Makaleler
4
Çözümler
1
Sizce oyunlarda neden Türkçe dil desteği yok?
Oyunların satış rakamları ile ilgili olabilir bu durum bence.
 
Sizce oyunlarda neden Türkçe dil desteği yok?
Oyunların satış rakamları ile ilgili olabilir bu durum bence.
Zaten onunla ilgili ama sadece insanların suçu değil bu. Mesela CD Projekt Red yanlış hatırlamıyorsam Witcher 2'ye çeviri grupları tarafından yapılan yamayı alıp oyuna enjekte etmişti. Sonra 3. oyun Türkiye'de ülkeye göre aşırı fazla satıldı. Ülkeye özel fiyatlandırma nedeniyle de hala çok satılıyor. Diğer firmalar da oyunları 300 Tl'den 10.000 kişiye satacağına 60 Tlden 60.000 kişiye satsa onlara da yama gelir. Sonuçta iki taraf da karlı çıkıyor.
 
Oyun fiyatları asgari ücretin 4'te 1'i olduğu için insanların oyuna vericek parası yok. İnsanklar crackli oyunlara yöneliyor. Crackli oynadığımız için bizleri de para ödemediğimiz için geçiiyorlar.
 
2000'li yıllarda Kâbus 22'nin yapımcısı Kadir Demirden oyunu yaptiktan sonra bandrol için Kültür bakanlığı ile iletişime geçtikten sonra "oyun" olarak bandrol için izin istiyor ve Türkiye mevzuatında "oyun" diye bir şey olmadığı için film olarak gösteriliyor ve dünyaya satılıyor.(Bandrol olmadan yayın yapılamaz)

Bunu oyun anlayışının Türkiye'de hâlâ gelişmediğini vurgulamak için anlattım. Ortada bir oyun varsa buna müşteri lazım. Müşteri varsa bunun için destek ister, destek için de birkaç gayme görmek lazım. Türkiye de oyuna destek uğruna ne göreceksin?
"Oyuna para verilmez, internetten indir oyna" diyorsan yama istemeyeceksin. Yama istiyorsan bunu demeyip parayla satın alacaksın. Bu desteği görmeleri lazım.

Şuan ki döviz kuruna göre oyun almak insanı zorlayabilir. İşin içine döviz girince "Türkçe yapmaları için oyunu almalıyım" demek yerine protesto etmek daha akıllıca geliyor. Buna baş koymak yerine bu fiyatlara alışmak daha kolay geliyor. Alışmak istiyorsan laf atmayacaksın

Oyun fiyatları dövizle ilgili olduğu için "Oyunlar cog bahalı nasıl alalım yav" isyanı da aptalcadır. Zira 2018 seçimlerine kadar da dolar 8 liramıydı?

O zamanlar insanlar vermedikleri için, şimdilerde ise veremedikleri için isyan ediyor. Halbuki zamanında verselerdi ya da verseydik, bunun konusu bile açılmayacaktı. Şuan büyük yapımcılar arasında Türkiye'ye destek bağlamında kendisini direkt olarak belli eden CD Project'ten başka neredeyse yok. Rockstar Games baktığın zaman adamların hiçbir oyununda Türkçe yok. Rockstar Games, RDR2'ye yama yapılmasını bile çok şiddetli şekilde tepki gösterdi ve engel oldu. Bunun sebebi elbette yamanın belli fiyat karşılığında satılması oldu.

Sonuç olarak oyunlara destek olmazsak onlar da desteklemez. Desteklemezse yama yapmaz. Sonra crackwatch köşelerine bakar dururuz.
 
Türkçe evrensel bir değildir denmiş fakat dünya üzerinde 300 milyondan fazla konuşulan ve en çok konuşulan 5. dildir. Yani bunu bir sebep olarak sayamayız. Crack'e bağlıycak olursak yeni oyun olarak AC Valhalla dilleri arasında Türkçe yoktur fakat Tayca vardır. Yani bunu da bir sebep olarak sayamayız. Bunun nedeni Türkçenin ve Türkiye'nin ikinci sınıf olarak bakılması. Genel olarak Fransızca Türkçeden daha az bilinse bile oyunlarda İngilizceden sonra en çok desteklenen dil Çince ve Fransızcadır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Türkçe evrensel bir değildir denmiş fakat dünya üzerinde 300milyondan fazla konuşulan ve en çok konuşulan 5.dildir. Yani bunu bir sebep olarak sayamayız Crack'e bağlıycak olursak yeni oyun olarak AC Valhalla dilleri arasında Türkçe yoktur fakat tayca vardır. Yani bunu da bir sebep olarak sayamayız. Bunun nedeni türkçenin ve Türkiye'nin ikinci sınıf olarak bakılması genel olarak Fransızca türkçeden daha az bilinse bile oyunlarda İngilizce'den sonra en çok desteklenen dil Çince ve Fransızcadır.
O zaman Kırgız Türkçesi çıkarsınlar oyun nasılsa hepimiz Türkçe konuşuyoruz. Dünyada Fransızca konuşan kaç insan var acaba? Kanada'nın anadillerine Fransızca dahil değil mi mesela? Veya kaç Fransız oyun firması var? Kaç kişi oyunları satın alıyor. Tayland Teknolojide önde gelen ülkelerden olduğu için destek alıyor. Mesela CDPR olmasa belki de oyunlar Lehçe gelmeyecekti. Tamamen bunlara bağlı. Dünya'da Türkçe konuşan insan sayısı 80 milyon taş çatlasa onu bunu katsan 90-95 Milyon. Zaten Türkiye'de çoğu insanın oyunlara ne gözle baktığı belli.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı