İnceleme PC'den PlayStation 5'e geçme deneyimim

Sayın Technopat Sosyal okurları herkese merhaba. Bugün sizlere elimden geldiğince PS5 Slim CD incelemesi ve bilgisayardan PS'e geçerken yaşadığım + ve - durumları anlatacağım. Baştan söylemek istiyorum bu teknik donanımlar ile ilgili bir incelemeden çok kullanıcı deneyim rehberidir.

Oyun hayatıma babamın eve aldığı bilgisayar ile 5 yaşında başlamış biri olarak konsola geçme fikrimi çevreme söylediğimde kimse bana inanamamıştı. Sürekli bilgisayar kullanan ve klavye mouse ile inanılmaz haşırneşir bir insan olarak oyun kolunu sadece FIFA ve PES için kullanırdım. Aslında ilk başta beni korkutmadı değil fakat neticede bilgisayar kullanmayı da doğar doğmaz bilmiyordum, zamanla öğrendim bu yüzden buna da alışabileceğimi düşündüm. Bilgisayarımı tamamen takas amacı ile ilana koydum ve bekledim. Yazan, arayan çok kişi oldu fakat neden bilmiyorum sürekli CD'li bir PS5 istiyordum ve onu bekledim. En sonunda CD sürümü, 1 yıldan fazla garantili, 2 kollu ve içinde sevdiğim oyunlar olan konsol + bir miktar nakit ile takası gerçekleştirdik. Aldım konsolu evet ama ben bunu nerede oynayacaktım? Direkt bir televizyon arayışına girdim ve en son hem görsel hem de mantık olarak Philips'in Ambilight 43" modelini aldım. Evet bir tık pahalı fakat gerçekten o oyun ambiyansı için değer, şayet bütçesi yeten arkadaşlar var ise kesinlikle sonsuz öneriyorum. Sonrasında montajı yapıldı ve başına oturdum. Şimdiye kadar alışık olmadığım bir arayüz, klavye mouse yok rahat rahat imleç hareketi yok vs. Ve cidden bana inanılmaz farklı geldi. Güncellemeler, hesap ayarları, sistemi tanıma, cihaz ayarlarını yapma vs derken az bir süre oynayıp günü kapattım. İlk başta olaya alışmak için GTA 5 hikaye modunda takılmaya başladım fakat gerçekten inanılmaz farklı bir dünyadaydım. DualSense ile oynarken sanki 4-5 kere bitirdiğim oyunu değil de yeni çıkmış bir oyunu oynuyor gibiydim. Tuşları karıştırıyor, kolayca unutuyor, titreşim ve adaptif tetiğe alışmaya çalışıyordum. Aslında konfor alanından çıkmayı pek sevmeyen bir insanım fakat bu deneyim bana çok iyi gelmişti çünkü bilgisayardan konsola geçmemin en büyük nedeni sürekli aklımdaydı, yatarak oynamak. Bilgisayardan artık bıkmamın en büyük nedeni başına oturmak ve çevrimiçi oynamaktı. Belki sizlere bu söylediklerim saçma geldi fakat gerçekten benim için artık bunlar çile olmaya başlamıştı. Koltuğa oturup bilgisayarı açtığım andan itibaren sanki işe başlayacakmış hissiyatından çıkamıyor, uzun süre oturdukça kol, omuz, sırt, bacak ağrısı gibi dertleri yaşıyordum. Online olarak oynadığım oyunlarda toksik kullanıcılarla mücadele ediyor, yalan söylemeyeyim ben de onlardan biri oluyordum ve eğlenmek için başına oturduğum bu alet artık benim için dert olmaya başlamıştı. PS5'e geçme nedenim hem hikâyeli oyunları hissederek oynamak hem de yatarak oynamaktı. Sadece bilgisayar ile yapılabilen işlemlerim için hem dükkanımdaki bilgisayarım hem de evde iyi kötü bir diz üstüm var, şu an 21 yaşındayım ve 16 yıllık oyun hayatımdaki deneyimlerime dayanarak şunu net söyleyebilirim ki oyun benim fikrimce konsolda oynanır. Evet PC gerçekten rahat ve sonsuz fakat konsolla tanışana kadar ne oyun oynuyormuşum ne de bunu rahatlamak için yapıyormuşum cidden bunu fark ettim. Daha bazılarınıza göre belki çocuğum fakat gerçekten artık stabil olmayan ürünler ve cihazlardan da bıktım. Zaten ülkemizde teknolojik ürün ve hizmetlere bolca para döküyorken bir de bunların sorunsuz çalışmaması beni gerçekten çileden çıkarıyor. Bilgisayar kullandığım zamanlar işletim sistemimden oyunlarıma oyunlarımdan programlarıma kadar her şey lisanslı ürünlerdi fakat gerçekten Windows'un her an patlamaya hazır bir bomba gibi olması beni yormuştu, oyunlarda sabit FPS alamıyor bazen oynayamıyordum bile ki sistemim bence ortanın üstündeydi. Konsola geçmemin nedenlerinden biri de buydu, oyunlar stabil ve sabit FPS'lerde çalışıyor, güncellemeleri düzenli yapınca hiçbir sorun yaşatmıyor bana. PS için söyleyebileceğim olumsuz nadir şeylerden biri çevrimiçi oynamak için para ödemek bu cidden bana akıl almaz saçma geldi ama işte her güzelin bir kusuru var.

Şimdi dilerseniz PS5'i incelemeye ve PC ile benim fikrimce aralarındaki + ve - durumlara bakalım.

PS5 Slim CD İNCELEME:
Konsol taşımaya müsait ve hafif bir yapıda. Evin her yerine rahatça sığabilecek bir cihaz olduğunu düşünüyorum. Ben CFI2016 konsolumda fan sesi, titreme, cızırdama gibi sorunlar ile karşılaşmadım ve bilgisayardan sonra iyi geldi açıkçası. Klavye ve farenin rahatlığını arıyorum o konuda yalan söyleyemem çünkü 16 yıldır gerçekten uzuvlarım gibi olmuştu fakat dediğim gibi DualSense gibi bir kontrolcüyle oyun oynamanın tadı da bir başkaymış. Kutu içeriğinden konsol, kullanım kılavuzu, 1 adet DualSense kontrolcü, güç kablosu, HDMI 2.1 kablosu, DualSense için Type-C'den Type-C'ye şarj kablosu ve yan tutmak için iki küçük ayak çıkıyor. CD sürümünü alma nedenim bildiğiniz üzere oyun takası yapan yerler var ve FIFA gibi her sene yenisi çıkan oyunları bu şekilde kullanmayı düşünüyorum. Tak çalıştır bir sistemi var, güç ve HDMI kablosunu takın, şarj kablosu ile kontrolcüyü tanıtın güncelleme ve kurulum işlemlerini tamamlayın ve bitti hayırlı olsun.

PC İLE KARŞILAŞTIRMA:
Geçmeyi düşünen arkadaşlar varsa sizlere bir artı eksi listesi yapmak istiyorum:

PS5 (-):
-Çevrimiçi oynamak için para verme zorunluluğu
-Oyun fiyatları PC'ye göre yüksek
-Alışık değilseniz kontrolcü ile oynamaya alışma süresi
-Aksesuar fiyatları
-Tamir zorluğu
-Özelleştirme gibi bir durum olmaması veya çok sınırlı olması

PC (-):
-Bitmeyen sorunları
-Oyunlarda stabilite sorunu
-Sürekli gelişen teknoloji ile parçaların hızlı eskimesi
-Fazla aksesuar alma zorunluluğu
-Fazla para harcamamak için bilgi birikimi zorunluluğu
-Sürekli bakım zorunluluğu

PS (+):
+Stabil oyun keyfi
+ DualSense kontrolcü
+İstediğiniz şekilde oynama şansı
+4K çözünürlükte bu fiyata oynama imkânı
+PS özel oyunları

PC (+):
+Her bütçeye uygun bulunması
+Sonsuz kişiselleştirme
+Ucuz veya Torrent (kesinlikle karşıyım) oyun fırsatı
+Ucuz Game Pass
+Kişiden kişiye değişir ama klavye ve fare rahatlığı

sonuç:
Kendimce artılarını ve eksilerini sizlere anlatmaya çalıştım. Tabii ki bu yazı bir bireysel deneyim yazısıydı size + gelen bana - size - gelen bana + gelebilir. Açıkçası ben kendi terazimde tartınca bana mantıklı gelen konsola geçmek oldu ve bu kararımdan mutluyum. Geçmek isteyen arkadaşlar varsa umarım yardımcı olmuştur bu yazım. Varsa sorularınızı bekliyorum. Herkese iyi Sosyaller.

Daha öyle bir durumu yaşamadım hocam ama haklısınız. Yine de yazdığım o kadar yazıdan bir eksiği bulup bu şekilde yorum yapmanız pek yakışık almadı bence.

Rahatınıza düşkün ve sadece oyun için PC kullanıyorsanız bence geçilebilir. Kontrolcüye alışmak gerçekten zor bir şey ama gerçekten o hissiyatı klavye mouse vermiyor onu net söyleyebilirim. Online odaklı bir oyuncuysanız pek tavsiye etmem ama rahatlamak için hikâyeli oyun oynarım derseniz kesinlikle geçilir.
Peki kontrolcü mü yoksa mouse klavyeyi mi özlediniz?

Hayırlı olsun hocam. Xbox aklımı çok karıştırmıştı fakat DualSense olayı beni PS almaya itti kesinlikle. 4K ayarlarda bu kadar stabil ve ister yatarak ister oturarak oyun oynamak cidden harika bir his.

Benim de gönlümden geçen PS5'di ama on iki bine Series X bulunca, daha da fazla para denkleştiremeyince aldım. PS4'ü de satmıştım sadece iki bin TL'ye yeni nesle geçmiş oldum, güzel oldu. Game Pass'i de kardeşimle yarı yarıya bölüşüyorum, o da bilgisayarında kullanıyor diye iyice bir ekonomik oluyor Xbox.

Tek sorunu yıllardır kontrolcüyü bataryaya geçirmediler. PS3'te var bunda yok 🤡

Teknik olarak durumu bilmiyorum hocam eminim haklısınızdır fakat gündelik bir kullanıcı olarak bilgisayardan sonra bana hem görüntü hem de stabilite olarak harika geldi. Belki de çok çeşitli oyun oynamadığımdan şimdilik bir FPS dalgalanması veya görüntü kalitesizliği sorunu yaşamadım. 16 yıllık PC kullanıcısı olarak standartlarımı korumak için en iyi ihtimalle 3 yılda bir donanımlarımı veya direkt bilgisayarımı değiştiriyordum fakat bildiğiniz üzere PS5 çıkalı 4 yıl oluyor ve bir performans kaybı halen yok en azından şimdilik.

Benimki daha iyiden çok ben ve benim gibi düşünen kullanıcılar için daha avantajlı yazısı hocam. Açıkçası PC kullanırken Hz olayına çok takılan biriydim çünkü neredeyse bir sınırı yok alabileceğiniz FPS değerinin fakat PS tarafında 30-60 diyor ve ben de buna razı olmayı seçiyorum

PS'den PC'ye geçmek sorun yaratmaz ama PC'den PS'ye geçmiştim 2 ay dayanabildim o rezalete. Rezaletten kastım FPS ve Görüntü kalitesi anlamında.

Peki kontrolcü mü yoksa mouse klavyeyi mi özlediniz?
Online oynamadığım için hâlâ daha kontrolcü hocam ama online oynasam net klavye mouse derdim

Benim de gönlümden geçen PS5'di ama on iki bine Series X bulunca, daha da fazla para denkleştiremeyince aldım. PS4'ü de satmıştım sadece iki bin TL'ye yeni nesle geçmiş oldum, güzel oldu. Game Pass'i de kardeşimle yarı yarıya bölüşüyorum, o da bilgisayarında kullanıyor diye iyice bir ekonomik oluyor Xbox.

Sizinki tam kupon olmuş hocam yapabileceğiniz en mantıklı hareketi yapmışsınız bence. Tekrardan hayırlı olsun.

PS'den PC'ye geçmek sorun yaratmaz ama PC'den PS'ye geçmiştim 2 ay dayanabildim o rezalete. Rezaletten kastım FPS ve Görüntü kalitesi anlamında.
Doğrudur hocam tabii herkes aynı şeyi severse bu sektörler ilerleyemez neticede.

Ust segment bir bilgisayarim ve iki güncel konsolum var. Ozellikle son zamanlardaki kisisel deneyimime gore yalnizca bir platform tercih edecek olsam karararimi Playstation'dan yana kullanmam.

Yurt disinda platformlar arasi oyun fiyatlari cok fazla oynamasa da; Turkiye de Playtation, guncel oyunlarda 2-3 kat fazla ucret istiyor. Cikis tarihi eski olan oyunlarda bu fark 10-20 katlara cikiyor. Ekonomik durumunuz cok cok iyi olsa dahi üç, beş senelik bir oyuna 3.500 TL verilmez. Ayrica abonelik sistemi (PS Plus) gamepass'e gore oldulca zayif. Kendi oyunlarini, cikisindan uzun zaman gecmesine ragmen sisteme dahil etmiyor. Aylik verdigi oyunlari Epic Games bedava dagitiyor.

Yalnizca Playstation ozel oyunlarini oynamak icin tercih edecelseniz CFW'li bir PS4 Pro almak daha mantikli olacaktir. Son nesil de dahil neredeyse tum Sony oyunlarina erisebilirsiniz. Ancak benim kisisel tercihimi soracak olsaniz, ben konsol tercihimi XBOX SX'ten yone kullanirdim; bir PC sahibi dahi olsam. Cunku hem gunumuz oyunlarindan, geriye uyumluluk sayesinde 6. nesile kadar olan oyunlara PC'den dahi daha dusuk rakkamlara sahip olursunuz, hem de guncel ve kaliteli bir abonelik sistemine (gamepass) uye olabilirsiniz. Ayrica bir PC'niz varsa Gamepass'i orada kullanabilir, desteklenen oyunlarda bir kere satin alarak, oyuna hem pc'de hem konsolda sahip olabilirsiniz. (Play Anywhere) Playstation ozel oyunlarini dert etmenize de gerek yok. Cunku neredeyse tamamina PSN'deki satis fiyatindan cok daha uyguna ve daha iyi grafiklerle bilgisayarinizdan erisebilirsiniz.

Turkiyede ikinci el ve sifir guncel konsol satis fiyatlarima bakacak olursaniz, Turk oyuncularin tercihlerini artik Xbox'tan yana kullandiklarini, bu sebeple xbox modellerinin fiyatlarinda bir artis olsugunu gozlemleyeceksiniz. Yerel fiyatlandirma duzenlemelerine geri donulmezse Sony Turkiye pazarini kayip bile edebilir. Global olcekte PS plus'in 2024 basindandir abone kaybetmesi ve oyuncularin talebi dogrultusunda "konsola ozel oyun" gelistirememesi de ayrica bir sorun.

Normal sartlarda -ara konsollar dahil- tum yeni konsollari ilk yillarinda satin alirdim. Buyuk bir ihtimalle bu gelenegimi yakinda cikacak olan PS5 Pro ile bozacagim. Konsolu elimde tutmak icin tek sebebim ise diger platformlarda satin almadagim oyunlarinda bulundugu kutuphanem. Dualsense tabiki sahane, Sony'nin gelistirdigi oyunlar piyasada esine az rastlanir, evet; ancak genel itibariyle benim kisisel deneyimlerim ve satin alacaklara tavsiyelerim bu sekilde

Son düzenleme:
Ust segment bir bilgisayarim ve iki güncel konsolum var. Ozellikle son zamanlardaki kisisel deneyimime gore yalnizca bir platform tercih edecek olsam karararimi Playstation'dan yana kullanmam.

Yurt disinda platformlar arasi oyun fiyatlari cok fazla oynamasa da; Turkiye de Playtation, guncel oyunlarda 2-3 kat fazla ucret istiyor. Cikis tarihi eski olan oyunlarda bu fark 10-20 katlara cikiyor. Ekonomik durumunuz cok cok iyi olsa dahi üç, beş senelik bir oyuna 3.500 TL verilmez. Ayrica abonelik sistemi (PS Plus) gamepass'e gore oldulca zayif. Kendi oyunlarini, cikisindan uzun zaman gecmesine ragmen sisteme dahil etmiyor. Aylik verdigi oyunlari Epic Games bedava dagitiyor.

Yalnizca Playstation ozel oyunlarini oynamak icin tercih edecelseniz CFW'li bir PS4 Pro almak daha mantikli olacaktir. Son nesilde dahil neredeyse tum Sony oyunlarina erisebilirsiniz. Ancak benim kisisel tercihimi soracak olsaniz, ben konsol tercihimi XBOX SX'ten yone kullanirdim; bir PC sahibi dahi olsam. Cunku hem gunumuz oyunlarindan, geriye uyumluluk sayesinde 6. nesile kadar olan oyunlara PC'den dahi daha dusuk rakkamlara sahip olursunuz, hem de guncel ve kaliteli bir abonelik sistemine (gamepass) uye olabilirsiniz. Ayrica bir PC'niz varsa Gamepass'i orada kullanabilir, desteklenen oyunlarda bir kere satin alarak, oyuna hem pc'de hem konsolda sahip olabilirsiniz. (Play Anywhere) Playstation ozel oyunlarini dert etmenize de gerek yok. Cunku neredeyse tamamina PSN'deki satis fiyatindan cok daha uyguna ve daha iyi grafiklerle bilgisayarinizdan erisebilirsiniz.

Turkiyede ikinci el ve sifir guncel konsol satis fiyatlarima bakacak olursaniz, Turk oyuncularin tercihlerini artik Xbox'tan yana kullandiklarini, bu sebeple xbox modellerinin fiyatlarinda bir artis olsugunu gozlemleyeceksiniz. Yerel fiyatlandirma duzenlemelerine geri donulmezse Sony Turkiye pazarini kayip bile edebilir. Global olcekte PS plus'in 2024 basindandir abone kaybetmesi ve oyuncularin talebi dogrultusunda "konsola ozel oyun" gelistirememesi de ayrica bir sorun.

Normal sartlarda -ara konsollar dahil- tum yeni konsollari ilk yillarinda satin alirdim. Buyuk bir ihtimalle bu gelenegimi yakinda cikacak olan PS5 Pro ile bozacagim. Konsolu elimde tutmak icin tek sebebim ise diger platformlarda satin almadagim oyunlarinda bulundugu kutuphanem. Dualsense tabiki sahane, Sony'nin gelistirdigi oyunlar piyasada esine az rastlanir, evet; ancak genel itibariyle benim kisisel deneyimlerim ve satin alacaklara tavsiyelerim bu sekilde
Kesinlikle katılıyorum hocam yazdıklarınıza ve cidden müzdarip olunacak durumlar. Xbox Series X gerçekten aklımı aşırı kurcalamıştı fakat hem takasa girecek birini bulamamam hem de oyunlarda farklı bir deneyim istemem beni PS tarafına itti. Sıfırdan alınacak bir cihaz mı bence de değil size katılıyorum.

Kesinlikle katılıyorum hocam yazdıklarınıza ve cidden müzdarip olunacak durumlar. Xbox Series X gerçekten aklımı aşırı kurcalamıştı fakat hem takasa girecek birini bulamamam hem de oyunlarda farklı bir deneyim istemem beni PS tarafına itti. Sıfırdan alınacak bir cihaz mı bence de değil size katılıyorum.
İyi günlerde kullanin hocam. Anladigim kadariyla siz zaten PC'nin daha ugrastirici bir oyun deneyimi sunmasi ve oyuncunun uzerine "FPS" baskisi yuklemesinden dolayi konsola gecis yapmissiniz. Karariniz da sizi mutlu etmis sukur.

İyi günlerde kullanin hocam. Anladigim kadariyla siz zaten PC'nin daha ugrastirici bir oyun deneyimi sunmasi ve oyuncunun uzerine "FPS" baskisi yuklemesinden dolayi konsola gecis yapmissiniz. Karariniz da sizi mutlu etmis sukur.
Teşekkür ederim hocam. Söyledikleriniz baş nedenlerden biriydi ve şuan cidden memnunum. Zaten haftada maksimum 10 saat oyun oynayan biri olarak PC benim için gövde gösterisinden başka bir şey değildi. Geç fark ettim ama olsun buna da şükür.

Teknik olarak durumu bilmiyorum hocam eminim haklısınızdır fakat gündelik bir kullanıcı olarak bilgisayardan sonra bana hem görüntü hem de stabilite olarak harika geldi. Belki de çok çeşitli oyun oynamadığımdan şimdilik bir fps dalgalanması veya görüntü kalitesizliği sorunu yaşamadım. 16 yıllık PC kullanıcısı olarak standartlarımı korumak için en iyi ihtimalle 3 yılda bir donanımlarımı veya direkt bilgisayarımı değiştiriyordum fakat bildiğiniz üzere ps5 çıkalı 4 yıl oluyor ve bir performans kaybı halen yok en azından şimdilik.

Benimki daha iyiden çok ben ve benim gibi düşünen kullanıcılar için daha avantajlı yazısı hocam. Açıkçası pc kullanırken Hz olayına çok takılan biriydim çünkü neredeyse bir sınırı yok alabileceğiniz FPS değerinin fakat PS tarafında 30-60 diyor ve ben de buna razı olmayı seçiyorum
Benim ana platformum PC olsa da aynı zamanda Series X sahibiydim birkaç ay önceye kadar. Bu konsollardaki performans problemleri baş göstermeye başlayınca konsolu elden çıkardım en sonunda.

Örneğin Starfield'ı DLSS veya AMD FSR 3 Frame Generation desteği ile birlikte çok rahat 60 FPS altında düşmeden RTX 3060 ile oynayabiliyorum ama Series X'de 30 FPS ile kısıtlıydım ve first person kamera açısına sahip bir oyunda 30 FPS çok rahatsız edici bir deneyim benim için.

Ama hakkını yemeyeyim PS5, Horizon Forbidden West, Ghost Of Tsushima, God of War, Spider Man gibi birinci parti exlusive oyunlarda etkileyici bir görsellik ve iyi performans sunuyor.

Ben Xbox kullanırken controller için şarj edilebilir piller ve şarj aleti almıştım. 5-6 gün götürüyordu. Şarja takıp bekleme derdi yok pil bittiği gibi 10 saniye içinde hazırda bekleyen şarj edilmiş diğer pilleri takıp devam ediyordum daha pratik bence.

Son düzenleme:
Merhaba, hazır bir PS5 Slim Digital im var şu an üstüne ekleyecek 15k bütçem de var bir de babamdan da biraz borç alabilirim PC ile bir işim olmuyor konsol sevdalısıyım sizce PS5'ı satıp üstüne 15k para ekleyip PS5 Pro alınabilir mi PS5 ve PS5 Slim'im var Slim'i satmak istiyorum 2 ay kullandım sadece Slim'i makul bir fiyata satıp üstüne 15k bütçeye para sizce yeter mi çünkü performans çok değişecekmiş Cyberpunk, TLOU gibi oyunları akıcı deneyim etme fırsatım olur tabii daha cihaz çıkmadı ama sızıntı çıktı bayağı vs. Sizce değer mi yoksa PS5'ten devam edip PS6 ya kadar beklemeli miyim? İyi akşamlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı